Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozbitá pračka

Od: dada1 odpovědí: 15 změna:
Dnes nám začala stávkovat pračka.
Jedná se o INDESIT cca 7 let starý.
Nejprve na konci programu problém s vypouštění vody, program jakoby nedokončen.
Filtr OK, odpadní potrubí také, na samostatný vypouštěcí program normál vypouští...
Při pracím programu však napusti vodu a po cca 5 min, kdy by mělo dojit k otáčení bubnu, tak v pračce jen cvaká, ubývá čas programu, ale pračka nic neprovádí.
Řemen je OK, takže zřejmě elektronika?
Nemáte někdo zkušenost?
Vzhledem ke stáří pračky to zřejmě vypadá na nákup nové...
Nebo máte nějakou radu? Diky

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Taktiež to môže byť motorom či vadným kondenzátorom. Prípadne len upadnutý kontakt. Ak v pračke "cvaká" v rytme otáčania motoru a cvakalo tak v nej aj pred tým, tak programator sa možno snaží s motorom hýbať...

Ak to bude kondenzátorom, ten sa asi oplatí vymeniť. Ak bude spálené vinutie na motore, tak je to už na zváženie podľa stavu ostatných častí.

dada1
hodnocení

Díky, to mi přijde rozumný názor a nejvíce odpovídající z mého pohledu nejpravděpodobnějším variantám...
Nějaká závada na motoru, buď kondenzátor, vypadly kablik nebo vinutí... Pračka by chtěla, řídící jednotka dává pokyny, ale motor se neotaci. Funguje pouze vypouštěcí čerpadlo... Žádnou chybu pračka nehlásí...

hodnocení

1x

Dejte typ pračky, ne jen výrobce... .nemá náhodou mot/...Za 7let by už mohly být v čudu...sice je to podle četnosti praní...podle naběhaných hodin...Nedávno jsem měnil u Bosch Maxx...?...a něco

hodnocení

0x

Kdo umí, tak si ji opraví a kdo ne, tak ihned mění jako rychlovarnou konvici.

Co napsat model?

V jakém stavu jsou ložiska, tlumiče, buben? Pak lze uvažovat o smyslu koupě nové.

Popisujete, že se pračka ani nerozběhne a v zápětí, že akorát nevypouští vodu. Tak co dělá vlastně?

doplněno 29.08.20 20:12:

Praček jsem se pár naopravoval.

Vadné ložisko se většinou pozná tak, že pod pračkou je rezavý flek nebo pračka příliš skáče a je hlučná.

Indesit se dělá i s předním plněním. Nejen horní.

Pokud máte arogantní přístup k věci, tak s blbcem nemá cenu diskutovat.

Pokud se validita blíží nule, tak si odpovídáte sám.

dada1
hodnocení

Díky za radu,
Bohužel si troufám říci, že její validita se blíží limitně nule...
Obávám se, že přesný model se závadou nijak nesouvisí.
Jak prosím odhadujete stav ložiska?
Na 100%,70%,30%?
Bubnem ručně otočit lze...
Myslím, že dále nemá smysl se rozepisovat, protože kromě poucovani jste na samém závěru popsal přesný opak toho, jak jsem závadu popisoval.
Každopádně i tak díky za radu...
dada1
hodnocení

Díky za Váš názor,
až mi bude skákat pračka, obrátím se na Vás, jistě mi vhodně poradíte...
Asi to bude ložisko...
Já však bohužel popisoval úplně jinou zavadu, že pračka napusti vodu, cvakne v ní, ale práci program reálně nezapočne, o když čas programu ubývá...
Ale díky, vyloučil jsem ložisko

"V jakém stavu jsou ložiska, tlumiče, buben?"

Že by měly vyběhané tlumiče vliv na to, jestli se točí motor *sok*? Že by měl rezavý buben vliv na vypouštění vody před dokončením praní *sok*?

Já v životě moc praček neopravoval (v podstatě jen pár starých Tatramatek - výměna ložisek, mechanického programátoru, črpadla...), ale s ničím podobným jsem se teda nesetkal *zmateny*.

