Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

OSB desky-obití altánu+fasáda a vrata

Od: ola® odpovědí: 9 změna:

Prosím, poraďtě. Mám ke stěně, zděné garáže,přistavený dřevěný zastřešený altán, takovou pergolu. potřebuji ho obít , asi OSB deskama a na to, mi pak zedníci natáhnou perlinku, lepidlo a fasádu. Chápu, že budu muset upevnit nahoře i dole hranoly-stojny, do kterých ty desky potom zašroubuju,

1.jak daleko od sebe by měly být? Tedy jak daleko od sebe musí být šrouby v těch OSB deskách? Dále nahoře pod střechou je to jasné, ale

2. co dát dolů, mezi trámy, musím dole dát hranol, aby se do něj upevnily ty stojny..Podlaha je tam zámková dlažba, to mám hranol položit naležato rovnou na tu dlažbu? Čím to podložit, aby to nehnilo, nebo jak se to řeší? Nějaká lišta, folie, či izolace...

3. Jak připravit otvor pro rolovací garážové vrata? Jak silné trámy použít, aby to do nich vsadili?

Díky za pomoc...

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Výše uvedené rady mají určitě platnost, ale pokud dobře čtu, tak nechcete stavět zateplenou garáž, ale jen jednoduchou šopu s fasádou a velkýma vratama:).

Řešil jsem úplně stejný úkol, konstrukci jsem opláštil deskami Durelis PD18mm, všechno slepil a chtěl jsem na ně přímo udělat finální vrstvu. Ale je to dřevokonstrukce a po opláštění vynikly všechny nerovnosti - rovná lať ukázala nepatrně zboulené desky, nerovné trámy apod. A tak jsem pěnou nalepil 2 cm polyše, seškrábnul do roviny a potom klasika (lepidlo, perlinka...finál). Mám to cca 4 roky a spokojenost.

Ve vašem případě bych na zem dal cca 5 cm vysokou hliníkovou lištu, aby desky nebyly přímo na zemi, vyztužení desek podle potřeby, nejlépe dejte fotku současné konstrukce. K vratům když dáte hranoly 10x10, tak nic nezkazíte.

joudic*
osb se nebouli a lepidlem jsou zafrkane hned a vypada to jak zed, predchozi prekombinovane rady taky nechapu
@joudic: to není o tom, že by Durelisky měly boule, ale žádná konstrukce z dřevěných hranolů není dokonale rovná. Různé zkroucení a průhyb hranolů ty desky zkopírují a na fasádě by to bylo vidět.

hodnocení

0x

Váž záměr je pro dřevostavbu nevhodný. Lepší bude provést zateplení suchým procesem než s použitím lepidel. Rovněž si nastudujte technické púožadavky na stavbu garáží dané ČSN.

ola®
hodnocení

Děkuji za info, ale můžete mi poradit, jak to provést ,,suchým procesem? Nerozumím tomu..., děkuji

hodnocení

0x

Opláštěte OSB deskou, provedťe rošt, do něho vložte tepelnou izolaci a opět opláštěte ale deskou Cetris. nebo lepší opláštit Cetrisem z obou stran.

http://www.cetris.cz

ola®
hodnocení

Děkuji za info, prosím ještě, na desky Cetris, jde pak dát lepidlo, perlinka a fasáda? A také, opravdu musím dávat izolaci? Nešlo by pouze jedna vrstva desek Certis, bez izolace a na to hned ta perlinka s fasádou? Bude to sloužit, jen k uschování nářadí a vozíku.

Dále prosím, jak ukončit spodek desek? podlaha je tam zámková dlažba, dává se na zem, nějaká lišta, nebo izolační pás, nebo nopová folie? Jde mi o vlhkost, déšť, sníh..., jak to prosím ukončit?

Děkuji

Na desku Cetris můžete rovnou natáhnout omítkovinu, bez perlinky. Jen musíte přiznat spáry. Nad dlažbou nic podkládat nemusíte, jednoduše desky budete dávat 2cm nad zámkovou dlažbou a celkově to bude dobře provětrané, přitom chráněné před deštěm a větrem.

A má vôbec v tomto prípade význam tá tepelná izolácia, keď to kvôli zámkovke bez hydroizolácie bude potrebné dôkladne prevetrávať podobne ako stodoly?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]