Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Upevnění TV na stěnu 10 cm z dutých cihel

Od: vikioq odpovědí: 9 změna:

Mohl bych požádat zdejší zkušené o radu?

Vymýšlím, jak upevnit velkou TV na stěnu 10 cm silnou, postavenou z dutých cihel, je to vnitřní příčka.

TV má cca 31 kg. Držák ještě nemám, chtěl bych nějaký kvalitní s otáčením do stran a možností oddálení od zdi.

Už jsem do stěny pár věcí upevňoval, je tam omítka, centimetr nebo něco málo víc cihly, pak dutina a pak zase cihla a omítka na druhé straně. Vyzkoušel jsem vruty 6x70 a hmoždinky do dutých cihel, zkoušel jsem i turbošrouby 100-110, které prolezou skoro až na druhou stranu a mám z nich pocit, že lépe rozloží váhu na obě strany stěny. Všechno to ale bylo uchycení lehčích věcí, rozhodně ne 31 kg, které budou ještě navíc v pohybu (ohyb, vysunutí).

Co byste poradili? Některé držáky mají uchycení na poměrně malé ploše, na dva vruty. Jiné modely mají uchycení na větší desce, kam lze dát třeba i 10 vrutů. Ale mám strach, aby se to pak nevytrhlo ze zdi i s kusem cihly. Nebo mě napadlo upevnit na stěnu nejdřív nějakou ocelovou desku cca 50 x 40 cm a držák upevnit skrz tuhle desku.

Můžete prosím poradit?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Pro takovou akci bych volil chemické kotvení, ale s tím, že se použijí tzv. punčošky - to jsou taková dírkovaná pouzdra, která zajistí fixaci právě v duťácích

viz

stavebni-specialka.cz/...

vikioq
hodnocení

Díky za tip. Jakou velikost, jakou délku vrutu do kotvy? Kolik děr by měl mít držák? Raději méně (třeba 2) a daleko od sebe? Nebo více a hustěji?

Do chemie se nedávají vruty. Pustup - obkreslím díry v držáku TV - v tomto případě aspoň 4, vyvrtám díry, dám do nich punčošky, do nich nacpu chemickou kotvu, do toho zamáčknu uříznutý kus závitové tyče. Po zatvrdnutí dám podložky a matice, utáhnu a finito.

Co se týče rozměrů - díru bych vrtal 10 mm průměr až do dutiny, závitovka M6, nakrátit na délku tak, aby to netrčelo moc daleko ze zdi - ideálně oměřit na místě.

hodnocení

5x
Na štorcke z duťákov som mal na dve chemické kotvy a závitovky M10 zakvačený 120 L bojler. 31 kg TV je nič, kým ju neoddialite od steny, nevyklopíte a potom si o ňu nerozbijete hlavu. Ak upustíte od klopenia, vyhovejú aj uzlovacie hmoždinky pr.10 s vrutmi.
Ak chcete naklápací držiak, porozhliadol by som sa po držiaku s čo najväčšou roztečou dier aj horizontálne aj vertikálne a ukotvil ho na chemickú kotvu.
Ak navŕtate dutinu, použite sitko. Najmenší priemer je snáď 12 mm. Závitovú tyč M6 alebo M8. Ak trafíte do nesúdržnej malty, trochu sa s dierou pohrajte, aby sa chémia oprela aj medzi tehly a nedržala len v rozsýpajúcom sa piesku, prípadne vŕtajte o kus ďalej.
Vŕtať bez príklepu, aby ste neoslabili stenu tehly a diery poriadne vyfúkať od prachu.
Ak si nebudete istý s presným umiestnením závitových tyčí - napr. ak sa Vám zadaria podstatne väčšie diery ako priemer závitovky, hneď za čerstva na ne navlečte stojan (jeho zadnú časť) a zrovnajte ich. Chvíľu ho tam pridržte, nech chemická kotva zavädne, prípadne pri väčšej váhe stojanu dajte niektorú nevýznamnú dieru na hmoždinku a vrut, aby ste to nemuseli držať ručo. Matky uťahovať až po vytvrdnutí. :)
Ak to budete robiť v tomto teple, počítajte s tým, že chemická kotva bude fofrovať, tak si to vyskúšajte zostaviť celé na sucho a naraz aplikujte všetky diery.
Prebytok kartuše si odložte, miešaciu špičku nechajte nakrútenú. Pred ďaľším použitím nasaďte novú.

kepler*
hodnocení

2x

Předpokládám, že jde o příčku. Nejbezpečnější způsob je provrtat se skrz, použít dlouhé šrouby a z druhé strany to chytit matkami na široké podložce. Nevypadá to sice moc esteticky, ale případné vypadlé úlomky cihel lze dosádrovat a vyčnívající šroub s matkou zamaskovat.

vikioq
hodnocení

Ano, příčka je to, psal jsem.

Skrz bych úplně nechtěl, z druhé strany je na stěně dlažba (WC). Turbošroub (nebo jiný vrut), kterým se dostanu těsně pod povrch by se mi líbil víc.

Ak sa chcete dostať na druhú stranu tehly, ale stále zostať pod omietkou, je potrebné vŕtať nanajvyš opatrne. Mne sa to zatiaľ nikdy nepodarilo bez urazenia omietky z druhej strany.
Akonáhle máte omietku narušenú, môžte prevliecť závitovku, z druhej strany dať poriadne široké podložky s matkou a kontramatkou a zaomietať to namiesto toho, aby to dekorovalo stenu na WC (nepoužívajte sadrovú omietku). Obdobne takto kotvili bojlery - mali vrchný a spodný záves. Skrz stenu osadené 4 tyče a na druhej strane pod omietkou boli dve a dve vertikálne spojené s pásovinou.

hodnocení

0x

Pokud máte držák pouze na 2 šrouby, budete muset použít chemickou maltu, sítko průměru 14 mm a závitovou tyč M10. Pokud by jste měl desku a přimlouval bych se bez otáčení ramen, jen s naklápěním ve vertikálním směru a to s více než 6 otvory, můžete to přišroubovat i turbošrouby, ideálně až do další příčky za dutinou.Jen nevím, jestli tak dlouhý turbošroub seženete. Tuším , že maximum je cca 21 cm. Turbošrouby jsou obecně určeny na kotvení oken a na dynamické namáhání není určeno

Turbošrouby v (mojich) dutých tehlách s dvomi dutinami na ťah nedopadli dobre. Rozdrolili otvor a povytiahli sa. 2 ks, držiak krovinorezu. Boli ale len v jednej prírube (na štorc). Pred komplet vypadnutím som to prerobil. Zase 6 ks je celkom istota. Buď toho, že to udrží alebo toho, že tú tehlu rozštípne napoly.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]