Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
renovuji koupelnu, nový obklad budu lepit na starý. Jak je to ohledně penetrace a izolačného nátěru?
- na savý povrch ( lepidlo, malta, beton, sádrokarton ) - hloubkovou penetraci
- na starý obklad - adhezní můstek s pískem
- Nevím jestli je to takto dobře?
- a teď mě případně zajímá zda pod hydroizolační nátěr který budu dávat na starý obklad dávat penetraci nebo adhezní můstek - případně zda stačí jen ta izolace.
Děkuji
Na starý soudržný obklad dát spojiovací můstek (s pískem). Co se týče hydroizolace, ta tam být nemusí , pokud neprovozujete veřejné lázně, parní lázeň, saunu a podobně. Co se týče lepidel určitě použijte lepidlo se specifikací mi nimálně C1T, flexibilní není podmínkou ( jen u slinutých typů obkladů), lepší samozřejmě to dražší než nejlevnější nabídkové ( minimálně bude rozdíl v jemnosti mletí, přídavku hrubšího písku, siliky a době zptracovatelnosti)
Teď jsem ještě proběhl doporučení výrobců Ceresit,Knauf a Sopro a všich ni udávají použití flexibilních lepidel, tedy použijte raději toto lepší lepidlo a specifikace bude minimálně C2T nebo C2TE s delší dobou otevřenosti (doba mezi položením lepidla a obkladu).
Pokud si však chcete práci ulehčit, použijte rovnou namíchaného disperzního lepidla pro obklady, které lze nanášet bez předchozí aplikace spojovacího můstku.
Stary obklad je potreba dobre ocistit od prachu a mastnoty, dale naneseme adhezni mustek, potom hydroiolacni sterku dve vrstvy a lepit obklad flexibilnim lepidlem. Vsechny vrstvy nechame radne vyschnout, dle navodu vyrobce.
nevím co Vás k tomu vede, ale lepit nový obklad na starý je prasárna největšího kalibru co se dělala tak před 30rokama naposled...otluct starý, srovnat omítku, zaizolovat v místě styku vody a rohy..napenetrovat a obložit znovu...
Pane Kmošku, je jen na Vás co uděláte.
...někde slyšel že pod hydroizolační nátěr by písková penetrace přijít neměla...
Já již slyšel tolika nesmyslů, ale je třeba použít selský rozum.
Starý obklad je hladký, na to moc nátěrů nechytně. Proto se používá písková penetrace, adhézní můstek. I ten nejlepší můstek seškrábnete z obkladu, ale to se v praxi nestane. Když dáte zbytečnou hydroizolaci na nepropustný obklad, natřete to pečlivě, že se hydroizolace neodloupne, tak nemusíte dávat penetraci. Ale je to o odzkoušení na malém vzorku.
Osobně jsem pro penetraci, bez hydroizolace, ale klidně to udělejte, jak chcete.
I když můj návrh bude jako písek do očí fachmanům,Jednu část koupelny ,kde se musely dělat zásahy i do obkladů,jsem přelepil pomocí silikonu.Druhý den by se muselo jít na odstranění jen s kladivem.Spotřeba sanitárního silikonu je minimální,nanášel jsem jen 9 bodů jako hrášek na kachlík a přitlačil.Výborná a čistá práce,dobře se udržuje rovinnost a práce jde velice rychle.U podlahy jsem kachlíky zaříznul a zaspároval silikonem,Nakonec se stěna zaspáruje klasickou spárovačkou.
Není potřeba nic z běžné zedničiny,žádný nepořádek a kachlíky drží přímo neskutečně.Běda,až to bude chtít někdo sundat!
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.