Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může si to dovolit?

Od: repe odpovědí: 6 změna:

Může soused na svém pozemku zvyšovat terén hlínou a v zahradě tuto hlínu skladovat a to tak, že tam má vysoké haldy hlíny? Co činit, když chce svoji zahradu zvyšovat, aby byl výš než ostatní? Žádné povolení nato nemá, protože stavební úřad mě o ničem neinformoval, ale on tam má určitě s nimi dobré vztahy.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

@repe - nemám zájem, aby na mě tzv. čuměl ze své zahrady jak z rozhledny a aby ke mně stékalo nadměrné množství vody z dešťů, neboť žádnou opěrnou zeď nevybudoval.
S "čuměním" nic nenaděláte, u ostatního záleží na místních podmínkách, které neznáme, takže jen obecně:

NOZ

§ 1018

Pozemek nesmí být upraven tak, aby sousední pozemek ztratil náležitou oporu, ledaže se provede jiné dostatečné upevnění.

§ 1019

(1) Vlastník pozemku má právo požadovat, aby soused upravil stavbu na sousedním pozemku tak, aby ze stavby nestékala voda nebo nepadal sníh nebo led na jeho pozemek. Stéká-li však na pozemek přirozeným způsobem z výše položeného pozemku voda, zejména pokud tam pramení či v důsledku deště nebo oblevy, nemůže soused požadovat, aby vlastník tohoto pozemku svůj pozemek upravil.

idanova*
hodnocení

1x

Zdravím. Tak bych poradila, abyste si zahradu zvýšil taky, a víc než soused. A budete "tzv. čumět ze své zahrady jak z rozhledny" vy na něj. A budete mít klid. Jestli to je ovšem řešení... Ida

repe
hodnocení

Jak mohu zvyšovat svůj pozemek, když tam mám stromy a květiny. Když zasypu strom 2m tak zajde. On tak nic nemá, protože vše vykácel.

hodnocení

0x

Zeptám se hloupě. Proč Vám to vadí? Nemáte svých starostí dost?

repe
hodnocení

nemám zájem, aby na mě tzv. čuměl ze své zahrady jak z rozhledny a aby ke mně stékalo

nadměrné množství vody z dešťů, neboť žádnou opěrnou zeď nevybudoval.

hodnocení

0x

Třeba bude vyrábět cihly.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]