Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení lustru 4 čokolády na 3 kabely

Od: boule® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, prosím o radu jak zapojit lustr. Na svítidle je 4x čokoláda a ze stropu mám klasiku 3 kabely - modrý, hnědý a žluto-zelený. Nejsem elekrikář a doufal jsem, že to zvládnu sám. Proč tam jsou ty 2 čokolády pro hnědý kabel?

Díky všem.

Zapojení lustru 4 čokolády na 3 kabely

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nespavec
hodnocení

4x

Nejsem elektrikar, ale to svetlo umoznuje zapojeni pro vice vypinacu, pokud by jsi je mel. Pokud mas jeden vypinac pak jeden vodic faze pripojis na oba hnede v cokolade na svetle. Ostatni jsou jasne - nulovy vodic (modra) na modry a uzemneni (zluta/zelena) na zluta/zelenou.

doplněno 29.08.20 10:48:

Hnedy/cerny ze stropu privedes do libovolne hnede na cokolade. Pak ustrihnes kus hnedeho dratu a tim proklemujes oba hnede vstupy na cokolade. Zadna dalsi cokolada netreba.

hodnocení

Ano, mám pouze jeden vypínač. Takže jestli tomu dobře rozumím... ten hnědý ze stropu pomocí další čokolády rozdvojím a nově vzniklé dva hnědé zapojím do 2 hnědých čokolád na lustru?

Další čokolády netřeba. Stačí hnědý dráty propojit kouskem drátu.
Prípadne môžte všetky hnedé po vzore modrých natlačiť do jednej diery.

hodnocení

2x

Ten lustr je dělaný na dvouklapku a postupné rosvěcování, jedna klapka 2 žárovky, druhá klapka 3 žárovky, obě klapky 5 žárovek. Ale na tohle zapojení vám ve zdi chybí jeden kabel i když zvládnout by se to taky dalo při přeznačení modrého vodiče a zapojit to postaru ale pokud je světlo přes chránič tak by to nefungovalo.

Ve vašem případě spojte hnědé vodiče dohromady a prostě budete rosvěcovat všech 5 žárovek najednou.

Žádné "zapojení postaru" v síti TN-S nelze i kdyby tam chránič nebyl.

Tak není známo jak má proveden zbytek instalace, někde je to takový mišmaš že každá místnost je zapojena jinak. Nemá to tak být ale bězně se to vyskytuje a funguje. Případně jsou zásuvky zapojeny v TN-S a světla v TN-C nebo dokocne i naopak.

hodnocení

Ok, díky všem. Měl jsem obavu, jestli ty rozdělené hnědé do dvou čokolád nemají ještě nějakou jinou funkci. Dám všechny ty hnědé do jedné čokolády jako ty modré. Ještě jednou dík...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak zapojit lustr
Otázky na téma jak zapojit světlo
Otázky na téma zapojení lustru

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]