Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak přizvednout panty u dveří?

Od: cekrops® odpovědí: 27 změna:

Zdravím.

Nedávno mě jistá firma namontovala nové vchodové pvc dveře.

Bohužel jsem zjistil , že se ve spodní části (pravá strana od zámku směrem dolů) úplně nedovírají (vzniká asi 3 mm mezera ).

Jelikož se firma k opravě moc nemá , tak se chci zeptat na toto...

Napadlo mě vypodložit uchycení horního pantu nějakým plíškem.

Tím by se dveře trošku vyhnuli a spodek by dosedl stejně jako vršek.

Bohužel jsem nějak nepochopil, jak se mám k tomuto uchycení pantu (toho v rámu a ne ve dveřích) dostat.

Nevíte to někdo?

Fotky přikládám.

Díky.

Jak přizvednout panty u dveří?
Jak přizvednout panty u dveří? #2

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Já bych nespěchal. Fakta jsou zcela elementární - plastové dveře už samy o sobě jsou zvěrstvo. Problém je mimo jíné ve fyzikálních a mechanických vlastnostech daného materiálu.

Jednodušeji řečeno - plast je nestabilní svinstvo, které se mechanicky nedá aní přirovnat k dřevěnému profilu ( což výrobci částečně flikují tím, že uvnitř plastu je vražený jaeckel) které navíc má velkou tepelnou roztažnost (což výrobce řešívá různými pomocnými kováními a závorkami a pod). Jenže - fyzika je sviňa a nedá se jen tak obejít či ignorovat.

Takže za velkých tepelných rozdílů na vnitřní a vnější straně se plastové profily zákonitě ohýbají. Jak vidno, není to jen v zimě za krutých mrazů, ale i v létě, kdy na dveře pere slunce a tudíž mají klidně 60 °C i více.

Takže pointa - že jste nekoupil dobře, to už asi víte, to je ale Vaše věc. Než bych se dal do štelování, počkal bych, až bude teplota uvnitř a venku přibližně stejná. Protože když to teď nějak doštelujete, v zimě to bude o to horší, protože se zcela převrátí tepelný spád v profilech - jednoduše řečeno - teď je rozhicovaná vnější strana (tudíž se víc roztáhne) v zimě naopak v mrazu bude výrazně teplejší vnitřek - takže se to ohne na druhou stranu

hodnocení

2x
Třeba alespoň trochu pomůže toto:

Pantů je samozřejmě více druhů, ale nastavování je podobné.

hodnocení

2x

Vám půjde zřejmě o seřízení přítlaku ve spodní části dveří.
To půjde na pantu viz obr.
Pokud máte vícebodové zamykání, bude možná třeba i posunout protikus s výřezem, do kterého zapadají háky vícebodového zamykání.

doplněno 14.08.20 08:05:

Než začnete štelovat, vemte si dvoumetrovou vodováhu a proměřte, jak vám osadili futra.
Zda jsou ve vodováze, nejsou někde prohnutá, zkřížená apod.
Ke špatně osazeným futrům nemá cenu na sílu ohýbat dveře.

Jak přizvednout panty u dveří? #3

hodnocení

1x
Jak píše "promon", je to svatá pravda. Dveře seštelujete teď a budou OK, začne zima a zase budou dveře fungovat jinak.
Každopádně přikládám fotky, jak to mám já.
Jestli si dobře pamatuji, tak ten boční šroub pod krytkou posouvá dveře vlevo/vpravo, pod krytkami na pantu se tuším spodním šroubkem dveře posouvají svisle (nahoru a dolů). A ten odklon už si přesně nepamatuji, ale tuším, že pod horní krytkou pantu byla jakási pojistka nebo excentr a něco jsem tam tenkrát šteloval tím bočním imbusem. Ale nechci kecat, už si to nepamatuji. Dělal jsem to asi před 3 nebo 4 roky.
Jak přizvednout panty u dveří? #4
Jak přizvednout panty u dveří? #5

111®
hodnocení

0x

otevřete dveře a nafoťte futra u pantů

doplněno 13.08.20 15:07:

nejsou zkřížené dveře nebo futra?

hodnocení

Další fotky

Jak přizvednout panty u dveří? #6
Jak přizvednout panty u dveří? #7

hodnocení

0x
Většinou ale na dveřích bývají regulační šrouby.
Takže by to mělo jít seřídit a nemusíte nic podkládat.
Pro úplnost doplním: nemyslel jsem tím samozřejmě na dveřích, ale na jejich pantech. *smich*
Já to tedy u pantů mám. Dají se štelovat nahoru/dolů, jejich odklon a tuším, že i horizontálně posouvat.

jecko
hodnocení

0x

Zdravím, nedávno jsem podobný problém řešil. Dveře jsem otevřel, vysadil nahoru, vložil dvě podložky pasující na pant a dveře zpět nasadil.

