Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vydatnost studny

Od: kedar76 odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, mám dotaz malá vydatnost studny (vrtu) hloubka je cca 27 m pruměr kolem 110 mm a staří neznáme.

v sousedi si udělali vlastní vrty vzdalenost od mého od 30 m více (celkem 3 vrty v okolí) a další problem soused si udělal bazen (cca 7x4 m) do země vzdálenost od mého vrtu do 5 m (vše udělaný na černo bez oznámení ) je možne že za poslední dobu došlo poškození mého vrtu. a pokud mužu mít další dotaz zlepší se po vyčištění vrtu firmou - vydatnost?

případně zkušenosti s čištěním děkuji.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

chatarzosmicky*
hodnocení

0x

Zeptám se, v jiných letech (kdy bylo srovnatelně teplo a vody) byla vydatnost výrazně lepší? Já třeba u sebe sleduji vydatnost vrtu (23 m hluboký) pravidelně a zatím různě kolísá i o 50 %. Bez nějakých očividných příčin.

Pokud jsou vrty sousedů ve větší hloubce, mohou vám vodu skutečně brát. Něco podobného se řešilo v sousedství, kdy soused A pustil naplno čerpadlo a sousedovi B nezbylo ve vrtu skoro nic. Hloubku měly vrty skoro stejnou, ale ten souseda A byl o pár m.n.m. níže.

Čištění studny si nechávala dělat sousedka u vrtu starého +- 15 let. Když jsem se jí ptal, kolik z toho bylo bordelu, odhadla to tak na půl kýble, což je nic. Vody má teď hodně, ale taky má na rozdíl ode mě o nějakých 7 m hlubší vrt. Já jsem nad čištěním taky přemýšlel, ale nakonec zatím vyčkávám a průběžně u sebe sleduji tu vydatnost. Až už to bude bída, půjdu do vyčištění (chtěli za to tuším 5 tis.).

priklad11*
hodnocení

0x

Studna je vodní dílo a jako taková potřebuje stavební povolení. Zeptejte se na příslušných místech zda na sousedovu studnu bylo vydáno stavební povolení a pokud ano, proč jste nebyl účasten stavebního řízení v souladu s rozsudkem Nejvyššího správního soudu ze dne 12.4.2012 č. j. 9 As 78/2011-69

joudic*
hodnocení

0x
pokud je vas vrt patricne ohlasen a legalizovan, muzete uradum cerne studny nahlasit a zbavit se jich, ja mam vodu jen ze studny a kazdemu okolo kdo ma vodovod a studnu si poridi jen aby usetril zavarim na urade ;)
priklad11*

Studny vybudované před rokem 1955 nepotřebují žádné ohlášení.

kedar76
hodnocení

Dobré ráno ostatní studny jsou hluboke kole 50-60 m asi nejdříve zkusím vyčištění studně jsou nějaké dobré tipy na firmy co to dělaji dobré reference děkuji.

tebi
hodnocení

0x

Já bych asi nechala vrt prohloubit na těch 60 m.Nejdrive, klidně vám vodu brát mohou a obrana je jediné takováto. Nemám ráda bonzaky, takže to bych neudělala. Dobre sousedské vztahy jsou priorita...

priklad11*

Pochopil jsem že nemáš ráda bonzáky. Tak asi máš ráda ošulit co se dá. To je typ lidí. Já krást mohu, ale běda aby někdo ukradl něco mně.

Jinak studna 60 metrů ta už vyžadaje velké povolení. Nižší hranice je někde okolo 30 metrů. A sám to neudělá a firma si to bez povolení těžko riskne.

tebi

Když nemám ráda bonzaky, tzn. že nebudu udávat souseda, že má černou stavbu! A samozřejmě, ze když majiteli skoro neteče voda, tak asi spokojený nebude, že!Tak s tím může něco dělat, jediné vyvrtat vrt, aby mu logicky soused nemohl brát vodu, tak musí být stejně hluboký i ten jeho.To jsou mi hloupé úvahy, proč by měl dotyčný kopat bez povolení? Protože vy chcete?

priklad11*

Až se vzpamatuješ tak ti možná dojde, že v téhle zemi taky platí nějaké zákony. A to pro všechny. Ne že si z toho vybereš co se ti hodí no krámu. Takovejch ksindlů máme plnou politickou scénu. Všichni slyšeli jak Nečas kuje pikle, ale NS tvrdí, že nikdo nic neslyšel. Ta jeho baba sice nezaplatila daně, ale finančák ji pokáral a už se jí nic nestane, neboť nikdo nemůže být za stejný skutek trestán dvakrát.

tebi
hodnocení

0x

Ok, píšu si příklad je bonzak...

joudic*
ono je ale neco jineho, kdyz si postavi garaz a kdeco na pozemku, klidne hned u plotu, to je kazdymu fuk, ale pokud nemate vodovod a soused vam nacerno stahne vodu ze studny, protoze se vykaslal na ochranny radius, a vy se razem ocitnete na suchu.. tak vy v ramci zachovani dobrych vztahu mu tu vodu nechate a tise zaplatite nemale penize za sanaci a prohloubeni vaseho vrtu? To jste dobre submisivni.. kde mate limit co uz je moc :) Muze se nacerno napojit na vas jistic, a vy abyste nebyla bonzak tak v ramci zachovani dobrych vztahu za nej budete platit vyssi odber a pokutu az na to elektrarny prijdou, ze je porusena plomba? Nebo vam vysadi sloupky plotu a posune je o metr, aby se mu tam vesel velky bazen? *smich*
tebi

Ne, to mne neznáte, jde o to, že když nabonzujete souseda,,že má černou vodu, tak se soused logicky bude chtít pomstít! A peklo začne. To vám s jistotou klidně řeknu. Stojí vám zato se s někým hádat, tak ho nabonzujte, však pak uvidíte. Lidská pomsta není nic příjemného. Nechat si ovšem někým odebírat El je samozřejmě něco jiného. Nakonec ten vrt pokud bude málo výnosný nadále stejně bude muset prohloubit. Ať chce nebo ne. Já pochopila, že ten vrt nynější majitel nehloubil, to by znal stáří ,tzn, peníze žádné neinvestoval. Pokud by vrt jen čistil ,třeba s fa za 5000,tak to ho bude stát jen 5000,ale vody se stejně nemusí dočkat...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]