Nejste přihlášen/a.
Abych nemusel pořád tahat hadici na zahradu, tak bych chtěl natáhnout trvale vodovodní trubku (černou plastovou, ze které se dělají přípojky), ale nechce se mi to kopat až do nezámrzu, tak mám představu, že bych to zakopal jen třeba 20cm. Trubka by byla bez kolen (jen ohnutá). Na zimu bych ji vypustil, ale protože nebude vyspádovaná, tak v ní někde voda zůstane. Otázka tedy zní: Když zamrzne voda v té černé plastové trubce (bez kolen či jiných tvarovek), vydrží to, nebo popraská?
Nevydrží, popraská, odzkoušeno.
Pokud je trubka ve spádu, nebo jen mírně prohlá, nebude problém, pokud ale trubka i po vypuštění bude v některých místech zaplněna vodou, praskne. Nepomůže ani vyfoukání vzduchem, páč to nelze úplně odstranit vodu. Vždy se vrátí do prohybu, tam se nahromadí a v zimě se roztahuje všemi směry. Pokud bude mráz menší, síla trubky to vydrží, pokud přijde větší mráz, nevydrží roztažení.
Pokud v ní bude voda, tak může prasknout. Když se snadno roztrhne mrazem ocelová trubka, tak zkřehlá plastová praskne také.
PE mrazem sice ztuhne ale ne do křehkosti,ma to hacek trubka PE kdyz zamrzne tak vydrzi dlouho zamrzla.Pokud ji das do chranicky pouzivane na kabely tak v pohode,lety vyzkouseno.Nebo pouzit Miralon,klidne i do země. )
Já už ji mám takto (1" černý PE) víc jak cca 20 let v hloubce tak 30-40 cm a stále je OK. Ale pokud by jsi měl obavy, pak použij běžnou kvalitnější silnostěnnou hadici z PVC s textilní vožkou, tu vlož do vrapové chráničky na kabely (aby ji zemina nestiskla) a ta by měla vydržet v zámrzu s vodou bez problémů, je elastičtější. To mám rovněž dlouhodobě vyzkoušeno, hadice s vodou prakticky na povrchu. Ovšem vždy musí být oboje na koncích neuzavřeny a nesmí být při zamrznutí "pod tlakem"! A žádné fitinky a ventily, ať už plastopvé, nebo kovové (pouze možno na hadici rychlospojky, ale bez zpětného ventilu a z těch vodu vyklepat).
PS.
Případně tu PE trubku vyfoukat trochu kompresorem.
No asi to tak nějak dopadne. Mám to cca 25m a vyspádovat to bez pytlů by nebylo snadné a byl bych na jednom konci zbytečně hluboko. Zatím mám klasickou zahradní hadici po povrchu, na zimu ji neuklízím ani nevypouštím, jen ji na obou koncích otevřu, takže co vyteče vyteče a mnoho let bez problémů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.