Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Špricovani

Od: filip* odpovědí: 20 změna:
Dobrý den, budu odmítat cíhlové komíny ale předtím je chci ospricovat aby omítka líp drzela. Otazka zni...da se spricovat pouze cementem bez vápna a písku?
Díky za odpoved

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kuchtik00*
hodnocení

4x

Našpricovat cihly jen cementem je skoro nesmysl - ne, že by tam nešlo něco naprskat, ale reálně to bude úplně k ničemu, udělá to vlastně jen tenký a hladký film a cákance bez užitku.

Cement namíchaný s pískem, ale bez vápna už bude výrazně lepší, jen se to bude muset pořád promíchávat. V maltě vápno plní mj. i funkci "vazače vody" nebo jak to nazvat.. Bez vápna vám po chvilce voda v zamíchané směsce vyplave nahoru a dole zůstane hustší směs cementu s pískem.

olinl
hodnocení

3x

Klasické špricování se provádí směsí cementu+hrubého písku (na betonování) a trochu vody. Písku 3 díly na 1 díl cementu-poměr tedy klasicky 1:3. Směs se hází zednickou lžící a spoustu větších kamínků písku spadne na zem. Špricovat cihly na svislé ploše mi přijde zbytečné, špricují se stropy (především betonové) a plochy relativně hladké. V dnešní době sádrokartonu, Ytongu apod. špricování ustupuje.

figurek*
hodnocení

1x

našpricovat cihly není nesmysl, protože :

1/ Cementová malta se vždycky lépe přichytí na cement, než na holou cihlu.

2/ Písek ve špricu vytváří hrubší povrch, na kterém omítka lépe drží.

3/ U porézních cihel je špric vyloženě nutný protože porézní materiál vám z omítky vytahuje vodu. Omítka potom spíš zaschne než zatvrdne a za pár let ji budete opravovat.

Jak namíchat špric.

1/ Koupit hotový pytel směsi a rozmíchat

2/ Smíchat písek a cement jako na beton a přidat trochu hašeného vápna. Víceméně nemáte co pokazit.

Čistý cement použijte, když budete opravovat nějakou starou betonovou podlahu. Ve špricu není dobrý.

hodnocení

0x

Proc experimentovat? stavebni-vzdelani.cz/...

filip*
hodnocení

Děkuju za odkaz ale těch jsem našel hromadu. Ptám se zda to jde jenom s cementem

To jsem nezkousel, ale bude to drzet bez vapna?

Ano ale leta letoucí se postřik míchá strochou vápna,cementu a písku,vodu nepočítaje!

Kdo tvrdí že postřik je jen písek a cement má mtoto jen vyčtené z učebnic a nemá to z praxe!

hodnocení

0x

Ak chcete, aby vám omietka lepšie držala na starej tehle,tak to ošpricujte riedkým lepidlom na dlažby. Ja som to nanášal hladítkom a kelňou. Tehlu predtým navlhčiť.

doplněno 30.08.20 11:36:

Žiadný nezmysel,ale je to najlepší spôsob čo som našiel na starú doma pálenu tehlu.Hlbková penetracia nedosiahla ani 20 % toho čo mnou uvedený postup.

doplněno 31.08.20 11:33:

Ja som popísal postup,ktorý mi priniesol najlepšie výsledky,hoci je trochu dražší a prácnejší. Mám dom,ktorý bol postavený v roku 1948 z doma pálených tehal,tak vždy je čo opravovať. Na opravu som použil staré postupy,ktoré som po 5 rokoch musel nanovo opraviť,lebo to opadalo. Používal som aj hlbkovú penetráciu,no stačilo trochu do toho štuchnúť a tá vrstva odpadla. Tak som to skusil s tým lepidlom. Aj keď sa pri práci niečo oddrolí,tak sa to hneď zmieša s tým lepidlo rozotrie po ploche a po zaschnutí to drží a čo je zásadné,tak na ten povrch perfekne držia dnešné omietky,stačí len jemne navlhčiť vodou.Na kváder z roku 1974 bolo praktický nemožné naniesť hrubú jadrovú omietku Soas do omietníka alebo hrubšieho bodu,hoci bol ten kváder zliatý vodou.Po nanesení tenkej vrstvy lepidla,som mohol celú stenu omietnúť aj v hrúbke malty 2-3 cm,ak to bolo potrebné. Ja nikomu tento postup nenutím,kto vyskúša,pravdepodobne mi dá za pravdu.

Zase zbytečnost a nesmysl!

