Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mohl by mi někdo vysvětlit jaká je úspora elektřiny u indukční varné desky. Slyšela jsem, že je výhodnější a úspornější, tak jsem si ji koupila, jsem s ním spokojená. Koukala jsem na specifikace varných desek. Příkon u indukční desky je 6600 W a u sklokeramické desky stejné značky je 6500 W. Když vypnu plotýnku na indukční desce, tak okamžitě přestane hřát. Když se vypne plotýnka na sklokeramické desce tak ještě několik minut hřeje. Tím se dá využít zbytkové teplo. Čili, když budu něco vařit 20 min. na indukční desce, tak sklokeramickou mohu vypnout po 17 min. a tři minuty se to ještě bude vařit na zbytkovém teple. Tím pádem ušetřím při vaření na sklokeramické desce a ne na indukční. Nebo je to jinak?
K ohřátí jednoho litru vody z 10°C k varu této vody je potřeba vždy stejné teplo ať je vařič jaký chce. Jen různé druhy vařiče kromě tepla ohřívající vodu pouští teplo(uniká) kolem hrnce a neohřívá vodu - například plynový hořák. Já bych řekl, že nejmenší ztráty, prakticky nulové má indukční ohřev, pak sklokeramická deska. Také záleží na konstrukci nádoby v které ohříváte. Ale já Vám doporučuji abyste se tím netrápila. Nejvíce spotřebujete elektřiny, když budete vařit jen nejnutnější množství vody a tak dlouho jen, jak je potřeba !
Oprava poslední věty: NEjméně spotřebujete elektřiny...
Řekněme ,že indukce šetři asi z 2 důvodů jednak je rychlejší , takže tím že vaříte kratčí dobu , tím méně tepla se vyzáří z hrnce zbytečně a ten druhý důvod je , lepší regulovatelnost není zbytkové teplo , které nikdy nevyužijete efektivně. Dejme tomu, že reálná úspora je asi 20% proti sklokeramice. Navíc ušetříte i čas , který byste jinak prostála u kuchyňské linky zbytečně. Kdyto po přeženu pak pokud dáte na plotýnku větší hrnec brambor trvá asi 9 minut než začne vařit a pak bramobry vaříte 20 minut uvažit brambory tedy trvá půl hodiny. Moderní kurařka vaří brambory na indukci v tlakovém hrnci. Bramboty začnou vačit za 2,5 minuty a pak je vačí asi 4 minuty díky použítí tlakového hrnce celkový čas je 6,5 minuty energeticky to stojí zlomek proti klasickému postupu.
Já jsem s indukcí už mnoho let spokojená. Někdo zde psal, že "děsně pomalu vaří" . V tom případě nejde o indukční desku, ale možná o jenom elektrickou sklokeramickou desku. Ono je to totiž vzhledově stejné. A říkat, že na plynu se stejné množství vody uvaří dřív, než na indukci, je prostě nesmysl. Také jsem dříve na indukci používala i ty smaltované hrnce, ale praxí jsem přišla na to, že je opravdu lepší koupit pořádné nádobí, které má naprosto rovné dno a které se časem nedeformuje a přiléhá k plotýnce tak jak má. A v dnešní době už ty hrnce nestojí majlant, jako tomu bylo v době, kdy indukce začínala. Nakonec člověk pak stejně používá pár hrnců a nemusí jich mít 20. Mně to bylo zpočátku líto, vyřadit z provozu hrnce, které nebyly vůbec poškozené, jenom měly slabé dno. Asi tři pořád ve skříňce mám, ale používám je velmi málo. Samozřejmě, že samotná plotýnka je i po vypnutí horká v místech, kde stojí hrnec a když tam hrnec nechám, tak to trvá docela dlouho, protože ji ohřívá to, co se v tom hrnci vařilo. A nevidím důvod na plotýnku sahat, dokonce to i píší v návodu, že plotýnka je i po vypnutí a odebrání hrnce chvilku horká a že hrozí popálení, tak proč bych na ni sahala? Ale to trvá fakt chvilku a ještě jsem se za ty roky ani jednou nepopálila. Já mám indukci ráda, protože už jsem si zvykla na její ovládání a úsporu vidím v tom, že nikdy nezapomenu nic vypnout, vím už stupeň teploty a čas, který je třeba na uvaření toho či onoho a předem si to nastavím a už se mi třeba nevyvaří voda v hrnci, protože jsem na ni zapomněla, žádné jídlo se mi nepřipálí a tak dál. (Já mám kuchyň zvlášť a kolikrát se mi stalo, že jsem dala vařit vodu třeba na těstoviny, pak šla něco dělat a zapomněla na ni a pak byla voda vyvařená a hrnec měl černé dno. Nebo jsem dokázala uvařit vajíčka tak, že v hrnci nebyla žádná voda, vejce hnědé a popraskané a z hrnce se čoudilo.
