Nejste přihlášen/a.
Jak postupovat při snaze o realizaci fasády na rodinem domě, Oslovili jsem pár firem ale žadná nám nechtěla dát nabídku jen s tím že si máme najít nejdřívě nějakého rozpočtaře, Který ovšem jak jsem se dozvěděli spočíta za poplatek x tisíc pokud by to byl projekt na zelenou uúsporam tak 50 tisíc... nejakou cenouvu tabulku která ale nic nezaručuje. Je někde na internetu kalkulačka kde by se dala zhruba spočítat cena za material- práce apod.
Tak jsem si to nechali spočítat a cena od nezavisleho rozpočtaře vyšla při necelých 300 metrech čtverecnich( okna asi 40 metru) na 850tisíc včetně parapetu 12 cm izolace. Co si o tom myslíte?
Ano, rozpočtář Vám (kupodivu?) vypracuje rozpočet za peníze.
Firmy mají práce nad hlavu a to, že jim předložíte položkový výkaz výměr k ocenění, jim jednak zjednoduší práci (jejich rozpočtář také nerozpočtuje zadarmo) a jednak Vy si budete moci objektivně porovnat která firma je levnější (protože všechny firmy nacení stejné položky. I v případě více či méně prací je to pro obě strany výhodné.
Závazná se nabídka stane tedhy, až podepíšete s vybranou firmou SOD (Smlouvu o dílo).
No vyhodné mi to přijde jen pro firmu, jak píšete asi si ušetrí práci ale v dnešní době by snad měl byt standart vám udělat nabídku zdarma nebo se pletu. viz výše
Budete se divit, ale výhodné je to hlavně pro Vás.
Jinak dostanete 10 nabídek, kde budou různé položky (včetně výměr), které nebudete jako laik schopen zkontrolovat ani porovnat. A firma, která udělá nabídku nejpoctivěji, bude s velkou pravděpodobností nejdražší..a Vy si ji (paradoxně) nevyberete.
Firma Vám jistě nabídku udělá i zdarma, ale viz. výše.. No a dnes Vám ji (v tomto čase) neudělá (nebo zdaleka ne každá firma), protože má práce na rozdávání...a neživí je nabídky, ale práce. A proč dělat nabídku, když mají práce dost.
takže nechat tedy udělat... jaká je běžná cena? není nikde na netu kalkulačka kde bych mohl najít ceny kde např. zadám sílu izaolace atd a budou tam i další položky jako spotřeba jineho materialu apod a vyjde mi nejaká cena za material plus pak práce.
Upřímě moc se nám platit nechce pokud se ještě ani nic neudělalo nikdo ani vlastn neřekl zda to bude chtít dělat kdy apod. ale asi nic jineho nezbyde. A když nudu mít roupočet a neseženu firmu tak co pak...a za rok budou zas ceny jinde
Ano nechat si udělat někým, kdo tomu rozumí. Sám si tyto věci neuděláte, protože tomu nerozumíte (ne, to není ostuda, ale fakt).
Ten rozpočet (výkaz výměr) bude stejný i za dva roky.., takže se to neztratí.
Pokud chcete znát přesnou a závaznou cenu něčeho, co se teprve bude tvořit, musí být jasně snanoveno jak se to bude tvořit a tomu se ve stavařině říká projekt. Ten obsahuje položkový rozpočet, který si necháte ocenit u X firem a pak se nikdo nemůže vymlouvat, že s tím či oním nepočítal.
Když vám řeknu: "kupte mi chleba, máslo a mléko a dovezte mi to", tak mi řeknete chleba 15kč, máslo 30kč mléko 10kč doprava 50kč, celkem 105kč a je jasno. Ale když vám řeknu: "Dojděte mi na nákup" tak mi taky nedáte přesnou cenu.
Takže asi nezbyde než se jej nechat udělat ten položkový rozpočet ale ten mi bude asi k ničemu když potom bude dělat projekt nekdo zas pro zelenou úsporam.
Stále tomu asi nerozuimíte. Nejdříve projekt, potom výkaz výměr s kontrolním rozpočtem a ten výkaz výměr rozdáte poptávaným firmám. Kontrolní rozpočet pak slouží k porovnání. Až si vykomunikujete s firmou cenu, tu pak dáte do smlouvy o dílo SoD. SoD pak dále stanoví, jakým způsobem se dá cena v průběhu provádění dále upravit o případné vícepráca a méněpráce, nebo si můžete sjednat i cenu pevnou.
tak zalezi co po nich chcete ale nejak nevidim duvod proc by vam nedali cenovou nabidku, melo by to byt neco jak s oknama, prijde, pomeri, domluvite se a pak udela nejakou cenovou nabidku, bud vezmete nebo ne
nebo je tu o omitek neco specialniho?
