Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, stratil jsem klíč od bytu, často v něm nebydlím, ale i tak se tam budu chtít dostat, mám tam klasickou fabku obyčejnou.
Nevíte jak ji mohu odvrtat a otevřít? Mám zamknuto nejspíš na dva západy a nechce se mi platit hasičům.
Jestli je FABka obyč, tak kvalitním vrtáčkem asi 6mm zavrtat do prohlubně, která pomáhá trefit se do zámku (klíč bývá v tom místě nejdelší). Tím se udělá místo, kterým vyskáčou stavítka i pružinky, takže zbytkem vnitřku vložky lze pak otočením šroubovákem otevřít. Asi na to nepůjde použít vrták ze sady za 20,- z "hobbymarketu", protože kromě mosazné vložky odvrtáváte i vršky hodně tvrdých ocelovích stavítek.
Jen k tomu odvrtání... dnes jsem fabku odvrtával a nebylo to zrovna lehké. Teda vrtání ano ale musel jsem převrtat i pružinky se stavítky a pak ty stavítka jedno po druhým vymačkávat kusem drátku. Pakárna. Nakonec jsem musel rozlomit tělo i s cylindrem. Celé mi to trvalo přes dvě hodiny.
Teda nakonec jsem jí dostal ven ale příště radši zkusím Bumping nebo planžety možná to bude rychlejší.
Nevím, buď máš nějakou lepší FABku, nebo jsi vrtal v jiném místě. Ale není to záležitost na pět minut, a pakárna je to vždycky... Planžety jsou rychlejší, ale když si je koupíš, tak zaplatíš a když je budeš vyrábět, tak musíš vědět jak...
Snadno se to napíše ale blbě se to dělá . Já na Vašem místě bych se spíš pokusil vložku rozlomit, jestli jenom trošku vyčnívá ven, neměl by to být problém. Loupežníci na to mají speciální tvarované rozlamováky ale Vám by mohly stačit obyčejné tzv. sikovky nebo tzv. Francouzský klíč.
Ta moje první věta není reakce na první příspěvek, ten svůj jsem psal, ještě když nikdo neragoval .
Jestli odvrtáte, nebo zlomíte fabku- ale ta je vložená v bezpečnostním zámku, můžete mít smůlu a dveře neotevřete. Ale pokud víte, jaký zámek je použit, doporučuji fabku zlomit francouzákem, nebo sikovkami. Je to hned, zatímco vrtáním se budete mořit.Pokud je to možné, odehněte štítek a fabku tak lépe odhalíte pro vylomení.
Ano, lze i FABku hrubou silou rozlomit, rozšípat... Ale pokud je ve dveřích bezpečnostní zámek, tak tak zaskočí taková zákeřná západka, a pak už je to na beranidlo, hasiče, nebo vynález pana Nobela...
ale jo, dokonce se mi to povedlo i za pomocí dvou špendlíků Zhruba jak na to obcansky.blog.cz/...
Pravda, nikdy jsem nebyl profík a patlal se s tím třeba 5 minut.
Jj, já vím, že to jde, kdysi jsme to s klukama trénovali v práci na šéfově kanceláři. Ve finále jsme při noční šéfovi zamkli otevřený dveře a vzhledem k pokročilé noční - tedy už ranní hodině jsme pak neměli možnost s tím něco udělat. Tenkrát bylo ve vrátnici pěkný rošamboo... Ale je to hračičkování, bez záruky na rychlý úspěch, už ani ty FABky nejsou, co bejvaly...
staci odvrtat vrtakem nejlepe postupne co nejvetsim prumerem a pak to pujde sroubovakem.
dalsi zpusob a nejrychlejsi...pokud se podari Fabku uchytit do klesti (sikovek) staci lehce skubnout (vyvratit) a je rozlomena, vyndas ulomenou cast a zde uz staci sroubovak na odemceni. Resil jsem to na garazi a zabralo to par vterin.
POZOR! Vy, lamači FABek, pořád neřešíte možnost, že tam třeba je bezpečnostní zámek (klidně ještě z doby komančů), kdy při zamčeném zámku a vyndání FABky zapadne bezpečnostní západka a jste v p**eli!
P.S.: připojuji omluvu za skorovulgarismy, ale při představě vyndané FABky a neodemknutelného zámku a následně zničených dveří (nebo investice do PANA kasaře) mě fakt jímá děs, proto chci VAROVAT...
Pane Milane, ano, obyč FAB. Ale ten plechovej zámek uvnitř může mít takovou packu, která při vyndání jakékoliv FABky při zamčené západce tuto západku zablokuje, aby nešla odemknout (šperhákem nebo čímkoliv jiným)! A vzhledem k tomu, že má zamčeno, "pravděpodobně na dva západy", bych zvolil také vrtání, ale podle mého popisu. Ctím Vaše zkušenosti a názory, ale v tomto případě s Vámi v zájmu tazatele opravdu nemohu souhlasit.
A kde to tedy přesně odvrtat a pak vylomit? každej to píše trošku jinak? Byl by obrázek? Díky
Odvrtat v ose zámku, tedy kolmo na dveře. Nevylamovat (koleda o průšvih v případě bezpečnostního zámku), vydloubat zbytky stavítek a pérek a tím vnitřním točícím elementem ve FABce šroubovákem otočit a odemknout. Takhle bych to udělal já...
doplněno 26.01.10 22:10:P.S.: a už to nedávám jako radu, je to jen konstatování...
odvrtat nebo vylomit.
Fabka se ti ulomi presne tam kde je ta doura pro sroub a pak staci tim cernym camprdlikem pootocit (je tam drazka na sroubovak) viz. foto t3.gstatic.com/...
Pokud jsem vrtal, asi 2x nebo 3x, vrtal jsem vrtákem prumer 6mm, asi 10mm pod okrajem otocné cásti. Tím se odvrtají pružinky a spodní stavítka. Pak stačí vetšinou zahýbat otočnou častí, aby z ní vypadala horní stavítka, a pak už jen stačí otočit. Čistá a jednoduchá práce.
Rada asi s křížkem po funuse, ale snad pro další čtenáře.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.