Jestli jsem to dobře pochopil, tak tazatel neřeší výšku pantu, ale vzdálenost čepu od futra. To podložkami, navlečenými na čep nespravíte.

pro magdon
Ano, pochopil jste to správně. Taky jsem to tak pochopil.
Pokud tazatel má panty, u kterých lze štelovat odklon, srovná tím i doléhavost dveří. Taky jsem to doma řešil a pomohlo to.
hodnocení

A když se podíváte na ty fotky , tak teda mám panty u kterých lze seřídit odklon?

ccc*

Tady někdo zaměňuje hrušky s jabkama. *haha*

Tohle jsou plastový dveře, že. Tyhle se štelujou v pantech, že.

Koukni se na 1.fotku, ten šroubek uprostřed pantu. S tím to zkus. Ale musíš nastavit - točit s horním a dolním proti sobě, nebo horní a prostřední stejný směr a nebo prostřední a dolní stejným směrem.

ccc*

Blbě jsem koukal, je to ta 3 fotka - otevřený dveře.

asd1

Jo, je to tam. Nečuměl jsem na všechyn fotky..*zed*

111®
hodnocení

0x

aha takže štelování je na dveřích

Jak přizvednout panty u dveří? #8
hodnocení

A pod tou asi krytkou je co? A co tím seřídím?

hodnocení

Přiznávám se že až teď , když jsem vyfotil ty otevřené dveře tak jsem uviděl (na fotce v pc) že tam jsou i dva regulační šrouby. Akorát teda nevím s kterým mám pootočit...?...

asd1

To je štelování dveří do strany. "Podložení" štelování nemá.. Když dveře vysadíš, neni tam krytka šroubu abys mohl spodní pant sundat a podložit?

Jinak prokazatelně reklamuj, upozorni že pokud to nebudou řešit tak necháš udělat znalecký posudek a budeš vymáhat i náklady na vyřízení reklamace (včetně toho posudku)...

Jen pozor, když do toho začnete šťourat (cokoliv rozebírat a podkládat), pravděpodobně přijdete o záruku.

hodnocení

Děkuji všem za odpověď. Nějak to zkusím seřídit (motodou pokus-omyl ) ...

A reklamovat to "tady" asi nemá smysl...Škoda vynaložené energie...

hodnocení

0x
pro cekrops
Je to už delší doba, co jsem to šteloval, takže si už přesně nepamatuji.
Na internetu lze najít návody podle typu pantu.
Každopádně je štelování: pod tou boční krytkou, pod krytkami samotného pantu (nahoře a dole), dále, když jsou otevřené dveře, tak zevnitř pantu bývá další imbus a potom ještě přímo u pantu u rámu dveří.
Neříkám, že všechny šroubky slouží ke štelování, ale některé je potřeba povolit, aby se s dveřmi dalo hýbat.
Taky jsem s tím tenkrát hodně zápasil, než jsem přišel "jak na to".
Mrkněte na internet, bývají tam návody u výrobců a prodejců dveřního kování, apod.

hodnocení

Tak jsem se dnes díval na ty panty ale trochu mě překvapil fakt že na nich nemám horní štelovací imbus ...?

Takže ty návody a videa jsou pro mě k ničemu , bohužel.

A to jsem se díval i na youtube a taky tam nic není o těch mých pantech.

Všichni mají jak spodní tak i horní imbus .

To mám opravdu asi nějaké "divné dveře, či spíš panty na dveřích " ...

Foto přikládám...

Jak přizvednout panty u dveří? #9
Jak přizvednout panty u dveří? #10
Jak přizvednout panty u dveří? #11

ccc*

Zkus to tím šroubkem(červíkem)

Jak přizvednout panty u dveří? #12

111®
hodnocení

0x

no a co to reklamovat? Nečetl jsem vše třeba to tu už padlo..

hodnocení

Asi takhle -- Pokud bych mněl známého právníka , tak bych to udělal . . .

hodnocení

0x

Tyhle panty se daj seštelovat uplně v pohode,přizdvyhnout,posunout křídlo do stran,a na pantu je excentr ten zas řesí přítlak.,když se to umí je to na 10 min ,jinak se to dá taky tak krásně rozjebat že to nezavřete

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]