No taky jsme si to představovali trochu jinak že nekoho pošlou a pak se ozvou třeba že by to stalo tolik a tolik... ale některé bud rovnou odmitnout (asi nejaké tajné dohody) a jiné zas jen s tím nezavislím rozpočtařem ...ale od znamých víme že jim rozpočteář napočítal na rekonstrukci( což byla ve směs hlavně jen také fasada ) 1,5 mil korun nechal si to zaplatit a ne málo a ve vysledku to pak firma udělala za 550000 to co chtěli. Takže ten ropočtař nevím jak v tom figuroval ani oni to moc nechapou.
tak firma dela za svoji cenu a rozpoctar si muze psat co chce, kdyby to byl rozpoctar dane firmy tak jasne ale tezko muze nekdo "cizi" urcovat firme za kolik ma co delat
jurajjuraj: Rozpočtář si nemůže napsat co chce.., ale musí se držet ceníkových cen. No a ceníkové ceny mohou být od cen v době krize o 40% výše..a v době prosperity třeba o 30% níže. Ale pokud se zadává k ocenění výkaz výměr (tedy ta část, kde jsou jednotlivé výměry k ocenění, ale bez uvedených cen, které si musí určit stavební firma podle svých možností a zvyklostí), tak si investor stále může kmfortně srovnat v čem se jednotlivé firmy liší...a na případné silně "přestřelené" či "podseknuté" ceny se může zeptat a upřesnit si je.
jakych cenikovych cen? jestli bude rozpoctar treba z prahy a bude mi to delat firma z ostravy tak? rozpoctar tam napise nejakou cenu a firma si to naceni podle sebe
pokud bude výkaz výměr zpracovávat rozpočtář (nezávislý) dá vám cenu z ceníků. Existují sborníky cen pro jednotlivé práce od malování až po kopání do země atd.. rozpočtář (nezávislý) vypracuje položkový výkaz výměr a dá vám standardní ceníkové ceny např. RTS, URS pro aktuální období. Tzn. že od rozpočtáře dostanete podklad pro rozesílání podkladů firmám a také budete vědět přibližnou cenu, za kterou se tyto práce provádějí..např. suma 368tis. Poté SLEPÝ výkaz výměr (bez cen od rozpočtáře, jen položky s práznýma políčkama na cenu) pošlete včetně projektové dokumentace firmě a její rozpočtář Vám tyto položky ocení dle firemních možností a marží. S takto oceněnýma položkama pak porovnáte výhodnost přijatých nabídek...
tak máme toho nezavislesho rozpočtaře objednavat nebo ne? přece jen to bude co jsme sním mluvily 5000+ tak ty fakt na cestě nenajdeme.
Vůbec se těm firmám nedivím, kam vás poslali.
Jednoduše řečeno, moc práce při naceňování a výsledek nejistý. Nedávno jsem jednomu takovémto investorovi naceňoval práce při provádění pergoly. Jednalo se pouze o zemní práce, betonářské práce, úpravy terasy obložením terasovými prkny, drobná el.instalace, drobná kanalizace. Všeho všudy 10 hod práce, nic jsem z toho neměl a investor se už neozval.Jen stále měnil projekt, zjednodušoval až asi dospěl k závěru, že když už všechno ode mne ví, udělá si to sám.
Takže žádné takové rozpočty už příště nedělám a posílám rovnou do pr...le
To jste mu to dělal zadarmo? Jé,to jsem měl vědět,tak se taky stavím.
Za svoji práci si nechám snad zaplatit - ano udělám vám rozpočet a bude to stát celkem xx Kč.( případně záloha je x Kč ).Pak až zaplatí tak ať si s tím dělá co chce.Kdyby do mé stavební firmy někdo přišel s hotovým rozpočtem,tak bych mu slušně vysvětlil,že mám svého rozpočtáře který si taky potřebuje vydělat zlaťáky a na ten jeho slušně kašlu.
hmm tak to je pěkná cena pokud je to i s prací? nevíte tlouštu izolantu nebo více podrobností? Doslechli jsme se že v okolí šumperku dělali komplet práci od cihli až po natěr obyčejný dům žadný členitá prvkovitá vila, bez specialnch požadavku na nejlepší materialy a vyšlo to na cca 1600 kč za metr čtverečný což se nám zdá hodně, izolant 12cm.
není nic horšího než poptávat zateplovák v srpnu když je největší stavební sezona...to fakt má na to každej čas
jediný co Vám můžu obecně...opakuji obecně napsat, je to, že se bere za práci běžně (v případě, že jsou metry) cca 130,-/m2 vrstvy.. tzn.. 130,- nalepení izolantu 130,- přestěrkování 130,- natažení barvy ...k tomu máte cca 15,- penetrace a další práce a hlavně materiály, které s metry, členitostí, složitostí atd cenu zvyšují...
O ceně která vyšla v rozpočtu si nemyslím vůbec nic. To stále není závazná nabídka.
Teď vezmete od rozpočtáře výkz výměr (ten Vám jistě také dal, nebo bez problémů dá) a ten dáte k ocenění několika firmám. Až Vám přijdou od nich nabídky, nebude problém srovnat v kterých položkách je kdo jak drahý..případně se zeptat proč. Ale hlavně..budete mít od všechn firem srovnatelnou nabídku co se výměr a položek týká.
A že to "dnes" vyjde draho? No to ano..firmy mají práce nad hlavu, tak není jediný důvod, aby cenu sráželi dolů..Před 7-10 lety byla reálná cena tak 50-60% té rozpočtové, dnes je to tak +20-30%.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.