Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
prosím o radu, mám pergolu do 25m na hranici pozemku. Vedle se přistěhoval nový soused. musím mít od něj souhlas na již postavenou pergolu, když jsem ho měl od původního majitele?
a druhý dotaz na druhé straně pozemku mám také pergolu do 25m na hranici pozemku, ale majitel žije v USA a povolení nemám. Co když dům prodá, jak nový majitel zjistí (aby si mohl stěžovat) že toto povolení jsem neměl?
Vlastně co chci, je zjistit, zda při změně souseda musím mít souhlasy na pergoly znova, nebo nový majitel kupuje pozemek s tím, že to tam již je a nemůže si stěžovat.
pozn.: pokud odpověď na první otázku je že musím mít i souhlas nového majitele na druhou otázku není třeba odpovídat.
Děkuji předem. Honza
Máte v tom trošku zmatek. Stavba pergoly i do 25 m2 na hranici pozemku vyžaduje souhlas st. úřadu, doložit musíte souhlas souseda. Zkuste si přečíst třeba tohle
Tak jsem měl tento paragraf:
Stavby pergoly se týká stavební zákon § 79 bod 2 písm. o. Pokud pergola splňuje všechny níže uvedené parametry, nebudete pro stavbu pergoly potřebovat žádná povolení, ohlášení, ani územní souhlas.
Pergola nepotřebuje žádná povolení, pokud je splněno:
Pergola je do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 m,
pergola se bude nacházet na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci,
pergola neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých látek nebo výbušnin, nejedná se o úložiště radioaktivních odpadů obsahující výlučně přírodní radionuklidy nebo jaderné zařízení,
pergola neslouží pro podnikatelskou činnost,
pergola je umisťována v odstupové vzdálenosti od hranic pozemků nejméně 2 m,
plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci.
pokud je to jinak omlouvám se za moji neznalost.
Souhlas nového majitele mít nemusíte, pokud ho máte od majitele původního.
Nicméně to, že majitel žije v USA, není v tomto případě "omluvenka", to je vaše věc si ho sehnat.
Jasně, že to není omluvenka, ale jde mi právě o to že nový majitel nemůže vědět zda ho mám nebo ne (pokud při prodeji se majitele na mojí pergolu neptal), tzn, že si nemůže ani stěžovat? Souhlas nikam na úřad nedávám když je to do 25m. Kdybych to přehnal tak si ho můžu napsat a podepsat sám a ukázat mu ho přes plot.
Kde neni žalobce... Ale stačí teplej bonz nebo se úředník bude nudit a hledat černý stavby na letecký fotce s katastrem a hned tě úřad zaklekne...
úřad si klidně může hlídat, když je to 25m2 není potřeba ohlašovat pouze souhlas souseda o který mi jde.
Děkuji za info. Souhlas nikam na úřad nedávám, takže je to tak jak jsem si myslel. Nový soused nemůže vědět, zda ho mám nebo ne. Naštěstí pro mě ho mám. Jen toho amíka ještě nějak dohnat.
Přesně tak, dožeňte amíka a pak 2x podejte žádost o územní souhlas stavební úřad. Pak bude všechno v cajku.
A majitel z USA vám souhlas nedá a bude vymalováno. Na vašem místě si nejdříve pořádně přeměřím vzdálenosti a roměry pergoly, důkladně prostuduji zákon a na souseda se v případě vyhovujícího stavu vykašlu. On vám souhlas poslaný elektronicky nic platný nebude. Musel by být ověřený a v originále, což vám na 99 % majitel určitě neudělá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.