Nejste přihlášen/a.
Může soused na svém pozemku zvyšovat terén hlínou a v zahradě tuto hlínu skladovat a to tak, že tam má vysoké haldy hlíny? Co činit, když chce svoji zahradu zvyšovat, aby byl výš než ostatní? Žádné povolení nato nemá, protože stavební úřad mě o ničem neinformoval, ale on tam má určitě s nimi dobré vztahy.
@repe - nemám zájem, aby na mě tzv. čuměl ze své zahrady jak z rozhledny a aby ke mně stékalo nadměrné množství vody z dešťů, neboť žádnou opěrnou zeď nevybudoval.
S "čuměním" nic nenaděláte, u ostatního záleží na místních podmínkách, které neznáme, takže jen obecně:
NOZ
§ 1018
Pozemek nesmí být upraven tak, aby sousední pozemek ztratil náležitou oporu, ledaže se provede jiné dostatečné upevnění.
§ 1019
(1) Vlastník pozemku má právo požadovat, aby soused upravil stavbu na sousedním pozemku tak, aby ze stavby nestékala voda nebo nepadal sníh nebo led na jeho pozemek. Stéká-li však na pozemek přirozeným způsobem z výše položeného pozemku voda, zejména pokud tam pramení či v důsledku deště nebo oblevy, nemůže soused požadovat, aby vlastník tohoto pozemku svůj pozemek upravil.
Zdravím. Tak bych poradila, abyste si zahradu zvýšil taky, a víc než soused. A budete "tzv. čumět ze své zahrady jak z rozhledny" vy na něj. A budete mít klid. Jestli to je ovšem řešení... Ida
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.