Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ošetření starého tramu

Od: lee* odpovědí: 1 změna:
Při rekonstrukci chalupy potřebuji obezdit staré trámy jak je mám ošetřit? Očistit povrchní shnilotinu a natřít flucignim primalexem, nebo máte nekdo nějakou zkusenost? Děkuji Lee

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jako první bych zkontroloval (nebo si na to ještě lépe pozval odborníka), zda není dřevo napadené dřevokazným hmyzem či houbou. Pro likvidaci těchto škůdců jsou totiž jiné technologie než pro preventivní ochranu (u hub určitě). Zvážil bych ještě konzultaci se statikem, aby vám řekl, zda trámy vyhoví požadovanému zatížení. Mě třeba střešní vyhovují, ale stropní ne.

Pokud je dřevo skutečně na povrchu shnilé (píšete Očistit povrchní shnilotinu...), tak bude nutné provést kompletní sanaci napadeného dřeva. Buď odbornou firmou nebo alespoň pod dozorem odborníka na dřevokazné houby, který vám určí, co vyměnit, jak dřevo ošetřit, jak postupovat atd.

Pokud tou povrchní shnilotinou myslíte takové to ztmavnutí dřeva, které tam po těch x desítkách let bývá + zaprášení atd., určitě je nutné to odrbat drátěným kartáčem. Jinak by se do dřeva impregnační přípravky nevsákly a nefungovaly by. Použijte kartáč (ruční nebo takový ten nástavec na vrtačku) a odrbejte to všechno pořádně a dvakrát poctivě. Nezapomeňte si k tomu vzít respirátor.

Přípravků je několik. Já použil Lignofix. Naposledy jsem narazil na Deron a dost se mi líbil (protože se nevymývá třeba když na dřevo zateče atd.). Pak jsem ještě někde četl chválu na Korasit aplikovaný tlakovou impregnací do plotovek, ale to už je o dost jiné použití než to vaše. Primalex neznám. A ještě se zkuste někde dočíst, zda ředit vodou nebo lihem (tuším, že lihem je to lepší).

Určitě vemte barevnou impregnaci, ať vidíte, kde jste natíral. Můžete zvolit i aplikaci postřikem, ale myslím, že při nátěru se té účinné látky dostane do dřeva více. Plus tolik toho nevyplýtváte + nemusíte kupovat tolik ochranných pomůcek (já měl akorát brýle, na nějaký rozsáhlejší postřik by to chtělo i masku/štít a oblek). Rozhodně dodržujte také návod výrobce (ředění, časové rozestupy mezi aplikacemi, min. aplikace atd.).

Jinak pokud je to možné, dřevo raději neobezdívat. Měl jsem ve sklepě stropní trám poctivě (ještě podle staré školy) napuštěný karbolkou. Byl uložený ve zdi, která byla ve svahu. A po cca 40 letech už hnil. K destrukci stropu ještě nedošlo, ale byla by to otázka blízké budoucnosti. Takže pokud to jde, raději se uzavření dřeva vyhnout. Případně ještě zvažte nějaký systém pro monitoring vlhkosti dřeva typu MOISTURE GUARD (na ebay jsem viděl i levné moduly do arduina, takže by šlo udělat i něco levnějšího DIY).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]