Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, je tu někdo kdo rozumí elektřině nebo opravoval rychlovarnou konvici?
Jsou tu dvě a ani jedna nehřeje:
černá Sencor SWK 1030SS - svítí světýlko indikující zapnutí
bílá Rohnson R 752 - nesvítí
obě jsem rozebral a nevidím tam žádný problém. V podstavci jsem se také díval a u obou to vypadá, že kontakty jsou spojené.
Jaká je vaše zkušenost? Kde konkrétně a co byste prosím měřili multimetrem?
U té konvice Sencor (horní obrázek) naměřím na kovových kontaktech stojánku životu nebezpečné napětí 220V (počítám že jsem ani nemusel měřit když dioda svítí), takže problém není v kabelu. Pak jsem měřil napětí na vývodech topného tělesa (na které je připojena i svítící dioda, na horním obrázku červená barva), tam opět naměřeno stejné napětí. Pak jsem na tom samém místě zkoušel měřit odpor (Ohmy) (konvice odpojená a sepnuté/rozepnuté zapínací tlačítko) a nic jsem nenaměřil. Naproti tomu když měřím odpor na vnějším plášti topného tělesa na opačných koncích konvice, nebo na jiném malém vodiči, tak naměřím odpor asi 3.0. Za třetí uvádíte měření spínače. To ale v v případě této konvice kde při zapnutí konvice svítí dioda a při vypnutí nesvítí asi není potřeba? Můžete prosím okomentovat co jsem napsal, co to znamená, příčiny a případně co zkusit? děkuji
odpor na topné spirále cca 3 ohmy - topná spirála je o.k.
na topné spirále aby topila musí bejt nula i fáze a abys to nemusel měřit pod napěím měř to bez napětí okruhovkou nebo ohmetrem a to takto:
odpojená zástrčka přívodní šnury kolík pro nulu v zásuvce pravá strana a na tý zástrčce je to levá strana
proměříš si ty sběrný kroužky ve stojanu konvice -pokud bude okruh je to o.k.
tu samé udělat s kolíkem pro fázi -zásuvka levá strana a na zástrčce pravá
píšeš že si tam naměřil 220V takže by šnůra měla bejt o.k.
ted si uděláš podobný měření na samotný konvici-odpojíš konektory z topného tělesa a měříš zda de na jeden z konektorú nula a na druhej fáze ta de přez ten termostatickej spínač - neměříš fázi jako takovou ale opět jen okruh sběrnej kroužek na konvici a konektor na topným tělese
pokud při sepnutí a rozepnutí spínače nic nenaměříš je v háji
takže z toho co popisuješ soudim na problém toho termostatického spínače
vyzkoušet se dá jak měřením tak i dočasným proklemováním -pokud se po proklemování spínače oběví okruh či napětí záleží jakej postup zvolíš při měření víš na čem si
Děkuji, za cenné informace, zkusil jsem to rozebrat a otestovat dle návodu a okomentovat průběh a zjištění. Prosím @dabel i ostatni o případné přečtení zde a komentář.
Bez měření, není vědění. Mnoho konvic jsem opravoval, ale dneska již koupím za 100Kč novou, ale nežli vyhodím starou, kuchnu jí abych se poučil.
Povedlo se mi i díky odpovědím uživatelů jako je @bohumil zjistit problém na druhé konvici Rohnson (spodní obrázek) a i něco proměřit. Zde popisuji průběh a pokud máte někdo čas se v tom probrat, tak uvítám i reakce na to co jsem dělal: Zjistil jsem, že po rozpojení obvodu vypínacím tlačítkem a odpojení ostatních konektorů vyjma těch, co jsou na vývodech topné spirály (nevím jak moc je toto rozpojení nutné) jsem na uvedených vývodech naměřil odpor (počítám že topné spirály) 28.0 (ohmů?). To samé když jsem měřil spirálu s odpojenými konektory. Pak jsem měřil odpor celého obvodu při sepnutém zapínacím tlačítku konvice tak, že jsem multimetrem spojil ty spodní kroužky které se zasouvají do podstavce. Výsledek, žádný odpor - obvod je asi rozpojen někde? Teď najít kde. Je tam ta dioda ze které jdou 3 kabely. Nevím jak moc je to nutné, ale odpojil jsem jí od obvodu. Měřil jsem odpor prvního s druhým, prvního s třemím a druhého s třetím a nenaměřil jsem nic. O diodách se píše že mají velmi malý odpor, můj měřák má odpor 200m, 200k, 20k a 200 a mám přepnuté na nejnižší - 200. Buď bych měl něco naměřit a pak je tedy asi dioda poškozená a nebo obě elektrosoučástky v bužírkách (nevím co to je a jakou funkci to má - pojistka/odpor - topnou spirálu asi neovlivňují..). Další možnost absence odporu celkého obvodu je přerušení obvodu někde uvnitř u bimetalových plechů a nebo ve volných konektorech kablů. Na dvou kovových vývodech toho černého plastového prvku (viz. dolní obrázek) pod nímž se skrývají bimetaly NEnaměřím odpor, takže bude chyba asi tam Ten černý plast jsem tedy ošrouboval a ze stran jsou tam vidět kontakty které rozpojují bimetaly. Zdálo se mi, že tam nemusí být kontakt, tak jsem ty kovové kontakty malinko přihnul (což může znamenat, že bude konvice déle vařit nebo vůbec nevypne), no a po jsem naměřil odpor na spodních kroužcích zasouvajících se do podstavce konvice (nejdříve zapojit kabely a ujistit se že všechny drží včetně těch u vypínače). Pokud bych kabely nezapojil, obvod by byl neúplný a končil by kroužky a na druhé straně kovovými kabelovými konektory jdoucími zpod černého plastu).