Plyn byl výhodný v dobách, kdy byl plyn poměrně levný, ale cena plynu dnes už o dost stoupla a tu energii, kterou při vaření nevyužuiji, protože není soustředěná pouze na dno nádobí, dneska člověk zaplatí zbytečně. Takže pro mne vede rozhodně indukce.
Ten rozdíl mezi tepelnou setrvačností sklokeramiky a indukce není až tak rozhodující. Záleží na konstrukci varných desek (tloušťce materiálu). Mám indukci, která má docela velkou setrvačnost, což je dobře, protože regulace teploty je způsobem zap. - vyp. Na efektivnost ohřevu má daleko větší vliv rovinnost dna nádoby. Pokud je třeba jen malinko vypouklé, efektivita jde do kopru. Nevadí to jen u plynu.
No to čumím, že indukční deska má tepelnou setrvačnost, to jsem nepozoroval. Já žiji v tom, že indukcí se teplo tvoří až ve dnu hrnce a na ideální rovinnost dna požadavek není !
Jak jsem psal, záleží na tloušťce varné desky. Vařil jsem kdysi na takovém levném vařiči, kde varná deska chladla velmi rychle, což je pro doupolohovou regulaci na nic. Teď mám takovou, která vydrží horká dost dlouho. To je ale jedno, není to tak rozhodující, mělo by se vařit v hrncích se zabroušeným, nejlépe sendvičovým dnem.
@kepler Na indukci je nejúspornější vařit ve smaltovaných(třeba starých) plecháčích ! Zabroušená dna byly vhodná kdysi na vařiče s kulatou zabroušenou litinovou plotnou !
Je to v délce přípravy jídla. Indukce se rozehřeje hned.
Litr vody v rychlovárné konvici a v klasickém smaltovaném hrnci na indukční plotýnce jsem přivedla k varu za stejný čas.
Pokud vaříte v plecháčku, tak setrvačnost skoro žádná, pokud v kastrolu s tlustým dnem, tak to trochu podrží teplotu. Deska velmi málo.
Takže vlastně o úsporu elektřiny nejde, jde o konfort při přípravě jídla. Ano, mám indukční desku, kvalitní silné nádobí se zabroušeným dnem. Brzy se to začne vařit, stáhnu teplotu, nic se nepřipaluje. Nevýhoda indukce, že se nemůže použít jakékoli nádobí, třeba nerezové, to je z nějaké slitiny.
Prodává se taková kovová placka na indukční ploténku, která umožní používat jakékoliv nádobí. Já na indukci používám vše, na čem se chytne magnet. I klasické staré smaltované. A ušetří to, protože díky rychlému rozehřátí trvá vaření kratší dobu.
Jde i o úsporu elektřiny. Jak tady již mnozí psali, tak na indukci se ohřívá nádoba a jediná ztráta tepla je, že se od nádoby zahřeje i deska a prostor kolem (při varu asi jen na 100°C). Kdežto u keramiky se nejdříve musí zahřát varná deska (na několik set °C) a teplo uniká i do okolí a od varné desky se teprve zahřívá nádoba. V tom je ta úspora.
Na indukci nemusí být rovné nebo dokonce zabroušené dno. Dokonce když vaříte dostatek vody, tak můžete nechat na indukci, pod hrncem, položenou utěrku a voda bude vařit (utěrka se zahřeje jen na max. 100°C) - možno vyzkoušet jako pokus, ale při běžném vaření nepoužávat. Na keramice ale nezkoušet ani jako pokus, protože by mohlo dojít k požáru!
