Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vybudovat podzemní bunkr

Od: jecko odpovědí: 39 změna:

chtěl bych na zahradě vybudovat bunkr (možná by se dalo říci i větší sklep). Vchod bude z kůlny a bude stát samostatně bez budovy nad sebou.

Není na to nějaký návod? Mám ho stavět z cihel či betonu? chtěl bych stavět z žulových kamenů a cihel. Co by se dalo udělat s vykopanou kamenitou zeminou? Na odvážení kontejnery (kdy jeden stojí 1200,-) nemám a na rozhrnutí, na pozemku není místo. Dalo by se to třeba někam legálně vozit kárkou? bylo by to cca 100 metrů krychlových kamenitého materiálu.

Účel bunkru není přežít výbuch atomovky, ale schovat se v případě nepokojů a uskladnit v něm věci k přežití (zbraně, jídlo a vybavení).

Časem bych to třeba ještě rozšířil o další místnost.

39 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

13x
Jedině odlít z betonu. Síla zdí minimálně metr, radši více.
Jednodušší a rychlejší by bylo od armády koupit řopíka.
Ale vůbec nejlepší bude tenhle nesmyslný nápad rozchlastat. V dnešním teple je ideální orosená desítka. Po deseti kouskách bude ten svět hnedle veselejší.
jecko
hodnocení

Toto bohužel nerozchlastám. Místo trávení času v hospodě, budu raději kopat.

asd1

Víš jak by se v dnešním teple takovej úkryt hodil?! *smich*

Stručně na toto se hodí bagr, náklaďák na odvoz + domluvit někoho kdo chce stavět násep *smich*, pak zašaluješ a zaleješ betonem (pár mixů to spolkne *smich* Stavební úřad se o to určitě bude zajímat.

Aneb udělej si sklípek na pivo. Návodů na sklep je dost..

jecko
hodnocení

Když je to pod zemí, tak se zajímat nebude, ne?

Když myslíš, tak kopej. Ideální je kopat tak od deseti dopoledne, do čtyř, pěti odpoledne. Pěkně na slunci, když naplno praží. A naplno, nepolevovat.
Já si dám to orosený místo tebe.
asd1

Jestli myslíš, že takovýhle kopání, odvoz stovek vozíků, dovoz kamení, písku atd. nikoho zajímat nebude tak vesele kopej. Hezkou zábavu, taky si jdu dát jedno orosený (do sklepa :)

bulik*
hodnocení

5x

Až bude někdo chtít, tak vám tam někudy hodí slzák a vy mu rád otevřete a vykašlete se z bunkru.

A kudy ho tam hodí? víte jak takový bunkr má vypadat?asi ne.Pokud bude poctivě zroben tak aspoň dvě kila semtexu a pak nebude třeba slzák!

Třeba tam bude mít filtrační systém, pancéřový dveře, nezávislý zdroj energie, zásoby...
Nakonec to stejně rozchlastá. Dávám tomu tak měsíc kopání.
Nakonec z toho bude alespoň hezký bazén či jezírko.
bulik*

@diesel No přece ventilací.

jo je vidět že takové základní věci neznáte! FVZ je na to aby tam byl ničím nezasažený vzduch=ani sarin,ani yperit,ani RA spad přes to neprojde a slzák anO? trošku na hlavu tak nepište píp použijte to kulaté na krku.

Ovšem to vše že to tazatel che mít tak jak by to opravdu mělo být ,pže bez toho bude mít jen uzavřenou díru vzemi na na nic.

hodnocení

4x

Počítejte minimálně se 15 plně naloženými tatrami T-815 S3. popř dle hmotnosti zeminy i víc tater. Toho si jistě nikdo nevšimne že něco kopete.Věřte tomu,lidí jsou mnihdy všímavé svině.To byste musel tak kolečko do,kufru oa a pak někde postupně usypávat ...Jinak cihlo myslíte jakou? klasickou CP nebo nějaký blok Porotherm ,Heluz?Pokud jeden z těchto materiálů pak vězte že před zděním bude tzřeba kvalitní hydroizolace kolem celého "bunkru" zespodu,ze všech stran i strop!max. tak z betonovek na cementovou maltu včetně hydroizolace případně odlít ze spec.betonu co se používá na přehrady-vodovzdorný.

Toto bez povolení a plánů doporučuji NEDĚLAT a opravdu taději rozchlastat!

jecko
hodnocení

myslel jsem normální staré plné cihly 15x30 a žulové kameny.

hodnocení

3x
Na tohle téma má super videa Colin Furze...

youtu.be/...
Btw Doporučuju kouknout na všechny jeho videa :D
Zrovna jsem to sem chtěl dát *smich*
jecko
hodnocení

Znám, štastný to majitel bunkru.

dejv111neprihl

Jooo, tohle je dobrej borec! :-D Mrkněte na jeho další videa. Dobré je, krom jiného, jeho vznášedlo! :)

hodnocení

0x

Podzemní bunkr, i kdyby byl hned vybaven potřebnou infrastrukturou (voda, vzduch, zásoby, energie, odvoz S*aček) je k h0vnu, když z něj nemáš únikovou cestu (podzemní chodbu někam do pryč). Nemluvě o psychické depresi při delším pobytu. Ono stačí, aby se ti k východu postavil borec s bejsbolkou. Takže chlastej :)

bulik*
hodnocení

0x

Pane, taky jsem přemýšlel o bunkru se zásobami potravin, dvěma kubíky nafty, generátoru, studni atd. až jem si uvědomil, že darebáků bude vždycky víc a vykradou, vypálí nebo znárodní ! Je to zbytečné, nic nezachráníte.

jecko
hodnocení

Nesmí o bunkru vědět. těžké velké železobetonové dveře také pomohou.

tebi
hodnocení

0x

Oni se dají pořídit sklepy betonové hotové , cca 100-#200t. Plus kopat a kopat a kopat a kopat no a do díry už vám ho usadí.:)) Je vlastně fakt, když nemáte třeba 10t za odvoz hlíny,tak asi 100na sklep též ne, tak nic...

hodnocení

0x

Na odvoz zeminy peníze nejsou, ale na místnost o vnějších rozměrech 5 x 5 x 4 m což je 100 m3 peníze ano.