Loziska, tlmice, atd. Nehante Gumideka. Je to klasicka uvaha, ci je pracka zrala rovno do srotu, pretoze v blizkej dobe budu potrebne dalsie nemale investicie, ci sa o nu postarat ako o youngtimera.

Tak (miso díky), bavíme se o rentabilitě opravy. I to plynulo z dotazu, zda se vyplatí opravovat či ne. Proto jsem to vše rozvedl.

Pochopitelně to se závadou nesouvisí přímo, ale pokud je zbytek pračky ve smrti, jak popisuji možnosti, tak bych motor neřešil.

Třeba na Whirlpool občas u horního plnění vyrezne pružina na dvířkách a nutné je k vůli tomu rozebrat buben a pružinu nahradit zkrutným drátem.

Nebo častěji vyreznou příruby (nýty příruba/buben). Či při vadném ložisku se může o okraj krytu gufera do hliníkové příruby vyfrézovat drážka a příruba se odřízne. Opět blbá závada, když se neřeší včas.

Tohle vše dává o sobě vědět loužičkou pod pračkou rezavé vody a skákáním pračky.

Pračka má i na 1000ot stát a nesmí bouchat natož skákat.

hodnocení

0x
Indesit se nevyplatí dávat do opravy většinou lehne motor

mnd®
hodnocení

0x

V dnešní době stojí nová pračka cca.5000,-Kč. To si raději koupím novou a starou hned oni odvezou a ne hledat závadu a ještě takovouhle,kde nevím co a jak hledat.

Pračka za 5000? Malá a co se hned pokazí? No nechtěl bych. A to stěhování do schodů... krom toho, že mě kdykoliv nechá se špinavým prádlem v nejnevhodnější situaci.

No, každý máme svůj názor :)

dada1
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi, predevším panu "miso", ten mě navedl správným směrem a problém je zda se alespoň na čas vyřešen...
Oddělal jsem zadní kryt pračky a kontroloval kabeláž vedoucí k motoru. Žádný konkrétně uvolněný nebo poškozený kablik jsem neviděl, nicméně jsem si všiml takové té nekolikapinove spojky, jak je její uchycení uvolněno z držáku na motoru.
Tak jsem ji tam vrátil a tak nějak vyvinul sílu na každý kabilek ve spojce, jako bych ho chtěl více zastrcit.
I když na oko žádný uvolněný nebyl...
No a světě div se, pračka pere...
Uvidíme po vibracích při ždímání, alespoň ale vim, kam případně soustředit pozornost a že nejde o fatální poškození...
PS: Dobrá rada mě nasměrovala, aniž bych hodnotil stav tlumičů a ložiska Díky.

hm*
hodnocení

0x

> stáří 7 let ... vzhledem ke staří to vypadá na nákup nové ...

Kdyby mi někdo tvrdil, že 7letá pračka je "vzhledem ke stáří vhodná na vyhození", tak bych si o něm pomyslel hodně ošklivé věci.

Ale divné je, že pračka neprojevuje žádnou snahu o poruchové hlášení. Možná, ač to zní divně, bych pračku nejdřív na pár minut vytáhnul z elektriky. Světe, div se, mně už to jenou pomohlo.

A když to nepomůže, tak napiš to přesné označení, jak už tu někdo požadoval. Radit obecně se občas nedá.

Dodatek: Aha, než jsem to napsal, už je vyřešeno. No prosím, a na vyhazování to není.

hodnocení

0x

Zdravím,

Koukl jste na v jiném příspěvku zmiňované uhlíky? 7 let, to je blížící se čas jejich konce ...

Jinak k točičům "trhu" - jak něco nefunguje, šup, vyhodit a pořídit sjůpr (tjůpr) cosi nového, v původní cenové relaci pokud možno: Stali jste se obětí reklamních praktik. Nová věc je VŽDY o něco horší, nežli ta stará "neopravitelná". Myčky Whirlpool vážily v r. 2002 kolem 47 kg, po roce 2012 jsou o cca 8 kg lehčí, kdepak asi ti čerchmanti šidili? Na vaně? Motorech" Čerpadlech? Nosných částech? A ještě minimálně na reklamu někde ušetří! Někde - t. zn. na Vás.

Logika je neúprosná.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]