Železná "placka" pod nerezový nebo hliníkový hrnec sice funguje, ale zahřeje se nejdřív placka a od ní teprve nádoba. Při jejím používání ale nejsou žádné úspory a spotřebuje se víc energie než na sklokeramice.
Pro moderní indukci magnetické být nemusí, musí být "určené pro indukci". Stačí obyčejný tenkostěnný nerez. Ovšem nejlepší jsou staré železňáky - ty černé, uvnitř modré.
A každé to "určené pre indukciu", musí mať dno z feromagnetického materiálu.To znamená, že sa na ňom udrží magnet.Nové, či staré indukčné dosky pracujú na rovnakom princípe.Bez výnimky.
@ra252 - nemyslím to teď vůbec zle, ale jak teda to nádobí, které nemá ferromagnetické dno nebo aspoň vložku ve dnu funguje? Fakt mě to zajímá.
A k čemu by ten feromagnetismus byl? Indukční vařič vytváří vířivé proudy kovovém hrnci (jeho dnu). K tomu feromagnetismus nepotřebuje. Potřebuje kovové dno s přiměřenou vodivostí. Nesmí být malá ani velká. Optimální materiál je železo a jeho slitiny. Nerezové například. Staré hloupé indukce přítomnost vhodného hrnce zjišťovaly magnetem. Co nebylo magnetické považovaly za hliník nebo měď a ty jsou nevhodné - mají příliš velkou vodivost.
Já mám s indukci zkušenost. Sestra má celou plotnu, děsně pomalu to vaří. Já bych ji nechtěla. Doma mám plyn nedám na něj dopustit. I dvouplotynkovy vařič indukci.Je tedy rychlejší než u sestry,ale třeba bramborové placky se tam dělají dost špatně, regulace není tak jako u plynu, klasický sporak, a placky jsou takové vlhké, což mi moc nechutná.I kdyby byla nějaká úspora finanční.Ja zůstanu věrná plynu.A když sundám nádobí z indukce ,je to nádobí určené na indukci,plotna chvíli pálí, vím to,spálila jsem si bříško prstu.Je to pár s.nez vychladne.
Také mám srovnání plyn a indukce. Předtím jsem měla plyn. Plyn je rychlý, proto ho používají v kuchyních v restauracích. Ale řekla bych je dobrý pro vaření pro vícečlennou rodinu, když se vaří větší množství jídla. Když vaříte pro jednoho malé množství, tak se na plynu vše připaluje, plamen jde okolo nádobí, vše je rozpálené. Co se týče plotýnky indukce po sundání hrnce, ano je teplá, ale to je teplá od toho hrnce v kterém je teplé uvařené jídlo.
@lada48 Vařím na zemním plynu celý život vždy na sporáku MORA a tam je i malý hořák, na něm vařím nejvíce, zpočátku na plný výkon, pak už na minimum a třeba brambory už jen jemně probublávají. Je dobré nedávat úzké dno a dávat dno na střed hořáku. Plamen mi mimo neutíká a mám nádobí tescoma s drátovými uchy a ta vůbec nepálí. Ale indukce je asi ekologičtější.
Tak tato ukázka mi konečně vysvětlila tu mou dávnou otázku, kterou jsem zde založila. Ptala jsem se tady, proč musím s hrnci posunovat po plotýnce, než se chytí indukce. Přitom na těch hrncích magnet i držel, ale jednalo se ohrnce, které jsem koupila ještě předtím, než tady začali prodávat ty indukční desky. Tady to je. Tazatelka si může počíst. Otázka je stará 6 let. Mimochodem ty hrnce používám stále, ale vždycky ho na začátku vaření musím pošoupnout asi 3x jaksi stranou, pak se chytne a po asi 10 vteřinách ho pootočím a pak už mohu umístit doprostřed plotýnky a už jede bez problémů až do konce vaření. Ale to mi zabere pár vteřin a za ty roky už v tom mám rutinu.
