Nejste přihlášen/a.
WC nádržka na zdi (vysoko, s trubkou dolů ve zdi) podtéká a také se rozhasilo "zvedátko"při splachování, je tam takové téčko, jako rozporka - uvolněná.
Měnil nebo opravoval jste prosím někdo napouštěcí a vypouštěcí ventil - asi plovákový tenhle pemtrade.cz/... A kam patří ta "rozporka"aby se to zvedátko (napáku splachovadle) vracelo nad otvor kam má?
Jak na to? Máte prosím někdo zkušenost?
Kdysi dávno jsem to opravoval. Pak jsem to přědělal tak, aby nádržka byla asi 0,7metru nad WC. Trubka nebyla ve zdi, ale šla a jde podél zdi. Nádržku, napouštěcí ventil včetně přívodní hadice a vypouštěcí (splachovací) ventil jsem dal nové.
Před napouštěcím ventilem musíš uzavřít přívod vody. Napouštěcí soustavu demontovat, rozmontovat na jednotlivé části a všechno namočit do prostředku na odstranění vodního kamene. Po rozpuštění vodního kamene všechny části zkontroluješ případně dočistíš a zase smontuješ dohromady.
Vypouštěcí armatůra se dá taky rozmontovat, ale plasty už jsou docela křehké, takže většinou něco praskne a musíš koupit novou. Jednoduše se dá vyměnit pouze těsnění.
Oprava napouštěcího ventilu sice není složitá (jak píše Colombo), ale výsledek je nejistý,Posledních několik desítek let se s tím už nepatlám a celý ventyl rovnou měním za nový. Jeho cena mě nezruinuje a mám jistotu, že to bude fungovat.
Kdybyste chtěl vyměnit vypouštěcí ventil, tak ten tam je na "bajonet". Musíte ho pootočit proti směru hodinových ručiček (poměrně velkou silou). Ale počítejte s tím, že to může povolit někde jinde, než chcete.
Co míníte tím "zvedátkem" mi není jasné, takže v tom neporadím.
Vypoštěcí ventil je na páce končící v takovém očku (asi tak pemtrade.cz/... to se rozhodilo a poletuje tam nad otvorem volně (při zatáhnutí "splachuj!") nádržkou. Ta červená rozporka k němu možná nepatří. Co s tím prosím? Dík.
...netvírá se odkaz, pardon. Je to jako tohle: Vypouštěcí ventil WC SAM T-2450/I
Geberit moc pěkný. Až moc pro starou dobrou WC Mísu, s přívodem vody splachu ze zdi. Nechci rozhasit všechno. Ale dík.
Joudic - Kde jsem vzal tisíce? No těch Vašich 600 + 700 + něco méně než 600 za prkénko je podle mě víc, než jeden tisíc. A to není započítána práce (těžko si to tazatel bude dělat sám) a případné další úpravy (například kachlíky, dlažba pod původní mísou, oprava a výmalba stěny po původní nádržce...).
Jestli tou rozpěrkou myslíte tohle, tak to nemá se splachovacím systémem nic společného. Je to tam jen kvůli tomu, aby se neprohýbala polystyrenová vložka po vypuštění vody a aby voda nezatekla mezi vložku a stěnu nádržky. Fungovat to bude i bez toho, ale je dobré to tam nechat, mohlo by to dělat neplechu.
Přesně takhle to vypadá. Ta "rozporka" je ta plochá bílá tyčka s placičkama na koncích, je pod tou bílou pákou, nějak (?) se zřejmě dostala skoro až k tomu "zubu" v nádržce, jak je vidět vlevo. Má nějakou funkci k vypoštěcímu ventilu prosím?- že se rozhodí (ventil) při zatažení? Proč se ventil rozkymácí a odletí volně do nádržky? Něco se utrhlo?
Magdon: ...díky. Ale v půlce nebo někde nad malým otvorem se to ventilové zařízení dělí.
Vyměň vypouštěcí ventil: pemtrade.cz/...
Beru jakože když Podtéká, tak je opotřebovaný těsnění vypouštěcího ventilu...
předpokládám, že ho tazatel již vyčistil a nepomohlo...
Kdyby napsal, že přetéká - to znamená že průtok jde přepadem, ale až po naplnění nádrže, Tak by to znamenalo problém v napouštěcí ventilu...
Snad to pomůže vyřešit problém.
řešil jsem podtéání a těsnění bylo OK, jen tam byl otřep vypouštěcí trubky, který bránil správému dosednutí na těsnění...
OK. Dík všem kdo poradili. Jdu se poptat po dosažitelnosti ventilu/ů.
Ono to 1. přetéká a 2. rozhazuje se ten vypouštěcí ventil. Něco ho drželo pohromadě nad otvorem, - a to je to. CO to bylo nevím.
Tyhle ventyly jsou k dosažení v každém obchodě s instalatérskými potřebami a většinou i v obchodních řetězcích (OBI, BAUHAUS...)
Vypouštěcí ventil má dole u dna po obvodě takové drobnéí výstupky, které se musí zaklesnout pootočením do spodního výtokového dílu, jinak vám to nebude fungovat! Začněte tím.
Zdravím. U odborného prodejce mi ukázali oba dva ventily jako náhradní - že mají. Ten vypouštěcí se šroubuje nebo připevňuje přes (nebo tím) bajonet. Prosím co to je bajonetový systém? Jak se použije?
Je na té náhradní součástce výpustním ventilu asi už od výrobce a bude také na starém v nádržce (?).
Nejsou to ty výšezmíněné výstupky?
Nevím, jestli dokážu bajonet dobře popsat. Jsou to v podstatě výstupky na jednom dílu, které se zasunou do drážek v druhém dílu a pootočením se spoj dotáhne a zajistí. Jako příklad uvedu starší typ autožárovek, nebo různých hadicových rychlospojek (například hasičské hadice).
Takže jeden díl bajonetu zůstává v nádržce, druhý je součástí ventilu. To na obrázku nemá se splachovačem nic společného, ale snad se podle toho dá pochopit o co jde.
Tohle jsou výstupky bajonetového uzávěru na výpustném ventilu splachovače, které zapadají do otvorů v protikusu. Problém je ten že pokud je plast starý, může být křehký a snadno se při pootočení ulomí.
Také lze vyměnit i ten protikus, ale to už se pomalu vyplatí vyměnit celou nádržku za novou.
Jak moc je na to pootočení potřeba síly? Rukou, že? Nářadí jako klíč - asi žádný. A kterým směrem povolit (hodinové ručičky) prosím? Nebo je to možné na obě strany? (Něco takového je na nádržce chladící kapaliny staré Škody - možná..)
Síla je potřeba poměrně velká, je pod tím gumové těsnění a bývá to zanesené vodním kamenem. Otáčet stejně, jako běžný závit, takže při demontáži proti směru ručiček, a jen o pár milimetrů. Samozřejmě bez použití jakéhokoliv nářadí - pouze rukou.
Ano u chladičů starších vozů bývá taky bajonetový systém, i když trochu odlišný.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.