Dobrý den.Rozhodl jsem se pro renovaci svépomocí 100 letou dubovou vlysovou podlahu. Podlahu jsem přebrousil parketovou bruskou od zrnitosti 40 přez 60 po 80, přetmelil spárovacím tmelem s brusným prachem, následně poté opět přebrousil kruhovou rotační bruskou zrnitostí 100 a 120. Ač jsem se této části obával, dopadlo to k mé absolutní spokojenosti s výsledkem (foto 1). O to horší to pak bylo při aplikaci finální povrchové úpravy kdy po vzorku jsem z toho uplně hotovej (foto 2). Tu jsem se rozhodl na doporučení x růných lidí provést tvrdým voskovým olejem. Pořídil jsem tedy produkt od firmy Boma tedy celkem renomované značky. Bohužel však ikdyž se má jednat o bezbarvý olej samozřejmě počítám s tím, že olej strukturu dřeva zvýrazní a dá mu trochu tmavší odstím, ale toto je pro mě uplně mimo představu. Poradí někdo co použít, aby to +- vypadalo jako na obrázku č. 3? Pedpokládám, že se jedná o lak, nebo jde docílit světlé podlahy i olejem?
Asi se ti nelíbí takzvaný efekt mokrého dřevo. Podívej se na tohle osmo.cz/...
kamilb
Osmo jsem se díval původně také. Nakonec jsem zvolil Bonu z důvodu pro mě lepší dostupnosti. Ano tento efekt se mi nelíbí, proto právě nechápu proč to tak vypadá, kdyz jsem zvolil pezbarvý olej v matu (tak jak bych volil u Osma) a toto je výsledek.
Od známžch podlahářů jsem měl doporučení na tento lak polyuretanový. nejlevnejsi-barvy-laky.cz/... je téměř bezbarvý a jeho mechanické vlastnosti,odolnost proti otěru a pružnost jsou vynikající.
JABRAKA
kamilb
Od laků mě kazdý právě odrazoval i podlahári mi tvrdili, ze v dnešní době dělají právě v 90% právě oleje. I z hlediska aplikace jsem se laku chtěl vyhnout základní lak mezibrus 2x horní lak to mi prijde oproti olejům zbytečně slozité , ještě k tomu některé mýchat z více slozek. I prípadná následná oprava je u laků problém, proto nejdríve hledám v olejích.
pokud dáte lak dvousložkový, budete muset pro dlaší obnovu pakety hoblovat...a to si nepřejte...
doplněno 01.09.20 14:54:
kvlitní oleje máte hned v prvním odkazu, mám od nich ten čínský dřevitý, dělal jsem s tím stupnice schodů do boudy na zahradě, akát, a drží barvu, světlou, myslím že mají i poradnu tak se s nimi spojte..
kamilb
To právě nechci a proto hledám mezi oleji jak jsem psal. Raději podlahu jednoduše jednou za pár let znovu pretu, nez sice později ale znovu hrubě brousit dolů starý lak.
Tie tmavé fľaky sú spôsobené nedostatočným obrúsením. Tmavšie “špinavé” miesta vidím aj na nenalakovanej ploche najmä na kratších hranách. Je otázne, nakoľko je to v tom dube zažraté. Pri styku s vodou a železom, prípadne niektorými lepidlami, rád černá. Tá hnedá farba je spôsobená buď zložením oleja, nedostatočným povysávaním alebo príliš hrubým kotúčom. Dub rád po naolejovaní tmavne, ale aj mne sa to zdá príliš. Tak svetlú farbu ako na fotke podľa mňa s Vašim olejom nedosiahnete - ak je to vôbec to isté drevo. Tá obrúsená podlaha je samotná viac do ružova a tá povrchovo upravená skôr žltá. A môže to byť aj lakované epoxidom - ten rád žltne. Fotka ale môže klamať. Boma by mala mať aj izolačný olej - primárne určený pre exotické dreviny, ale na dub by to tiež mohlo zabrať. Poraďte sa s nimi. Alebo skúste nejaký iný olej. Posledná vec, čo ma napadla - oleje je potrebné dôkladne (!) rozmiešať. Na dne býva usadená plavená krieda, prípadne biely pigment. Neviem, ako to má Boma, ale ak tam je, môže povrchu chýbať.
Tak poté, co jsem vyzkoušel několik jiných olejů od různých firem včetně několika vzorků od Osma. Jsem došel k tomu, ze výsledek je +- stejný a je to tedy spíše o drevu a ne o oleji a nakonec jsem tedy pouzil olej od Bomy. Ve výsledku je sice podlaha jiná, nez jsem měl původně pedstavu, ale nakonec jsem spokojen. Tak ted uz jen nově vymalovat, olištovat a bude hotovo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.