Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Topení - 2 systémy v jednom domě?

Od: petrjanak odpovědí: 12 změna:

Resim jestly mam dat v novostavbe kombynovane vytapeni v prizem podlahovku a v podkrovy(v obytnych prostorech) radiatory . projektant me to tak doporucil.

Neni vsak lepsi reseni dat podlahovku vsude?jaky je cenovy rozdil?

V dome bude jeste teplovzdusny krb.

dekuji za radu

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

v ložnici máme topení téměř pořád vypnuté, ale občas se samo zapne na pár minut denně (termostatický ventil), u podlahovky by to nefungovalo a pak bychom spali buď v zimě nebo v horku... u dětského pokoje je to podobné: před den tam potřebujete teplo a v noci chladno na spaní - to s podlahovkou nemáte šanci dokázat :)

podlahovka je zajímavá novinka, ale u lidí s náchylností na revmatizmus se myslim nedoporučuje. Kloubní problémy ještě zhoršuje, jak vyhřívá tělo odspodu. Sama je myslim nezpůsobuje.

kobudo

blbost...člověče na co jsou asi průtokoměry a termostaty kde lze vše potřebné doladit...máme podlahovku v celém domě a když budu chtít(jako že nechci) tak bude v ložnici na spaní chladno

ok vyčaruj mi, aby v dětském pokoji bylo přes den 23°C a večer se to ochladilo na 19°C na spaní. S radiátorem a jedním vyvětráním to je celkem reálné, s podlahovkou vyloučeno ;)

08.04.10 10:59

claymane *palec*

dsfher
hodnocení

Dekuji za rady ,priklanim se k vasemu nazoru!Ale jak je to s regulaci? Do podlahovky prece poustim min stupnu nez do radiatoru!planuju kondenzacni kotel a myslim ze v pripade komb. podlahovky a rodiatory jeho ucinost klesa?mam se poohlednout po kotlu normalnim?Vy mate kondenzacni? Dekuji

na každém kotli můžete omezit max teplotu např. na 45°C... což ovšem na radiátory v kruté zimě stačit nebude - buď tedy větší tělesa nebo se smířit s tím, že kondenzační kotel nepojede na 106% efektivity ale "jen" na 95% apd a při vyšších teplotách. Topenář vám udělá druhý okruh, který bude do podlah brát horkou vodu a míchat jí s vodou, která se z nich vrací - tím dosáhnete nižší teploty pro podlahovku.

máme kondenzační kotel, podlahovku a radiátory, k tomu ještě teplovodní krbová kamna kterými topíme na 90%, takže plyn nás ani moc neohřívá *smich*

doplněno 11.04.10 21:12:

ještě k otázce: mrkněte na Váš vysněný kondenzační kotel, jakou má účinnost při teplotě vody 55-65°C a srovnejte s klasickým - budete moudřejší, co se Vám vyplatí. Já osobně beru ať tak nebo tak kondezační, protože je šetrnější k přírodě (já vím... ha ha) a ceny plynu půjdou vždy nahoru resp. myslím, že bude kondezační je vždy účinnější - navíc máme venkovní čidlo, které nastavuje teplotu vody pro vytápění, takže na jaře a na podzim koluje voda cca 40-45°C i do radiátorů a stačí to ;)

kiaransalee*
hodnocení

0x

já jsem rovněž chtěla podlahovku všude, i když mi topenář radil do poschodí radiátory, ale nakonec mám podlahovku všude a nelituji. není nad to pěkně vyskočit ráno z postele na teploučkou podlahu.

radiátory mají výhodu téměř okamžité regulace, u podlahovky existuje něco jako tepelná setrvačnost. správné nastavení nám trvalo asi půl roku, ale je to paráda :) teď v těch mrazech voda v okruhu kolem 40 stupínků a vypínáme v půl deváté večer a ještě do jedenácti je cítit jak hřeje. je to nezanedbatelná úspora za plyn.

jirbar*

Jaká úspora plynu. Není to snad perpetum mobile. Dnes je trend na nízkoakumulační stavební materiály právě kvůli úspoře a podlahovka rozhodně mezi tento požadavek nepatří. Pohodlí možná, ale úspora určitě ne.

ghu

Pozor, úspora ano. Žádné perpetum mobile, ale jiné rozmístění tepla - s podlahovkou je teplo od nohou a pro pocit tepla bohatě stačí teplota vzduchu 20° v místnosti. S klasikou = chladnější podlahou je stejný pocit tepla někde kolem teploty vzduchu 25° (hlavně když sedíte na židli apod.). Vytápět na 20 nebo na 25 se na spotřebě projeví celkem dost.

Jiná věc je přesné řešení stavby a způsobu vytápění, bez detailů nejde říct, jestli je podlahovka vhodná všude, kombinace s radiátorama může být i lepší. Říct co bude v podkroví lepší si netroufnu.

luciferkaa*
hodnocení

0x

tu podlahovku, ako chcete, ale popri to by som aspon do niektorych miestosti(ak neplanujete krb) dala spravit aj radiatory. Podlahovka sice hreje, ale niekedy potrebujete nejaky konkretny a silnejsi zdroj tepla.V kupelni rozhodne, tam podlahovka malokedy staci(vlastna skusenost) a okrem toho nie je nad to ak si date topanky pod radiator, a rano ich mat krasne teple, alebo nejake morke veci, ked mate za minutku ususene...to podlahovka nedokaze..

kiaransalee*
hodnocení

0x

abych ještě upřesnila svou odpověď. řešení jsem samozřejmě měla spočítáno od projektanta a to včetně zateplení, oken, izolací a krbu (v tom topím akorát výjimečně, kdo to má pořád čistit...). to jestli budete mít podlahovku všude, samozřejmě záleží jen a jen na Vás. já mám syna astmatika a proto jsme dávali do celého domku dlažbu a plovoučku, abychom se vyhli kobercům. podlahové topení, zvláště teď v zimě je neocenitelné. pokud budete mít na zemi koberce, není takový problém běhat po nich na boso. Na mokré ručníky mám v koupelně žebřík v kombinaci voda-elektrika. V každé místnosti mám ještě udělanou funkční záslepku na přímotopy (pro strýčka příhodu), ale ty jsem nepoužila a bydlim v tomto baráčku už více jak tři roky.

k té úspoře:

plynem topím i ohřívám vodu, patrový domek 6+1, čtyři lidé, účet za plyn za rok 2009 - necelých 25tis. a teď mám na teploměru v kuchyni 24,3 stupně a neustále oteřenou ventilačku. Sedím u televize naboso a ať je venku třeba jak na Sibiři.

Samozřejmě je to každého věc a já jsem pouze uvedla svůj názor na věc.

Ještě ten dotazovaný cenový rozdíl. U realizace je zruba o třetinu vyšší náklad na podlahovku. U provozu je to myslím obráceně.

Pokud se pletu, můžete mě opravit *jasne*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]