Starý cihly natáhnout lepidlem a teprve potom omítat? Velmi zvláštní postup.
Co si představuješ pod pojmem, hloubková penetrace nedosáhla ani 20%? Vůči čemu 20%?
Co brání omítnutí starých cihel, že jsi se zbytečně drbal s lepidlem?
Rád si to nechám vysvětlit.

nevím jak to myslíte ale zjevně nerozumíte ani za mák zedničině, když tvrdíte že s tím lepidlem na starou cihlu je to to nejlepší . Proč se minimálně pár století používal a používá i nadále špryc ,správně postřik, z vápna,cementu a písku? To není co jste popsal ani technologický a až vůbec ne správný postup,jen postup neználka nebo patlala co vše zná a umí ale ve skutečnosti nemumí kloudně nic. jediná výjímka -z nouze cnost!

re4zon
Nehodlam se dohadovat co je lepsi, ale to co tu pise diesel mi prijde jak kecy zhrzeneho zednika, ktery nedokaze skousnout nahradu stareho pracneho postupu. Budu se ptat uz nejmin podesate a prepokladam, ze opet nedostanu kloudnou odpoved. V cem je pouziti lepidla spatne? Ze se to staleti delalo jinak neni duvod, kdyz lepidlo driv nebylo. Dneska se taky nejezdi na loukotovych kolech. Cena taky ne, na mensi rozsah je rozmichat trochu lepidla min prace a hlavne bordelu nez hazet spric / omitku. Muze snad nekdo s jistotou rict, ze to spadne?

Re4zon-pokud nevíte-přečtěte si technický list a určení lepidla a pokud umíte orzumně uvažovat,pak pochopíte.Nové postupy ano ale tam kam patří.

re4zon
@diesel na co je lepidlo urceno vim dobre. Ovsem nikdy jsem v technickem listu nevidel nic o tom, ze by se nesmelo pouzit k jinemu ucelu. Videl jsem napriklad spoustu sten natazenych do lepidla a nikdy jsem neslysel, ze by s tim byl nejaky problem. Podle zednika tam vzdy ma byt malta nebo jadro, ale krome toho ze je to nepatrne levnejsi a "ze se to tak dela" ZADNY z nich nemel presvedcivy argument. Takze se zeptam znovu, jaky je prakticky duvod? Spadne to? Bude stena hur pouzitelna? Odpovezte vecne, jinak je to jen placani ve stylu "protoze proto".
diesel1

tak zřejmě toto nevíte nebo jste u některého lepidla našel že je určeno na šprycování či na omítky? odpovím za Vás NENAŠEL.neboť u všech je psáno :

A) prášková lepicí a stěrková hmota na bázi cementu. Je určena k lepení polystyrenu (EPS) a minerální vaty v interiéru a exteriéru.

B) na obklady a dlažby...

re4zon
Bud mate potize s chapanim psaneho textu, nebo se jen snazite okecat pro co nemate argumenty. Vite sam dobre, ze v tl je popsane jen to, za co vyrobce ruci. Tak naposled - dokazete popsat, proc to nemuze fungovat? Pokud ne, tak jen nedokazete pripustit, ze se jeden postup da nahradit jinym. Ja jsem se to neucil, stovky let se to dela jednim zpusobem, takze to zakonite jinak nejde. Ze to treba funguje je irelevantni, vidte?

Ono aj benzín je určený na použitie v motoroch a v pohode ním podpalíte dom,hoci v návode na použite to od výrobcu nenájdete.

jabraka*
hodnocení

0x

Celou chalupu v kameni máme našpricovanou a také komín,ale ten teď půjde dolů,je celý zpuchřelý.Ale zásadně.Použít do šprice jen hašené vápno,ne hydrát!Ten druhý den opadá.Vhodné by možná bylo nastříkat to adhezním můstkem,ale to je jen z doslechu.Myslím že je v tom stejně jako ve štuku,jen je tam navíc trochu vinylového pojiva.(Slovilax)

JABRAKA

diesel1

Slovilax byla a je slovenská náhražka za tehdy (? do1990? ) dražší dovozový Duvilax ! a ve směsích nevím ale jedině sušený . Jinak občas se výjíměčně do štuku přidává ,alůe spíše výjímečně.

jabraka*

Slovilax vyrábí a vyráběly chemické závody Nováky.Jsou na Slovensku největším výrobcem PVC a derivátů.Duvilax vyráběli jako aplikaci technologie v DUSLO Šala.-Proto Duvilax Fungují ovšem jen jako disperze.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma cementový špric
Otázky na téma špric
Otázky na téma špricování

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]