Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Radiátory hřejí slabě

Od: adammach odpovědí: 13 změna:

Mám v 15 let starém bytě nový plynový kotel, zapojovala ho firma před týdnem.

Radiátory jsou původní a jsou 4 - koupelna, obývák, pokoj a koupelna. Klasický deskový plechový. Rozvody od kotle k radiátorům jsou v podlaze v betonu pod linem.

Kotel funguje, teplá voda je bez problémů. I ohřev do radiátorů jede. Ale trochu divně. Koupelna (3 metry od kotle) a pokoj (7 metrů od kotle) jedou normálně, pěkně hřejí po pár minutách od přepnutí na vytápění. Ale obývák (6 metrů od kotle) a ložnice (5 metrů od kotle) jedou hodně slabě, jsou lehce vlažné po 10 minutách a až skoro za hodinu se ohřejí na teplotu, která je o dost nižší než v koupelně a pokoji. Všechny radiátory jsou plně otevřené, kotel hřeje na 65 stupňů. Voda byla při výměně kotle vypuštěna a znovu napuštěna, tlak vody je v pořádku, odvzdušněno by též mělo být - firma okruh zkoušela, ale jen chvilku, nezkoušela všechny radiátory a teploty na nich.

Napadá mě jen omezený průchod v některých částech vedení v podlaze, nějaké usazeniny nebo zůžená trubka (mohlo se na ni v době výstavby šlápnout nebo tak něco), jinak nevím. Nebo zkusit větší tlak vody nebo znovu vypustit a napustit?

V bytě bydlela 15 let babička, byla šetřivá, žila hlavně v pokoji, tam je radiátor v pořádku, jinde moc netopila, tak se o problému nevědělo. Nebo je také možné, že vzniknul až teď, s výměnou kotle?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Po výplachu bych zkontroloval sítko na vstupu do kotle, mohlo se tam vypláchnout spoustu nečistot a sítko tak skoro ucpat - je pomalý průtok a na některé radiátory se už nedostane.

Potom správně vyvážit soustavu, radiátory mají na spodní trubce regulační ventil. Zkusit přiškrtit ty co topí dostatečně a povolit ty co topí málo. Doporučuju si zapsat, o kolik jste který kam pootočili, ať to kdyžtak můžete vrátit do původního stavu, kdyby se ukázalo, že je problém jinde.

A když radiátory, které topí normálně, uzavřete, začnou normálně topit ty zbylé dva?

hodnocení

1x
Co by to mohlo být?
Nevím co by to být mohlo, ale vím co to je.
Vytápěcí soustava není správně hydraulicky vyvážená. To je celé Watsone..
Je potřeba ty dobře topící radiátory pomocí druhé regulace ventilu (případně šroubení) trochu přiškrtit a ty špatně topící naopak.

hodnocení

0x
Pres radiator jde maly prutok. Bud neni soustava hydraulicky vyvazena nebo je pricpany ventil. Nepises jestli tam jsou hlavice nebo klasicke ventily. Zavrel bych ty radiatory, ktere topi dobre a v pripade, ze se ty dva rozjedou normalne tak je potreba serizeni.

adammach
hodnocení

Jsou tam obyčejné hlavice, pro jistotu jsem je úplně sundal, ať není průtok ničím limitován.

Zkusím ty dva radiátory, které topí normálně, uzavřít a dám vědět, co udělají ostatní dva. Díky za tip.

Pod hlavicí je u většiny termoventilů možnost základního nastavení

ra20z*
hodnocení

0x
Mě u jednoho radiátoru který používám jen v největších mrazech se stáná že ventil zatuhne zavřený a před použitím musím vzít kleště a za tyčku ho odtrhnout.
Sundejte hlavice a porovnejte jestli jsou tyčky stejně vysunuty.

adammach
hodnocení

Tak jsem večer dělal další pokusy.

Tyčky pod hlavicemi jsou v pořádku, všechny stejně vytažené, nezasekávají se.

Když mám všechny hlavice sundané, tak je stav takový, jako jsem popsal.

Když ty dva radiátory, které hřejí normálně (neudržím na nich ruku déle než pár vteřin), úplně uzavřu, tak zbylé dva problematické radiátory pomalu zvýší teplotu z vlažné na vyšší teplotu, po pěti minutách na nich skoro neudržím ruku.

Co by to mohlo být?

Ještě dotaz - když jsou trubkové rozvody v podlaze, je to děláno paprskovitě od kotle nebo je to zapojené za sebou? Nebo je to kombinace obojího podle situace? Na některých místech hřeje podlaha a jedno místo je takové, že to vypadá na nejkratší cestu od kotle k radiátoru (6 metrů), přitom by se nabízelo spojení od radiátoru ve vedlejší místnosti, tam je to 3 metry...

Zkuste nafotit a poslat.Už před 15 lety se dělaly termoventily s možností nastavení průtoku . Rozvody se můžou dělat oběma způsoby,popř. kombinací. Jak už je výše, zkusil bych zkontrolovat filtr. taky může být nějaká drobná nečistota pod kuželkou termoventilu

Další možnost je přidat tlak na oběhovém čerpadle

adammach
hodnocení

Zkusím nafotit.

Přijde mi divné, že to instalatéři při montáži celé vypustili, čekal bych, že okouknou i filtry a ventily.

Zkusím o víkendu zvýšit tlak vody a možná i teplotu, jestli se tam něco neuvolní... Kdyby se to pak rozběhlo, tak asi raději znovu vše vypustit a napustit, aby se uvolněné nečistoty dostaly pryč?

Nečistoty se většinou zachytí na filtru

Ty asi mas problem pochopit psany text. uz jsem ti psal, ze je potreba serizeni. Psal ti to skoro kazdy radce. A ty jdea dopoustet vodu. Myslim ze u nekterych jedinců je kazda rada draha.

111®
hodnocení

0x

na čem špekuluješ? TY radiátory co hřejí hodně dělají na rozvodu zkrat, teče tam všechny voda zpět a nya ty další se nedostává, nejsou štelovací štouby před radiátorem? Někde se to bude muset přiškrtit..ale kde je to u tebe, jsem zatím nevyčetl...

jenda2*
hodnocení

0x

Při každé opravě nebo částečné rekonstrukci by se měl provádět proplat topné soustavy. Pokud máte termohlavice, tak je vyměňte za úplně obyčejné a jeden problém máte z krku. Dále teplota otopné vody v dnešní době na 65°C je nevídaná věc. Naprosto spolehlivě stačí 48°C. Dále na vstupu vracečky do kotle by měl být filtr pro vodu. 10 " stačí s přehledem. Kotel by měl mít expanzní nádobu natlakovanou na předepsaný tlak a na nejvyšším místě přívodů k radiátorům musí být odvzdušňovací ventil, stejně tak na každém radiátoru. Pak jen stačí nastavit na radiátorech polohu, kdy už začíná proudit teplá voda a následně jemně doladit. Prostorový termostat si pohlídá nastavenou teplotu a kotel nepojede zbytěčně až na 65°C, jak máte nyní. Při uvedených 48°C by mělo být v místnostech teplo, kotel se po dosažení této teploty sám zreguluje a po vypnutí temostatu v místnosti pak nejede zbytečně.

Rozdíl mezi 48°C a 65°C je ve spotřebě plynu obrovský. I když můj kotel Baxi při objemu vody 400 L v systému se nedostane ani k 50°C, kdy už mám v místnostech teplotu 21,5 °C a prostorový termostat kotel vypne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]