Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může vodovodní trubka zamrznout?

Od: zahradnik* odpovědí: 17 změna:

Abych nemusel pořád tahat hadici na zahradu, tak bych chtěl natáhnout trvale vodovodní trubku (černou plastovou, ze které se dělají přípojky), ale nechce se mi to kopat až do nezámrzu, tak mám představu, že bych to zakopal jen třeba 20cm. Trubka by byla bez kolen (jen ohnutá). Na zimu bych ji vypustil, ale protože nebude vyspádovaná, tak v ní někde voda zůstane. Otázka tedy zní: Když zamrzne voda v té černé plastové trubce (bez kolen či jiných tvarovek), vydrží to, nebo popraská?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Náhodné zamrznutie vydrží. Ale systematicky by som ju necvičil. Vyspádujte ju aj za cenu extra šachtičky s vypúšťacím ventilom. Prípadne ju budete musieť vyfúkať kompresorom.

hodnocení

5x

Nevydrží, popraská, odzkoušeno.

doplněno 11.08.20 17:40:

Pokud je trubka ve spádu, nebo jen mírně prohlá, nebude problém, pokud ale trubka i po vypuštění bude v některých místech zaplněna vodou, praskne. Nepomůže ani vyfoukání vzduchem, páč to nelze úplně odstranit vodu. Vždy se vrátí do prohybu, tam se nahromadí a v zimě se roztahuje všemi směry. Pokud bude mráz menší, síla trubky to vydrží, pokud přijde větší mráz, nevydrží roztažení.

hodnocení

3x

Pokud v ní bude voda, tak může prasknout. Když se snadno roztrhne mrazem ocelová trubka, tak zkřehlá plastová praskne také.

mak*
hodnocení

Plast je ale mnohem pružnější.

Zmrzlý plast je pružný asi jako kost.

kenav

PE mrazem sice ztuhne ale ne do křehkosti,ma to hacek trubka PE kdyz zamrzne tak vydrzi dlouho zamrzla.Pokud ji das do chranicky pouzivane na kabely tak v pohode,lety vyzkouseno.Nebo pouzit Miralon,klidne i do země. )

mak*
hodnocení

Ta chránička má funkci izolace? Problém je ten, že pokud se vodovod používá, tak ho ta protékající voda ohřívá, ale pokud tam celou zimu bud voda stát, tak podle mě izolace nepomůže. Akorát to promrzne o něco později a pak zas bude dlouho trvat než to rozmrzne.

kenav

Máš pravdu,pokud to stoji tak jedine vodu vyhnat

hodnocení

2x

To záleží na tom, jak hodně bude mrznout.

Trubku bych vyspádovala.

mak*
hodnocení

Vycházím z toho, že zamrzne, zajímá mě, jestli to vydrží.

Může být -5°C, ale také -25°C. Může mrznout 2 dny a nebo také 5 týdnů. Pak buď nezamrzne nebo zamrzne.

hodnocení

2x

Já už ji mám takto (1" černý PE) víc jak cca 20 let v hloubce tak 30-40 cm a stále je OK. Ale pokud by jsi měl obavy, pak použij běžnou kvalitnější silnostěnnou hadici z PVC s textilní vožkou, tu vlož do vrapové chráničky na kabely (aby ji zemina nestiskla) a ta by měla vydržet v zámrzu s vodou bez problémů, je elastičtější. To mám rovněž dlouhodobě vyzkoušeno, hadice s vodou prakticky na povrchu. Ovšem vždy musí být oboje na koncích neuzavřeny a nesmí být při zamrznutí "pod tlakem"! A žádné fitinky a ventily, ať už plastopvé, nebo kovové (pouze možno na hadici rychlospojky, ale bez zpětného ventilu a z těch vodu vyklepat).

PS.

Případně tu PE trubku vyfoukat trochu kompresorem.

zahradnik*
hodnocení

No asi to tak nějak dopadne. Mám to cca 25m a vyspádovat to bez pytlů by nebylo snadné a byl bych na jednom konci zbytečně hluboko. Zatím mám klasickou zahradní hadici po povrchu, na zimu ji neuklízím ani nevypouštím, jen ji na obou koncích otevřu, takže co vyteče vyteče a mnoho let bez problémů.

Taky u syna jsme před cca 17-ti lety, ze studánky v lese, položili v hloubce 20-3p cm černý PE 3/4 " terénem,asi 150-200 m, sice ve spádu, ale asi se třemi kapsami, na parcelu ke stavbě RD, když tam ještě nebyla voda. Slouží bez problémů do dnes. A určitě v ní bývá voda, pouze před zimou vyteče trocha po otevření kuláku u výtoku. Ten je tedy bez vody.

asd1
hodnocení

0x

Párkrát to přežije ale pak popraská = musíš vypouštět (nutno vyspádovat aby se netvořily dolíky a šlo to vypustit celý)

hodnocení

0x

A nešlo by přidat vypoušťáky v místech těch důlů? Těch ,,kapes,,.

jenda2*
hodnocení

0x

Pokud bude napojení v závitu, nepraskne ale závit se vytrhne. Podobný problém jsem pak řešil před zimou vyfouknutím kompresorem přes odvodňovací ventil v domě hned za uzavíracím ventilem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma vodovodní přípojka

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]