Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Desky na střechu pod kanadský šindel?

Od: lukasnachod odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

na jaře musíme udělat novou střechu - tedy abych byl přesný, budeme měnit krytinu a oplechování. Firma nám tvrdí, že pod šindel Katepal je vhodné dát ještě štěpkové desky, protože z estetického hlediska by za chvíli byly vidět prkna, jak by k nim krytina přilnula. Jinou funkci to prý nemá. Tím se ale střecha dost prodraží, a tolik peněz co nám spočítali rozpočet nemáme. Na deskách by se dalo ušetřit, Mateo někdo zkušenost s tím, co to udělá bez desek? Prkna jsou vcelku pěkná, tedy co zevnitř z půdy vidím... Děkuji za rady a zkušenosti. :o) Lukáš.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Lukáši, vyžádejte si technický list, tam se vše dočtete. Chápu firmu, že za Vaše peníze Vás tlačí k tomuto řešení. Lépe se jim bude pracovat, vy to zaplatíte. Doufám, že jste oslovil více firem.

Já bych šel jen do prken.

lukasnachod
hodnocení

No právě si to zjišťuju, je mi jasný, že i na těch deských by firma něco vydělala. Ale zase když už opravit střechu, tak pořádně, nerad bych to zanedbal. Ale říkám si, když i firma řekne, že jde jen o estetiku...

Zkusil jste poptat u Semeráka, nebo Stamont? Oni doporučí více firem.

lukasnachod
hodnocení

poptám se... :) Je možné, že pokládku desek doporučí všichni, právě proto jsem tady chtěl zjistit, co tomu komu udělalo bez desek

alf*

oni chtějí prkna vyhodit a dát jen OSB? To se obvykle dává v tl 22 mm, na prkna by snad stačilo 15 mm a to je cca 140 korun za metr v provedení PD. To je moc?

lukasnachod
hodnocení

Ty desky by se daly na prkna, aby se to vyrovnalo. Když nám udělali rozpočet bez desek, dělalo to rozdíl 20 000. Pro nás dost peněz...

lukasnachod
hodnocení

Když to teď počítám, 140 kč x 200 m střechy - tj 28 000 jen materiál.Plus práce... Opakuju, že potřebujeme novou krytinu a plechy, a tedy 30 tisíc v konečné částce není zanedbatelná suma. Je to cca pětina konečné částky. Kdyby se dělala komplet nová střecha, krovy, prkna atd., uznávám, že pak cena desek by nehrála takovou roli ;). S takovou pálkou co nám nabídli jsme nepočítali, tolik peněz nemáme, a půjčovat si nechceme (čekáme mimino, splácíme půjčku na domek... ). Proto obracíme každou korunu. Půjčka prostě už ne.

alf*

jj, to znám(e) střecha za 180 nakonec byla asi za 230, něco přidala firma protože ... však to známe a něco my protože když už tak už. Vůbec styl a to nejen při stavbě "když už tak už" je celkem drahý.

hodnocení

0x

Mám na prknech (třicetiletý záklop a na něm nový térák) kanadský šindel již devátý rok. Volil jsem kvalitu šindele s čtvrtstoletou garancí a střecha je doposud stále jako nová... Tak to zvažte.

lukasnachod
hodnocení

Co se týká kvality šindele, slyšel jsem dost chvály právě na Katepal, to je prej dobrý. Není z těch nejlevnějších, tak snad to bude kvalitní. Co myslíte?

jabraka*
hodnocení

0x

I ten nejkvalitnější šindel kopíruje podklad.Pokud se podaří položit prkna z kvalitního dřeva,aby se nekroutily,přijde to také dost draho.Je jednodušší cesta položit prkna řídce a přes ně OSB desky.Ale dobrá je stavební překližka,cenu neznám,ale asi je levnější.

JABRAKA

alf*

tak. co vidím v okolí šindelové střechy tak většina vypadá více nebo méně nehezky. Jen velice málo z nich bych chtěl mít já jako střechu. Jedné sousedce, má šindel asi 10 let a tak nějak se jí zvedají špičky, snad jí to jednou vítr nesundá. O jedné povedené vím, náš pes ji má na boudě :) Dával jsem pod šindel obalovou překližku, měl jsem ji gratis a dělal jem to za hodně teplého dne, to prý lépe přilne. Jinak si myslím, že i obalová překližka v příslušné tloušťce nebude o moc levnější než OSB a bude myslím pracnější protože bude třeba pořádně připevnit celý obvod aby se to náhodou nezvedalo, to u OSB PD odpadá.

lukasnachod
hodnocení

Co se týká zvedání krajů šindelů, tak právě na to už mě někdo upozorňoval. Jsou prý dva způsoby připevnění krytiny, levnější typy se lepí jen takovými proužky, a právě ten katepal by se měl lepit v celé ploše. To by se pak odchlipovat a utrhnout například nějakým vichrem nemělo. Ty levné hrozí, že to vítr podebere, taky už jsem o tom slyšel...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]