Nejste přihlášen/a.
Mám plastová okna,v létě s nimi nebyl žádný problém,ale od listopadu se začaly strašně zevnitř rosit,až z nich stéká voda po parapetech dolů po zdech,v zimních měsících se těžko během noci větrá,tento problém mám i když větrám alespoň mikrem a tak prosím nějaké lidičky o radu poradu).Děkuji
To je těžká rada. Okna se Vám rosí, protože je velký rozdíl teplot mezi venkem a vnitřkem. Vodní páry, které jsou ve vzduchu přítomny se sráží na studeném skle. My s tím máme doma také velké problémy. Řeším to tak, že jsem si koupil zásobu papírových rolí (utěrek), kterými denně (i několikrát) okna a parapety stírám. Nepřejte si vidět, jak ta utěrka vypadá - celá mokrá s černými skvrnami (počínající plíseň). Jediné místo, kde se nám okna moc nepotí je lodžie, protože tu máme zasklennou. A nejvíc mne vytáčí, když ta moje sůva nacpala před okna na police hafo kytek, kterým se musím vyhýbat .
Zapomněl jsem dodat, že bydlím v paneláku s plastovými okny.
pokud máte radiátor po celé délce okna, tím lépe, začněte nejprve topit tak aby šla do radiátoru voda o těplotě aspoň 70C°.
sundat veškeré věci z parapetu, vytáhnout žalusky atd. nesmí poudění vzduchu nic bránit.
pokud se okna budou i nadále hodně rosit, tak to už je asi na delší diskusi... jaké to jsou okna, špalety, radiátor je/není zakrytý parapetem atd.
Mám garsonku a v té 4 okna,ráda bych reagovala na otázku zda mám špalety,ale stydím se,protože nevím co jsou špalety(,radiátory zakryté nemám,na oknech kytky nemám,nicméně žaluzie jsem spuštěné měla.
jj, jak pise Milan. Zde toho vic nenadelate. Do panelaku se davaji vetsinou okna jmenem...nebudu jmenovat, stoji proste za prd, hlavne, ze byly levne.
Já je neplatila,trávím můj čas s okny v pronájmu),kolikrát jsem to řešila s majitelkou bytu,ale ta mi jen poradila jakousi směs,kterou mám okna umýt,že by to mělo zabrat,ale nic...hlavně nevím už jaká to byla vlastně směs,je to už nějaký pátek zpět
(
Paní se ptala na špalety.Obecně lze říci, že jsou okna rámová-rám má profil třeba 8 x 8 cm. V rámu je jen jedno okno-zdvojené -nebo ztrojené, po jednom sklu v každém rámu, nebo s dvojsklem.Může mít i více křídel vedle sebe, ale je to okno ploché-dnes většina plastových a nebo staré panelákové zdvojené k rozšroubování.Pak je staletími osvědčená truhlářská klasika-okna špaletová nebo-li kastlová-rám tvoří 20 cm široká fošna -špaleta-a mezi okny je vzduchová mezera cca 18 cm.Už vícekrát si tu lidé ztěžovali, že dokud měli špaletová okna, byli bez problémů, jak dali plastová, začali se jim potit.Provizorní řešení by teď mohlo být, nechat si od klempíře udělat nízké vaničky pod křídla oken a vodu pak vylévat, než aby tekla po zdi.
Skutečně nechápu,že by byl až natolik velký rozdíl mezi plastovými okny.Máme čerstvě zabudovaná okna ani nebyla moc drahá,spíše cenově průměrná,ani profil nijak extra a při včerejších mrazech jsem je sledoval a ani stopa po rosení?!Klasická dvojskla s Al rámečkem.Tak nevím.V bytě mám teplotu asi 22 st.Pokoj spojený s kuchyní,takže vaření i praní v jedné místnosti.
Přeji všem,aby s okny byli spokojeni jako já.
JABRAKA
Moje zkušenost s plastovými okny:
1/ 2 starší (cca 8 let) okna do ulice, pod nimi radiátor po celé délce. Jakmile klesne teplota, vždy se rosí. Při včerejších -18° voda tekla málem proudem, u jednoho křídla dokonce dole u rámečku led. Rám se rosí také docela dost. Okna těsní dobře.
2/ okno + balkonové dveře do dvora (staré cca 3 roky). Rám i okno se rosí velice podobně, jako v předešlém případě.
3/ dlouhé okno v kuchyni (stáří cca 3 roky), bez radiátoru pod!. To samé okno, ale menší vedle v pokoji s radiátorem pod ním. Okno s radiátorem vůbec (několik málo kapek), okno v kuchyni bez radiátoru! - několik kapek dole na těsnění u rámečku. Včera při -18° malinká loužička a trošku zapocené dole u rámečku.
V celém domě stejná teplota a vlhkost (+-5%). Takže rozdíly v plastových oknech jsou značné, ne že né. Ale není to o ceně, neplatí, čím dražší, tím lepší. To jsou moje zkušenosti.
ja mam 1 1/2 stara plastova okna ceske nejmenovane znacky byla to rekonstrukce stareho domku, takze vsude byly vyklenky a parapet pres radiator. Veskere vyklenky jsem dozdil Ytongem dal novy parapet (lepeny nizkoexpanzni PUR) radiator po cele delce bez ohledu na vykon. Tam kde by nestacil vykonove radiator VK 20 dal jsem VK 21 resp. 22 . Okna se nikde nerosi a maji delku 180-190cm. Mam dvoj sklo a asi 5 komor...to jen naokraj cana byla mirne nad prumerem.
Jen bych vypíchl a zdůraznil fakt, že radiátor není pod oknem od toho, aby zabránil rosení. Okno se prostě rosit nemá. Buď musím větrat, abych udržel vlhkost na uzdě nebo mít kvalitní okna, nejlépe samozřejmě obojí. Okna se prostě rosit nemají, ať mají pod sebou zdroj tepla nebo ne. Hloupé je, že nekvalitu zjistí člověk většinou až dodatečně během první zimy.
Musite vetrat. Take mame plastova okna a v navodu je napsano, ze se ma vetrat 2x denne nekolik minut, okno otevrit dokoran, aby se vymenilo co nejvic vzduchu, ale neochladily prilis steny. Kdyz to dodrzuju, okno se nerosi vubec, nebo minimalne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.