Nejste přihlášen/a.
Resim jestly mam dat v novostavbe kombynovane vytapeni v prizem podlahovku a v podkrovy(v obytnych prostorech) radiatory . projektant me to tak doporucil.
Neni vsak lepsi reseni dat podlahovku vsude?jaky je cenovy rozdil?
V dome bude jeste teplovzdusny krb.
dekuji za radu
v ložnici máme topení téměř pořád vypnuté, ale občas se samo zapne na pár minut denně (termostatický ventil), u podlahovky by to nefungovalo a pak bychom spali buď v zimě nebo v horku... u dětského pokoje je to podobné: před den tam potřebujete teplo a v noci chladno na spaní - to s podlahovkou nemáte šanci dokázat
podlahovka je zajímavá novinka, ale u lidí s náchylností na revmatizmus se myslim nedoporučuje. Kloubní problémy ještě zhoršuje, jak vyhřívá tělo odspodu. Sama je myslim nezpůsobuje.
blbost...člověče na co jsou asi průtokoměry a termostaty kde lze vše potřebné doladit...máme podlahovku v celém domě a když budu chtít(jako že nechci) tak bude v ložnici na spaní chladno
ok vyčaruj mi, aby v dětském pokoji bylo přes den 23°C a večer se to ochladilo na 19°C na spaní. S radiátorem a jedním vyvětráním to je celkem reálné, s podlahovkou vyloučeno
Dekuji za rady ,priklanim se k vasemu nazoru!Ale jak je to s regulaci? Do podlahovky prece poustim min stupnu nez do radiatoru!planuju kondenzacni kotel a myslim ze v pripade komb. podlahovky a rodiatory jeho ucinost klesa?mam se poohlednout po kotlu normalnim?Vy mate kondenzacni? Dekuji
na každém kotli můžete omezit max teplotu např. na 45°C... což ovšem na radiátory v kruté zimě stačit nebude - buď tedy větší tělesa nebo se smířit s tím, že kondenzační kotel nepojede na 106% efektivity ale "jen" na 95% apd a při vyšších teplotách. Topenář vám udělá druhý okruh, který bude do podlah brát horkou vodu a míchat jí s vodou, která se z nich vrací - tím dosáhnete nižší teploty pro podlahovku.
máme kondenzační kotel, podlahovku a radiátory, k tomu ještě teplovodní krbová kamna kterými topíme na 90%, takže plyn nás ani moc neohřívá
ještě k otázce: mrkněte na Váš vysněný kondenzační kotel, jakou má účinnost při teplotě vody 55-65°C a srovnejte s klasickým - budete moudřejší, co se Vám vyplatí. Já osobně beru ať tak nebo tak kondezační, protože je šetrnější k přírodě (já vím... ha ha) a ceny plynu půjdou vždy nahoru resp. myslím, že bude kondezační je vždy účinnější - navíc máme venkovní čidlo, které nastavuje teplotu vody pro vytápění, takže na jaře a na podzim koluje voda cca 40-45°C i do radiátorů a stačí to
já jsem rovněž chtěla podlahovku všude, i když mi topenář radil do poschodí radiátory, ale nakonec mám podlahovku všude a nelituji. není nad to pěkně vyskočit ráno z postele na teploučkou podlahu.
radiátory mají výhodu téměř okamžité regulace, u podlahovky existuje něco jako tepelná setrvačnost. správné nastavení nám trvalo asi půl roku, ale je to paráda teď v těch mrazech voda v okruhu kolem 40 stupínků a vypínáme v půl deváté večer a ještě do jedenácti je cítit jak hřeje. je to nezanedbatelná úspora za plyn.
Jaká úspora plynu. Není to snad perpetum mobile. Dnes je trend na nízkoakumulační stavební materiály právě kvůli úspoře a podlahovka rozhodně mezi tento požadavek nepatří. Pohodlí možná, ale úspora určitě ne.
Pozor, úspora ano. Žádné perpetum mobile, ale jiné rozmístění tepla - s podlahovkou je teplo od nohou a pro pocit tepla bohatě stačí teplota vzduchu 20° v místnosti. S klasikou = chladnější podlahou je stejný pocit tepla někde kolem teploty vzduchu 25° (hlavně když sedíte na židli apod.). Vytápět na 20 nebo na 25 se na spotřebě projeví celkem dost.
Jiná věc je přesné řešení stavby a způsobu vytápění, bez detailů nejde říct, jestli je podlahovka vhodná všude, kombinace s radiátorama může být i lepší. Říct co bude v podkroví lepší si netroufnu.
tu podlahovku, ako chcete, ale popri to by som aspon do niektorych miestosti(ak neplanujete krb) dala spravit aj radiatory. Podlahovka sice hreje, ale niekedy potrebujete nejaky konkretny a silnejsi zdroj tepla.V kupelni rozhodne, tam podlahovka malokedy staci(vlastna skusenost) a okrem toho nie je nad to ak si date topanky pod radiator, a rano ich mat krasne teple, alebo nejake morke veci, ked mate za minutku ususene...to podlahovka nedokaze..
abych ještě upřesnila svou odpověď. řešení jsem samozřejmě měla spočítáno od projektanta a to včetně zateplení, oken, izolací a krbu (v tom topím akorát výjimečně, kdo to má pořád čistit...). to jestli budete mít podlahovku všude, samozřejmě záleží jen a jen na Vás. já mám syna astmatika a proto jsme dávali do celého domku dlažbu a plovoučku, abychom se vyhli kobercům. podlahové topení, zvláště teď v zimě je neocenitelné. pokud budete mít na zemi koberce, není takový problém běhat po nich na boso. Na mokré ručníky mám v koupelně žebřík v kombinaci voda-elektrika. V každé místnosti mám ještě udělanou funkční záslepku na přímotopy (pro strýčka příhodu), ale ty jsem nepoužila a bydlim v tomto baráčku už více jak tři roky.
k té úspoře:
plynem topím i ohřívám vodu, patrový domek 6+1, čtyři lidé, účet za plyn za rok 2009 - necelých 25tis. a teď mám na teploměru v kuchyni 24,3 stupně a neustále oteřenou ventilačku. Sedím u televize naboso a ať je venku třeba jak na Sibiři.
Samozřejmě je to každého věc a já jsem pouze uvedla svůj názor na věc.
Ještě ten dotazovaný cenový rozdíl. U realizace je zruba o třetinu vyšší náklad na podlahovku. U provozu je to myslím obráceně.
Pokud se pletu, můžete mě opravit
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.