Tak tomu nerozumím protože cena za odvoz zeminy je zlomek ceny za stavbu té místnosti.

jecko
hodnocení

vzhledem k tomu, že to chci stavět a kopat sám, tak je to půlka ceny. A bohužel nejsem milionář. Jasně, další možností by bylo, že by mi někdo přeispěl pár Mega, ale takového blázna nenajdu.

dylin
hodnocení

0x
Tohle jsem nikdy nepochopil... Už s tím blbli komouši, kteří se báli jaderného útoku imperialistu... Máte bunkr se zásobou potravin, vylezete, všichni mrtví včetně zvířat a rostlin. A co jako? Budete hledat ozarene nebo otrávené sušenky v kramech? Nebo budete pěstovat zeleninu v toxické půdě? Půjdete na ozarene houby? A s otrávenou vodou uděláte co? Radši zemřít, než žít v postapokalyptickem světě

Ale bunkry přeci neměli jenom komouši. To, že jsi v občanské nauce dostával nalejvárnu neznamená, že bunkry nemají i imperialisti a dokonce dnešní pracháči.

Tady jsem našel něco, ale to není pro vohnouty, kteří nemají na tatru kamení...

jecko
hodnocení

Já se nebojím, jen chci být připraven. A proti jadernému útoku to není. Spíše proti krizi.

Jak by ta krize měla podle tebe tak nějak vypadat?
To se budou krajem potulovat loupeživé hordy a rabovat vše, co kde uvidí? A ty se na ně budeš dívat periskopem?
jecko
hodnocení

no třeba... akorát se na ně nebudu dívat... schovám se na měsíc, než se to přežene.

motak
A co když se to nepřežene za měsíc ale za dva? Vylezte z bunkru po mesici,žádné jídlo atd a budete dělat co?
jecko
hodnocení

počkáme další měsíc... budu tam mít zásoby na 3 měsíce.

Co když se loupeživé hordy budou krajem potulovat půl roku?
Jak vlastně zjistíš, že je už vše v pohodě?
dylin
Ernie... Zjistete si, co byly bunkry civilní ochrany, které nebyly ani tak pro civily jako pro zasloužile a důležité soudruhy s rodinami... Je tím poseta celá republika... Čistá komousska paranoia to byla... Nic jiného. Tazatel ani nemusí nic stavět, může si ty kraviny v zemi zkusit odkoupit

hodnocení

0x
Škoda, že ten dotaz nepadl tak dvacet let zpět. Děda (i já) znal osobně člověka, který si stavěl taky bunkr sám. Ale šel ještě dál a dokonce si stavěl i raketu. Pohon na koks s benzínem. Bohužel ke startu nikdy nedošlo, tak nemůžu poreferovat úspěšnost kontrukce...
Zajímavý palivo. Koks s benzínem. Podrobnosti asi neznáš? Třeba jaký okysličovadlo? V jaký podobě byl ten koks?
asd1

Asi koks pořádně roztopit a pak do něj fouknout benzín s kyslíkem z flašky. Vystřelení na Mars zaručeno :D

Vystřelení zaručeno, to ano. Jen nikdo neví tak nějak kam ten výstřel bude směřovat.
Asi nejjednodušší palivo je lezecký petrolej a tekutý kyslík.
Všechno ostatní je podstatně náročnější, případně prudce jedovatý.

ptera
hodnocení

0x

S tímto mám určitou zkušenost, tak shrnu jen pár bodů. Naprosto odhlédnu od toho, jestli to má smysl nebo ne, sám jsem to bral spíše jako zábavu:

1) Pokud vám přijde moc 1200 Kč za kontejner, pak se na to vykašlete. Jen základní, izolovanou konstrukci počítejte v řádech vyšších stovek tisíc.

2) Pokud chcete zdít stěny z cihel či podobně, pak je to prostě sklep, a opět doporučím se na to vykašlat, protože to neodolá ničemu.

3) Jestli to myslíte vážně, pak bez odborné spolupráce (třeba neoficiálně, kdybyste to riskoval bez povolení) je fakt nutná. Ventilace, energie, voda..to vše musí být spolehlivé a zároveň těžko napadnutelné.

Není lepší si za cca milion koupit už hotový, alespoň ten základní (5m2) od českých Logic Shelters, pokud ještě existují...?

A proto říkám, že je nejlepší celý nápad rozchlastat.
Buď to udělám alespoň trochu pořádně, festovní zdi a kvalitní filtroventilační zařízení je základem. No a to prostě stojí nějakou kačku. A když nejsou koruny ani na vykopání díry...
Protože bez filtrace stačí u vstupu větrání zapálit trochu mokrýho listí a ještě rád vyleze ven.
No, 5m2 za milion mi fakt jako lepší varianta nepřijde :)
Třeba ten systém konstrukce co použil mnou zmíněný Colin Furze není ani nesmyslně drahý. Navíc vcelku snadno proveditelný svépomocí.
Co se technologii týče, tak tam je to trochu složitější, ale stále v rozumných částkách.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]