Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zvýšit zabetonované patky

Od: kody* odpovědí: 6 změna:
Ahoj, na své zahradě, kterou jsem nedávno koupil mám betonové patky, jsou 30x30 cm a tak 5cm nad úrovní terénu, do hloubky jsou tak 70 cm (jednu jsem vykopal, překážela mi v mým budoucím úmyslu).V patkách je zabetonovaný úchyt pro dřev. trám. Tři stávající patky bych chtěl využít, ale potřeboval bych, aby byly cca 30 cm nad terénem (místo těch 5cm).Napadlo mě, že potřebnou část patky nad terénem dobetonuji, udělám nějaké bednění a vyleju betonem.Nebo použiji betonový pilíř (viz obrázek,30x30x33cm) umístím ho na stávající pátku a vyleju betonem B20). Ještě do pilíře dám nějaké roxory, které třeba spojím s tím úchytem na dřev. tramek. Myslíte, že to bude držet, neměl bych tu stávající pátku třeba napenetrovat?Takto bych chtěl upravit celkem 9 pátek (tři řady po třech), na ně pak přijde dřevěný rošt a na něj pak chata (dřevostavba) o rozměru 5x5m.
Jak zvýšit zabetonované patky
Jak zvýšit zabetonované patky #2

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Buď odříznout stávající účko, nebo ho nechat tak a navařit na něj kousky roxoru (postačí dva), do výšky tak, aby obsáhly nasazené tvárnice. Sesadit tvárnice a zalít pak betonem. Určitě to bude stačit.

hodnocení

0x

Za mě ten pilíř bude blbě držet na původním betonu. Raději bych to celé důkladně omyl, udělal si bednění ze dřeva, roxorem protáhnul původním patky, kde jsou díry pro šrouby a vylil betonem.

Uvidíme co ostatní. :)

111®
hodnocení

0x

ten U profil bude na roxoru, uříznout, navařit stejnou 16 nebo 20 roxor, nebo navařit kříž a z toho vtáhnot 4 tenší, dát tvárnice m případne beton obříznout aby prošel tvárnicí zkrz a zabetonovat a upravit podle vlastních potřeb..

jabraka*
hodnocení

0x

Do spodních patek bych vyvrtal 12 mm díry nasunul kus roxoru a do bednění zabetonoval.žádnou penetraci,jen povrch patky trochu osekat.Pokud by se dělala nadstavba,může se nechat kus roxouru koukat ještě nad bednění a využít k zakotvení stavby,Použít lze i kotevní šrouby. briol.cz/...

JABRAKA

hodnocení

0x

Ocelové účko na zakotvení trámu odřízněte, podklad napenetrujte, zhotovte bednění, do něj po obvodě poskládejte drobné kamenivo, doprostřed beton C20. Drobné kamenivo pak bude po odbednění působit dekorativně, pak jen vyspárujete. Pro případné zakotvení dřevostavby pak můžete na chemickou kotvu připevnit pozinkovanou patku, stejnou jako původní.

hodnocení

0x
Podľa mňa vyhovie aj zabednenie aj to stratené bednenie.
Oceľovú pätku odrežte. K jej zabetónovanému trnu / roxoru môžete privariť novú do požadovanej výšky. Pozinkovanie síce na tom mieste zničíte, ale bude to kryté betónom. Bude sa ľahšie zalievať do betónu. V prípade, ak očakávate pôsobenie bočnej sily (zábradlie, plot) alebo ťahu (napr. vztlak strechy pergoly od vetra), vyvŕtal by som tam ešte 4 diery a do nich osadil 4 zahnuté roxory (alebo 2 zahnuté do U) na chem. kotvu, ktorými prepojíte starý a nový betón. Alternatívne dlhšie závitové tyče, ktoré budú prechádzať oboma vrstvami a pätku pripevníte k nim.
Povrch stávajúceho betónu otrýskajte tlakovým čističom alebo aspoň mechanicky vyčistite a zvlhčite. Prípadne aj naleptajte octom a dôkladne opláchnite. Ak chcete vylepšiť spojenie, natrite ho cementovou kašičkou rozmiešanou v stavebnej disperzii (cement : disperzia 1:1) a za čerstva uložte nový betón.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]