Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Točité železné schodiště - sloup kotven k 10 cm desce?

Od: petera* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat - z terasy mám plánované železné točité schodiště na druhou, střešní terasu. Schodiště by mělo být kotvené u paty sloupu do podkladu (a nahoře), ovšem tím je žlbt. deska o tloušče 10 cm. Schodiště má výšku 4m. Těch 10 cm se mi zdá dost málo. Projektant se mi zatím úspěšně neozývá..

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

2x
A v čem je problém, provrtat, na sloup navarit desku tl. 10mm prosroubovat skrz ve 4 místech pevnostními šrouby a můžete se na tom obesit

hodnocení

2x

Pokud je to ukotvené i nahoře, tak bych se toho nebál. Jde hlavně o to, že pokud půjdete opravdu úplně na vnějším obvodu, tak se tím vytvoří páka, která by,pokud by ukotvení bylo pouze dole, toto "vyvalila". Ale pokud je uchycení též nahoře, tak svislá síla by na 10cm ŽB neměla být problémem.

hodnocení

0x
Ak to od neho máte podpísané, je to jeho zodpovednosť - pokiaľ to postavíte správne. :) Vzhľadom k tomu, že o tom mieste nič nevieme, tak sa to bude ťažko na diaľku posudzovať.
Myslím si ale, že tá železobetónová doska bude musieť prenášať onakvejšie sily ako vrchné prikotvenie stĺpu schodiska.
Obecne zvážte sily, ktorými bude schodisko na tú dosku pôsobiť - predovšetkým sa jedná o to, aby nespadlo do strany. Väčšina sily sa prenesie stĺpom do základu. Nedivil by som sa, keby statik naopak s tým stĺpom počítal aj ako s podperou pre tú dosku.

hodnocení

0x

Počkejte až co řekne projektant -statik. Musí to posoudit on sám, ne nikdo jiný!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]