Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, dlouhou dobu mi vrtá hlavou, k čemu je druhá strana klasického otvíráku na lahve. Myslím ten konec ve tvaru "U". Osobně jej občas používám k uvolnění víčka na zavařeninách, ale k tomu to asi určené není. Je to možná pro někoho směšný dotaz, ale možná budeme i překvapení z toho, kolik lidí netušilo, k čemu ta druhá strana je. Proto jsem založil i anketu.
Mládeži, kdysi za totáče, když ještě nebyli vaši rodiče na světě, tak se ocet prodával v litrovejch flaškách uzavřený takovým celkem tenkostěnným obráceným víčkem, které bylo zatlačené dovnitř hrdla a mělo takový dokola milimetrový lem, podněj se tenotvírák vsunul a víčko vypáčilo ! Ciaoooo !
Mládeži, kdysi za totáče, když ještě nebyli vaši rodiče na světě...
Proč druhá půlka souvětí popírá první? Že by proto, že už nějaký pátek nejsem "mládeži"?
@arny: ty plastové lahve měly víčko šroubovací, ze stejného plastu a pod ním tuším ještě vložený kroužek. Ale už taky netuším, jestli byl vyndavací nebo se musel utrhnout.
Chlapci, bylo to třeba už v roce 1955, ale i v dalších letech, ocet byl ve skleněné litrové hnědé nebo zelené flašce, to víčko bylo celkem z křehkého světle béžového průsvitného(neplést s průhledným) plastu ! Často se ten lem tím otvírákem ulomil, tak se vzaly honem kombinačky(kleště) a za zbylý lem se to víčko nahoru vytáhlo ! To vaši rodiče nepamatují !
Amy - NENÍ to starší historie-holt si to Vaše známá nepamatuje nebo nekupovala ocet ve skle.možná kupovala jak to bylo v JH na octárně do svých lahví!.Já jsem sice zatím slyšel kosa z jara jen 58X,ale toto si pamatuji.
Ano
"...kdysi za totáče, když ještě nebyli vaši rodiče na světě",
Nevím, jak mladou mládež a jak staré rodiče máte na mysli, ale tyhle špunty znám od dětsví nejen já, coby starší rodič, ale znají je i moje děti. Možná, že se s nimi už nesetkala moje vnoučata.
Nepoužívali se jen na ocet, ale na spoustu dalších surovin. Prakticky na všechno ve skleněných lahvích s úzkým hrdlem (například ředidla). A mimochodem - ještě stále se s nimi můžete setkat.
@mardon: Díky za osvětlení pro mě záhadného systému. Pokud je tohle ono, tohle samozřejmě pamatuju (jen ne u octa). Akorát ten popis od @bulik je mírně řečeno zavádějící. Milimetrový lem to sice je, ale milimetr silný, nikoliv milimetr široký, jak jsem si z popisu vyvodil. Navíc přes to přijde šroubovací víčko. A teď mi někdo řekněte, jak jste pod tenhle lem, který přiléhal k lahvi, narvali tupý, milimetr silný okraj otvíráku. Já to u chemie otvíral šroubovákem, v případě úklidové chemie (sapon?) potom tím, co bylo po ruce (čepel nože, druhý konec lžičky)
Ano
Dobrý den vážení diskutující:
Nejen ocet, ale i jiné potraviny ve skleněných lahvích / šťávy, sirupy a pod./ byly uzavírány zmiňovanými plastovými zátkami, otevíratelnými předmětným otvírákem.
Těmito uzávěry /zátkami/ byly uzavírány i různé technické kapaliny a chemikálie ve skleněných lahvích. V dílně mám ještě zbytek ředidla takto baleného v lahvi z r. 1991. Skončilo to asi s přechodem na plastové lahve. V drogeriích je možné vidět ještě nyní techn. kapaliny ve skle, jestli používají stále tento uzávěr nevím.
Pro ilustraci, jak to fungovalo obrázek lahve s benzínovým čističem.
Tyto zátky nepotřebovaly otvírák. Sloužili jen jako těsnění a byly pružnější. Používali se mnohem déle. Ocet a možná další byly ve skleněných lahvích uzavřené obdobnou zátkou. Byla křehči a v žádném případě již nebyl šroubovací uzávěr.
Ano
Naprosto vyčerpávající názorná odpověď . Pár těch víček mám a původně jsem to taky chtěl vyfotit, ale nenašel jsem ten otvírák (i když vím, že někde určitě bude
).
Ano
priklad1: Byla křehči a v žádném případě již nebyl šroubovací uzávěr.
Nemáte pravdu, zátky jsou naopak pružné a pod šroubující uzávěr se běžně používaly, zvláště u chemikálií.
Kimbo šlapeš si po jazyku. Co píšu. Technické kapaliny, zátka pružnější, nepotřebovala otvírák. Musel být šroubovací uzávěr. Obsah většinou 0,5 litrů. Zato ocet a možná další, litrová skleněná láhev. Zátka křehčí a již žádný šroubovací uzávěr
A nevím proč se mi podařilo vložit příspěvek jako Priklad1. Ten byl jistou dobu registrován
Tato zátka byla i na Výčepní lihovině 20% -my jsme jí říkali "komáří voda" nebo "zednická",pokud si dobře pamatuji,bylo to i na "Řezané brandy",borovičce "průtahové"aj. Přes hrdlo byla ještě smršťovací bužírka.
Ano Waldemar Matuška taky jednou prohlásil "Prezident řekl, že měnová reforma nebude a ona druhá den byla" Dnes máme tu komunistickou měnovou reformu každou chvíli na talíři. Málo kdo si uvědomuje, že o peníze přišli především keťasové. Za to po roce 89 plíživá, někdy dost skoková inflace, sežrala pracně vydělané a našetřené peníze před rokem 89. Na hodnotě ztratily daleko víc.
Ano
Takl to já je sice matně pamatuju, ale pokud vím, tak v době těch křehkých (možná celuloidových?) špuntů ještě neexistovaly tyhle otvíráky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.