Mimochodem ten kastrůlek na videu má vypouklé dno, kýve se, takový bych teda nepoužívala, protože špatně doléhá k plotýnce.
Indukci je jedno, že nemá rovné dno. Ale mně vadí, že cestuje. Když už ho musím použít, dávám pod něj kousek papírové utěrky.
Hrnec v žádném případě "necestuje" po plotýnce, pokud má rovné dno. Ale v ukázce je použit opravdu šmejdový kastrůlek a ještě ke všemu nemá magnetické dno, tak "cestuje". Já se zeptám, Vy máte doma indukci? Já bych řekla, že ne, protože tohle byste věděl. A ještě něco, video není správně natočené, protože vůbec neukazuje vnitřek nádoby po dobu manipulace s kastrůlkem a není vidět, kdy se voda začala vařit. Je to nějaký hodně amatérský test.
Já si to trochu myslela. Ale když už jste si pořídil indukci, tak vůbec nechápu proč se trápíte s takovým kastrůlkem, který na ni nepatří a který má vypouklé dno. Vůbec nevím, co jste tím videem chtěl dokázat. A mohu se zeptat, o to máte za značku, na tom videu totiž ani není vidět, jestli to skutečně indukce je. Protože když se točí podobná videa, musí tam být jasně vidět, o který spotřebič jde a vždycky to má nějaký záměr. Ale z toho Vašeho videa záměr není rozpoznatelný. To jste si chtěl sám sobě něco dokazovat?
Opakovaně tu vysvětluji, že indukční ohřev nepotřebuje magnetické nádobí. Pořád tu o tom nesmyslu někdo blábolí. Proto jsem vyštrachal úplně nemagnetický hrneček a předvedl, že na indukci v pohodě funguje. Mám ho z dávnověku litinových ploten sporáku Mora.
A u toho dna se vám ten magnet přichytí na čem? Zcela jasně je to vidět, jak se přitáhne ke dnu.Zvláštní, že výrobci indukčních desek o této nové vymoženosti nepíšou.Např. MORA - jak zjistit vhodné nádobí, můžete si počíst mora.cz/... , tady to máte odborně janhajek147.estranky.cz/... .
Honzas, přesně, proč bych si chtěla mermomocí dokazovat, že nějaký starý kastrůlek tu vodu vařit začne, když s ním musím celou dobu manipulovat po desce. Fakt tomuto pokusu nerozumím. A ta moje indukce také nesepne, když na ni postavím kastrůlek který na ni nepatří. Ani ve snu by mne nenapadlo ztrácet tím čas.
Na ničem se nepřichytí. Trochu de chytal cívky pod sklem. Ne dna. Ten hrnek je celý ze stejného plechu. A ten pán z odkazu posbíral z internetu bez ladu a skladu cosi odborných termínů, kterým evidentně sám nerozumí.
ra252 - ano pán je blbec, výrobce varné desky je blbec, jen vy to prostě víte nejlíp. A ano, indukci mám, takže vím, o čem píši. A ne, skleněná deska u mě rozhodně není magnetická ani nic pod ní ( co to máte za typ?). A o tom, že dříve nějaký magnet pod sklem zjišťoval, zda je nádoba magnetická, velice silně pochybuji. Jak to zjistil, když jste tam žádnou nádobu nedal a vařič zapl? Asi také nějaké nové fyzikální zákony...
Já jsem chtěla právě to samé, co "ajvn". Také si nejsem vůbec jistá, že má "ra252" indukci, protože to jednak na videu není vidět a pak, rádce "ra252" nepovažuje indukční desky za to nejlepší. Tak proč by si ji kupoval, když se mu vlastně vůbec nezamlouvá a hledá na na ní jenom samé "vši". Ale on prostě všechno ví nejlépe, kam se na něj hrabou odborníci.
To, že něco nechápete Vás snad neudivuje. Musí to být častá příhoda, že? Zítra Vám zas natočím video.
