Nejste přihlášen/a.
Smlouva sjednaná na dobu určitou, ve Vašem případě na 1 rok, skončí uplynutím sjednané doby. Bylo by zbytečné dávat výpověď. Stačí nájemci včas (aby si mohl zajistit nové bydlení) sdělit, že nájemní smlouvu nemíníte prodloužit a vyzvat jej, aby Vám poslední den byt předal. (Nezapomeňte na předávací protokol.)
Poznámka: "Výpověď dohodou" neexistuje. Výpověď byste musel dát, kdybyste smlouvu chtěl ukončit dříve než uplyne sjednaná doba. Totéž platí pro uzavření dohody o ukončení nájmu, ale k uzavření dohody je potřebný souhlas obou stran.
Možné je vše. Je možné, že vám ten byt vybílí a naschvál poničí. Taky je možné, že vám upečou buchtu a poděkují. Domluvit se dá vždy. Navrhněte jim třeba rychlé vrácení kauce nebo pomoc s přestěhováním. Nemáte ve smlouvě něco, že výpovědní lhůta je např. 3 měsíce? Tzn., že jim oznámíte, že se musí odstěhovat a do 3 měsíců musí být byt prázdný. Já osobně bych jim řekl: "Od listopadu tady budu dělat rekonstrukci, myslíte že by bylo možné se přestěhovat? Trubky jsou v hrozném stavu a hrozí vytopení bytu". Pokud nebudou souhlasit, nedá se nic dělat, ale slušný člověk odejde, pokud se mu to řekne dostatečně dopředu. Nebo jim řekněte pravdu. "Rozvedl jsem se se ženou a potřebuji tady bydlet, jsem ochoten Vám platit rozdíl nájmu v sousedním baráku oproti tomu mému". (za překpokladu, že jste jim u souseda sehnal podnájem)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.