Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sousedovi zapacha odpadni jimka

Od: dana* odpovědí: 15 změna:
Na sousednim pozemku je nove postaveny rekreacni objekt,ktery soused vyuziva k trvalemu bydleni.Od te doby mame problemy s vsudypritomnym zapachem z jeho jimky.Mame dobry vztah,ale asi se uz budu muset nejak ohradit,protoze je to velmi obtezujici.Ma plastovou jimku s dost tesnicim poklopem a pry mu firma rikala,ze by to mel mit odvetrano.Ale nejak na to nedoslo...Co mam zjistovat,zda to nezanedbal?Je takovy technicky ztraceny...
Soused z druhe strany si poridil cisticku a cca 3m od naseho kryteho zahradniho sezeni vyvedl do vysky 1,5m jakysi kominek,ktery vydechuje zumpove vypary primo k nasemu grilu:(Co ten udelal jinak,nez by mel?
Bohuzel od obou jsme my po prevladajicim smeru vetru,takze oni sami sebe neobtezuji:(A my cuchame a cuchame.Nechci nijak posramotit vztahy,ale potrebovala bych vedet,o cem mluvim,protoze to budu muset resit.
Dekuji za pripadnou radu.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Udělal špatně velmi podstatnou věc, jímku odvětral špatně. Jímka měla být odvětrána nikoliv komínkem ze země, ale přes větrací hlavici vnitřní kanalizaci nad střechu objektu.
dana*
hodnocení

Dekuji moc za reakci.Jenom abych v tom mela jasno:1.soused-jimka bez odvetrani,2.soused-cisticka s nizkym odvetranim...Oba meli mit odvetrani nad strechu?Ja to na dome mam pres pudu do takove vetraci tasky.To je to,proc mne jimka nezapacha?A je rozdil mezi odvetranim jimky a odvetranim odpadů?
Jímka musí být odvětrána, ČOV taktéž.
Pokud je odvětrání 50cm nad terénem, je logické, že je zápach cítit..a to samozřejmě více, než když je odvětrání provedeno přes vnitřní kanalizaci nad střechu.

etana*
hodnocení

0x

No, ten, co nemá čističku by to mohl docela dobře vyřešit přidáváním žravých bakterií (mají v každé drogerii) do WC a nepoužíváním chemie pro čistění WC. Já tedy žádné extra odvětrávání neměla a nikdy nesmrdělo nic, dokonce voda v jímce vypadala čistá a nic v ní neplavalo.

Co se týče čističky, o tom nevím nic. Ale než bych se začala hádat a soudit, tak bych hledala pomoc, radu a taktně bych jim poradila. Jsou to sousedi, budete je vídat denně ještě hodně dlouho.

dana*
hodnocení

Moc diky za odpovedi vam obema.Ja pouzivam take zrave bakterie a super.Musim taktne zvysit tlak:)Uz jsem mu to rikala na jare a kasle na to...Navic mam na pozemku nadrz na PB a ta jimka pachne jako plyn,tak uz jsem 2x hlasila mozny unik,fofrem prifrceli...a nic nedetekovali a ja zacalovala:(Cisticku se budu snazit donutit k prodlouzeni kominku:(((Drzte mi palce:))

ra20z*
hodnocení

0x
Ten druhý soused co má čistírnu bydlí tam na trvalo, nebo jezdí jen na víkendy?
Protože aby čistírna dobře fungovala tak potřebuje pravidelný každodení přísun papání.
Dobře fungující čistírna nesmrdí!
dana*
hodnocení

Cisticka bydli trvale...Soused si pristehoval dceru s manzelem a dvema malymi detmi...Uznal drobny problem,ze pry necisti nejake sitko...?Znam nekolik lidi s cistickou a tohle je fakt neprijemne prekvapko:(
1.soused-uspech!Vcera jsem mu darovala tablety a dnes uz hlasil,ze pokyny splnil a nakoupi dalsi...Snad to bude fungovat.Jinak mu to tam budu chodit splachovat osobne:)
re4zon
No hlavne at tam nelije chemii, predevsim s chlorem, jinak budou tablety k prdu.
ra20z*
Také tuky jsou problém.
Čovka vyžaduje pravidelnou péči, proto by jste měla vidět souseda několikrát týdně jak sundá kryt a provede kontrolu. Také občas musí měřit sediment v odmněrném válci a jestli tam máte výhled tak na tom vzorku krásně poznáte jak čovka funguje. Jestli soused se o čovku nestará dobře a šetří elektřinu pro dmychadlo tak v čovce to zahnívá a smrdí, prostě neprobíhají ty správné biologické procesi.
dana*
hodnocení

Smarja,to jsem netusila,ze je to tak narocne...Tak to neverim,ze delaji...Snad se mi podari je alespon ukecat,aby vytahli ten smradlavej kominek nekam do oblak...Snad pak nebudou moc padat letadla;))
ra20z*
Pokud se o čovku nestará tak se nedivte že smrdí a může smrdět i to co z čovky výtéká.
Komínek může udělat sebevyšší, ale sem tam když bude špatný tlak vzduchu například před deštěm tak budete pořád cítit smrad.
Trvalé řešení je přinutit souseda aby se o čovku začal pořádně starat.

ra20z: Kontrola DČOV "několikrát týdně"? Ne, to opravdu ne...trošku jste si zapřeháněl.

Kontrola čistícího procesu DČOV se běžně doporučuje cca 1x týdně po dobu prvních 3 měsíců od spuštění ČOV do provozu..a poté po stabilizaci čistících procesů cca 1x za 14 dnů.

ra20z*
S domovními čistírny nemám zkušenosti, ale profesně se pohybuji po větších čovkách, kde probíhají stejné biologické procesi a umím si představit co se stane při poruše provzdušňovacího systému kdy po pár dnech místo čovky najdete smradlavou žumpu s kterýé odtéká špinavá voda.
Systémi monitování provozu na dálu se dají aplikovat i u domovních čovek, otázka kolik majitelů je do nich ochotna zainvestovat.

id
hodnocení

0x

Mám velice dobrou zkušenost s tímto petchoice.cz/... - používám jednou měsíčně.

Opravdu v jímce je pouze nesmradlavá kalná voda bez kusů čehokoliv. Jímku máme 4 m pod oknem. Jen se doma nemají používat čistící prostředky s chlorem.

V návodě bylo, že při prvním podání se má dávka zvojnásobit.

dana*
hodnocení

Dekuji moc.Mrknu na to.Ja pouzivam wc net a take spokojenost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]