Nejste přihlášen/a.
Zdravím natírám vrata viz. foto starý popraskaný nátěr se snažím obrousit flexou s drátěným kartáčem
původní barva byla asi nějaká olejovovka jelikož to nešlo někde odstranit pak to náš dědek odborník natřel Balakrylem za 2 roky se to takhle spoupalo .
Chtěl bych se zeptat: 1) jestli je lepší to jen obrousit nebo starý nátěr opálit
2) jakou barvu použít jestli znovu nazákladovat a další nátěr nebo jestli stačí Ethernal revital na obnovení starých nátěrů který už mám koupený.
Děkuji předem za rady a názory
Dělal jsem něco podobného před rokem ještě v horším stavu.A na vratech několik vrstev poctivých komunistických barev který nešly dolů.
Udělal jsem to pořádně až na kov ! Aby nátěr byl hladký trochu to vypadalo a nekopírovalo to mapky z puvodní barvy která byla špatně obroušena a abych to už nemusel nikdy dělat. V mém věku to bylo asi prvně pořádně a fakt naposled.Drátěný kartáč i na flexe je slabota to nic nebralo.Takže na flexu brusný kotouč a pěkně poctivě kus po kusu..Samozřejmě to není práce na hodinu.
Potom klasika odmastit, základovku a vrchní nátěr.Vodou ředitelné určitě ne.A Ethernal taky nemám dobré zkušenosti.
Ale to byl muj postup.Samozřejmě to stačí ošmrdlat a jen napatlat.
Tak jsem dal nakonec na vaše slova a očistil jsem to až na kov jak to šlo než se s tím potom zase šmrdlat za nějaký čas znovu sice to byl celkem boj ta stará čevená barva držela hlavně ve vrchní části osvědčil se spíš drátěný kartáč ale použil jsem i ten brusný aby se narušila ta červená původní barva která se po zahřátí kartáčem nebo tím lamelovým kotoučem se smirkem matlala jak rtěnka.
Už mám první finalní vrstvu jedná se mě o ošetření velké plochy ta byla nejvíc oloupaná rám vrat jen zdrsním a přetřu znovu.
@dejv11 zdravím na tenhle kotouč jsem slyšel jen samou chválu.Začal jsem brousit další vrata je tam dost i silných vrstev starých barev mám tam ruzné kotouče lamelový atd Jako jde to ale pořád to není podle mých představ..
Chci zkusit ten co ukazujete je trochu dražší ale kdyby to odesjpalo tak je to jedno.
Takže mužete doporučit? Jde mi o to jak píšete rez,odloupaniny,hrubosti,staré barvy.Jak moc to bere materiál rychle?
díky
Určitě můžu doporučit. Na střeše jsem měl několik silných vrstev vodouředitelné barvy a rzi. Samozřejmě několikrát musíte místo s barvou přejet, ale bere to docela dobře, barva se nemaže a kotouč se nezanáší. Docela záleží na značce kotouče. Doporučuji ty od fy Mar-pol, celkem ujdou i modré od Geco. Myslím, že na jedny vrata by Vám jeden, max dva kotouče mohly stačit. Pozor na hrany! Pokud budete přejíždět ostré hrany, kotouč rychle zničíte, je určen spíše na plochy.
Jo a místní prodejci je tahají pravděpodobně z Polska, protože na tamním Alegru je seženete o snad víc jak třetinu levněji. Příští rok odtama nakoupím, až budu brousit druhou půlku střechy. Vyplatí se to.
Jako amatér bych to důkladně obrousil (aby byl povrch zdrsněný a barva dobře držela) a pokud je tam plocha, kde není barva tak dát základní syntetickou na kov. A po zaschnutí dát vrchní barvu kompatibilní s tou základní. Která to je bývá uvedeno na plechovce v popisu základní barvy. Ty nerovnosti pokud vás moc trápí, tak by možná při troše trpělivosti šly odstranit nějakou bruskou kde kotouč je z dost tvrdé a drsné hmoty. S opalováním barvy z kovu zkušenost nemám, asi by to bylo dost práce odstranit zbytky spálené barvy atd.
lamelový kotouč hrubý a respirátor, nebo je-li možnost pásovou brusku, a nebo použijte louh-odstraňovač starí barvy... bal.cz/...
Zkuste kombinaci opálit a zbytek dobrousit, ale kotoučky se šmirglem, zrnitost cca 60-80. Drátěným kartáčem si myslím, že to půjde pomalu. OLčištěný povrch určitě opatřit antikorozním syntetickým základem, až potom Eternal revital.Dobré to nanášet válečkem s velurovým povrchem.Molitanové jsou o něco horší, spíš hobby.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.