Jéžišimarjá, proč bych tohle četla? Já jsem s indukcí spokojená, její funkce mi vyhovují a to co jsem o ní potřebovala vědět, jsem si přečetla, než jsem si ji koupila. Dál nad tím nebudu dumat. Když si koupím myčku nádobí, nebo mikrovlnku, nebo auto, tak přece nebudu dělat hloubkové průzkumy o tom, na jakém principu to všechno funguje, když to funguje jak má a k mé spokojenosti
. To mám teda jiné zájmy. Ale Vy se v tom vrtejte, když Vás to baví. Akorát že ty vaše objevy asi nikdo z běžných spotřebitelů neocení. Ale jestli Vám jde jenom o to, abyste si přečetl, že jste na něco přišel a že máte pravdu, tak já potvrzuji, že ji máte a že jste tomu přišel na kloub. Hurá, "ra 252" odhalil nejtemnější kouty funkce indukce. Kam se na něj kdo hrabe. To je náš koumák a nebýt jeho výzkumů, tak snad ani neuvařím. Berte to všechno s nadhledem a ne abyste se rozčiloval...
ra252, pekná manipulácia. :D Ten hrnček má dno z feromagnetického materiálu.Vírivé prúdy tečú dnom nádoby a nie bočnými stenami, ako to na nás skúšate na videu.Ostatne, asi v jednej tretine videa je vidieť, ako sa magnet chytil dna .Takže dajte sem ešte jedno a urobte prezentáciu s tým istým hrnkom a tým istým magnetom magnetom, ale testovať dno.Že to hneď neohrieva je spôsobené tým, že nie je splnená podmienka, ktorú stanovil výrobca indukcie.Nesplnili ste minimálny priemer dna, ohrievanej nádoby.
vlado - myslíte si, že bych se mordoval s nějakou manipolací?
Tak znovu ukázka samarium kobaltových magnetů, zvednou hrnec, nůžky. Poctivého nerezu se nechytí.
Na pod skleněnou deskou jsou ve varné desce místa, kterých se silný magnet chytá.
A v nerezovém hrnečku se vaří ..
![]() |
mag_nemag.mp4 | 1.39 MB |
![]() |
deska.mp4 | 774.24 kB |
![]() |
vaří.mp4 | 1.52 MB |
ra252, úprimne sa Vám ospravedlňujem za môj predchádzajúci príspevok.Stačilo pritom len kliknúť na link, ktorý ste sem dal, prečítať a urobiť ten pokus s alobalom.Nikdy som sa nezamýšľal nad tým, prečo hliník nie a tam je to pekne vysvetlené.Takže áno, s tým nerez hrnkom to funguje, zliatina má zloženie, ktoré v princípe indukčnému ohrevu vyhovuje.Ešte raz omluva.
Ra252, tak já jsem si to teda také přečetla. A teď nevím, jestli mám ty své nerezové hrnce používat, protože mají to sendvičové dno a uprostřed je ta silná vrstva hliníku a pak teprve zase ocel, proto se magnet drží, ale když dám hrnec na plotýnku, deska hlásí chybu a pípá a já musím tím hrncem posunovat, aby nebyl celým dnem na plotýnce, ale jaksi mimo. Pak se chytí a pak už mohu posunout doprostřed. Jak jsem se teď dočetla, tak tím mohu tu desku i poškodit. Jsou to moje nejoblíbenější hrnce, ale raději je vyřadím. Mohl byste mi teda poradit, jestli je mám raději vyřadit a možná i vysvětlit, jak je možné, že se na kraji plotýnky to dno "chytí" a po chvíli, asi když se to celé zahřeje, už ho mohu místit normálně doprostřed? Ale je fakt, že někdy i během vaření začne hlásit chybu a začne pípat a já vždycky zase hrnec trochu posunu stranou a zase se to chytí. Ale mám teď nepříjemný pocit, že tím tu desku ničím. Škoda těch hrnců, opravdu levné nebyly, ale tu indukci mám ráda a tak si raději koupím jiné. Děkuji za radu a případné vysvětlení té mé "hrncozáhady". Na dnech hrnců je značka Noserinox 18/10 a jsou fakt hodně těžké a hodně dlouho udrží pokrm teplý. A když pak vařím, tak mohu snížit teplotu opravdu na minimum a stále se to uvnitř vaří. Proto bych je nerada vyhazovala, ale než zničit tu desku, tak to udělám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.