Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou skladbu podlahy na půdu

Od: st odpovědí: 13 změna:

Zdravím,

budu dělat zateplení stropu podkroví - podlaha nezateplené půdy. Zateplení bude PUR pěnou a potřebuji novou podlahu na půdu.

Skladba stropu tedy bude:

Sadrokarton, parozábrana, pur pěna a co teď?

Byly mi doporučeny dvě varianty:

1. Difuzní folie, aby v případě, že se nějaká pára dostala do pěny, tak ať může projít dále a poté rastr z střešních latí a na to OSB. Tak aby podlaha byla provětrávaná. Ale u této varianty mám strach aby ve vzniklé mezeře nevznikal rosný bod.

2. Dřevěné desky s malou mezerou mezi sebou a na to přímo izolace.

3. Nějaká optimální a mnohem lešpí možnost?

V místnostech bude jak kuchyně, tak koupelna. Proto uvažuji o nejlepší provedení, kdyby nějaká pára prošla skrze izolaci.

Děkuji za rady.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Obě naznačená řešení jsou možná. Difuzní fólie postrádá smysl, když bude horní pochůzí vrstva ve formě dřev.desek, fošen a podobně a to nejlépe s mezerami pro odvětrání. PUR pěna má výhodu oproti měkké tepelné izolaci ve formě vaty, že je difúzně uzavřená.Tedy pára bude hůře procházet dovnitř. Určitě pečlivě proveďte parozábranu s přelepením všech spojů certifikovanou spojovací páskou na tyto folie. Rovněž dobře utěsněte všechny prostupy touto folií. Osobně bych více doporučoval pokrytí smrkovými fošnami než celoplošnými deskami např.OSB. Fošny jsou difúzně otevřenější.

st
hodnocení

Ta difuzni folie ma prave ten smysl aby vznikla odvetravana mezera jinak by pena byla primo na podlaze. Pokud udelam odvetravaci mezery tak mi pena skrze ty mezery projde na pudu.

Buď poslechněte vynikajíci radu pana Mareše, nebo si to udělejte jak chcete. Difuzní gólie je opravdu zbytečná, OSB desky nevhodné.

st

Tak když nemám poslouchat radu pana Mareše, která je dle vás špatná, tak jak to mám tedy udělat?

Zkuste si přečíst opět moji radu, poslechnout rady pana Mareše. On tomu fakt rozumí.

st

Teda přesněji jestli Vás chápu tak by jste zvolil použít klasické dřevěné desky a na to přímo PUR izolaci?

st

Teď jsem narazil, že v podstatě stejně cenově jako osb vyjdou i podlahové palubky. Takže ty by byly asi nejvhodnější a na to přímo izolaci? Protože pokud bych dělal mezeru pro odvětrávání tak zase musím dávat difuzní folii aby se pěna nedostala až k podlaze

@ingjirimares to má správne.

Ujasnite si, čo je nad a čo je pod. "Nad" je bližšie k nebu, "pod" je bližšie k zemi. Do skladby pod tepelnú izoláciu (v teple) inštalujte parozábranu vrátane spracovania všetkých detailov. Nad tepelnú izoláciu (studená strana) inštalujte konštrukciu, ktorá bude čo najviac vetrať. Prkna sú vhodnejšie ako OSB doska. Medzierkami medzi nimi odvetráte zbytkovú vlhkosť, nebude tam zbytočne kondenzovať a neožije to tam. Naopak, pokiaľ by ste použili OSB dosku, tak to tak utesníte, že zbytková vlhkosť na nej môže skondenzovať a chytí sa tam pleseň. Čím lepšie to utesníte, tým lepšiu a lepšie odvetranú dutinu tam musíte vytvoriť. Vezmite si trebárs inšpiráciu z viacplášťových plochých striech. Tam je dutina odvetraná s vetracími otvormi vyvedenými "na kríž" do vonkajšieho prostredia, aby tam mohlo mierne prefukovať.

Paropriepustná fólia ako vrchná forma pre PUR penu - vhodnosť preberte s aplikačnou firmou. Osobne si myslím, že ju tam nebudú chcieť mať. Najbežnejší spôsob jej aplikácie na stavbách je striekanie so zmiešavacou pištoľou. Jej hrúbku musia trafiť. Neviem, či tú penu dokážu naliať pod fóliu a už vôbec si nie som istý, či ju tá fólia pri expandovaní udrží v požadovanom tvare. Vypeňovaním do formy sa síce vyrábajú sendvičové izolované panely napr. pre unimobunky, ale vo fabrike, kde na to majú patričné technológie.

PS: Na opičárnu s PUR penou by som sa osobne vy*** a dal by som tam vatu. Pena pomerne rýchlo degraduje a z čoho je teraz dobrý izolant môže byť za 10 rokov nebezpečný odpad, ktorý budete musieť zlikvidovať. Taktiež podstatne lepšie horí...

st

Nepleťme si PUR pěnu, kterou se pěnují zárubně a PUR izolační pěnu...ta určitě nedegraduje tak rychle jak popisujete. Znám dům, kde je 15 let a bez jakékoliv známky problému. Vata mi do domu nesmí. Stačilo mi to vidět na dvou domech co to udělá pří zatečení.

Ak máte dobrú referenciu, tak sa jej držte. Žiaľ mám známeho, ktorý na tie izolačné peny píše posudky. A tam to už zďaleka tak dobre nevypadá. Pokiaľ prídu skúsení odborne zdatní pracovníci s patričným vybavením a chémiou, je vhodné počasie, vlhkosť, konštalácia hviezd, fáza Mesiaca a nie sú po fláme, tak ju namiešajú správne. Stači ale trochu rozladené zariadenie a už to nemusí pre dlhovekosť izolácie dopadnúť dobre.

Zatečenie je samozrejme pre vatu obrovský problém. Tam je potrebné neodfláknuť strechu vrátane detailov.

Asi si nerozumíme. Popisuji situaci, kdy vám pěnu budou stříkat seshora dolů, tedy na parotěsnou zábranu pod kterou je sdk deska. To vám zatuhne a ve výšce trámů , nebo vazníků, nebo nevím co tam máte za nosnou konstrukci stropu pak vytvoříte záklop fošnami. Co je mezi tím, je buď mezera, nebo je to vyplněné c elé do profilu trámu. A k tomu paropropustnou fólii nepotřebujete. Nebo jste si to představoval stříkat odspodu nahoru? To pak konzultujte s aplikační firmou, neboť se mi tento postup vůbec nelíbí.

ladis*
hodnocení

0x

A jaká je skladba starého stropu?

tohle je docela ošemetné, máš projekt anebo budeš dělat na pankáče, jak ti který mistr doporučil? A proč pur pěnou? Není to drahé?

Co udělat test, koupit balík polystyrenu Tak 4m2 a otestovat, zda bude něco kondenzovat na folii? Rosný bod se musí posunout do polystyrenu, aby nevznikala kondenzace před polystyrenem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]