Takže po přihnutí konektorů a zapojení kabelů konvice funguje - svítí indikace napájení a funguje i zapnutí konvice a topení. Při našroubování černého bazmeku na kovové plošce byl ale problém v kontaktu, musel jsem podložky, které byly pod šroubky dát až dolů pod kovový bazmek a tím ho oddálit od topné plochy, čímž se oddálily i bimetalové kroužky a asi už netlařily na pístky které rozpojují obvod. Takže toto pomohlo a konvice normálně funguje a dokonce i vypíná po uvaření vody. Ale asi bude potřeba něco udělat s tím plastem, který je rozeklý v kontaktu s kovovou ploškou. Je zajímavé, že je to tak z výroby.
Suma sumárum pokud konvice nefunguje, je možné proměřit 2 věci: 1) změřit odpor topné spirály - ty tlusté hlavní dva vodiče při vypnutém spínači konvice (tlačítko), tím zjistím zda je spirála OK (-> píská nebo ukazuje odpor v ohmech) a za 2) spojit část el. obvodu vypínačem konvice a multimetrem spojit druhý konec obvodu tak, že se dotknu jednou elektrodou multimetru jednoho kovového kroužku (co je dole a zasouvá se do podstavce konvice) a druhou elektrodou druhého kroužku. Pokud není odpor nebo nepíská, tak je obvod někde přerušen. Topnou spirálou to není, pokud v prvním kroku jsem naměřil odpor nebo pískání. Pak je možná přerušen A) špatným kontaktem kabelů v konektorech nebo přerušeným kabelem, zkusit konektory usadit, hýbat kabely se zapnutou zvukovou signalizací B) špatnými kontakty co jsou někde ve středu. Je potřeba kontakty očistit nebo přihnout? Jinak jak už bylo zmíněno, pokud by se měla opravená konvice znovu používat, tak by to musel dělat někdo kdo to mu velmi dobře rozumí (asi aby to neprobíjelo a nic tam nevzplálo) a dělat to na vlastní riziko. (dopady mohou být velké: elektřina i požár jsou smrtelné)
K popisovaným zásahům které jsi prováděl a popsal se dá velmi těžko něco komentovat. Bylo by to moc dlouhé "špakulování" a na to i já, bohužel, nemám moc času. Ale znovu jenom poznamenávám, musíš pochopit celý systém zapojení a pak prověřovat jednotlivé spínací a funkční prvky, zda mají obvod. To co někdo psal, že těleso má mít asi 3 ohmy je blbost. Musí to být kolem těch 25-30 ohmů (viz ohmův zákon- výkon/proud/napětí/odpor). Když začneš tím tělesem, tak pokud je větší (nebo nemá žádný) je vadné těleso. Pokud je uzavřený okruh mezi přívody tělesa a jejím obalem (kostrou) pak jde o velmi nebezpečná stav ("zkrat na kostru") a těleso je opět vadné. U dalších prvků (spínače teploty a hlavní) ty musí být za provozu průchozí, takže multimetr musí na rozsahu "diody" pískat. A pokud se nemýlím, tak píšeš něco, že je v konvici dioda. Ta nemá žádnou funkci provozní, pouze signalizační. U některých konvic ještě i bývá běžná doutnavka (to není dioda). A většina poruch u konvic je způsobena poškozenými buďto přívody (většinou v plastu) na kontakty spínačů teploty, nebo poškozenými (rovněž většinou v plastu) a opálenými kontakty. Ale to už jsem Ti psal.
Ale nejdůležitější je Tvůj závěr, že si uvědomuješ, že laická oprava je nebezpečná. To je asi to nejdůležitější, co je potřeba vědět. Mé krédo: Elektrika nezraňuje, ta "pouze" zabíjí!". A to je velmi důležité a to jsem i vždy, při školeních, elektrikářům zdůrazňoval.
A někdy tam je ještě nevratná tepelná pojistka ( docela bych řekl, že by mohla být v té smršťovačce, ten váleček, co je v ní vidět ). Vidíte, že pokud tomu nerozumíte, nemá cenu Vám radit. Můžete pak vyhořek kvůli 3 stovkám, které jste ušetřil.
No rád bych tomu porozuměl a poučil se, stačilo by pokusit se vysvětlit na přiložených obrázcích, popsat tvar, barvu apod. ale pokud nejste ochotný, stejně děkuji za předchozí odpověď.
Vy si opravdu myslíte, že já z těch obrázků poznám, co je vadné? Kdyby to tak bylo, tak určitě této schopnosti budu využívat a přiznám, že ke svému prospěchu. Ale ono je to v každé konvici jinak, neříkám, že porozumět elektrice je věda, ale nejsem takový nadšenec, jak někteří rádci zde, kteří jsou v tomto oboru zcela samouci a radí s velkou chutí úplným laikům. Opravdu by mě zajímalo ( a nechci to přivolávat ), kdyby se někomu na základě té neodborné a špatné rady něco stalo a někdo se pak následně chtěl na takovém rádci "zahojit", jak by se to řešilo. Takže - rád poradím, ale jedině tehdy, když vidím, že tazatel má alespoň základní znalosti a to Vy zřejmě nemáte, pokud máte multimetr a nevíte, jak si změřit, jestli je obvod funkční.
@postcd - poslední a dobrá rada v tomto vlákně. Opravdu není nutné zkoušet, jestli je vadná konvice, pod napětím. Na to stačí ohmmetr a máte jistotu, že vás to "nekopne".
Já si myslím, že koupíte konvici za srandovní peníz a než vyhořet díky špatnému, diletantsky opravenému elektickému zařízení, je obrovským nesmyslem. Omlouvám se, na tohle jste se neptal, ale nemohu odolat.
...špatnému, diletantsky opravenému elektickému zařízení....
Ale co když to najde a lehce to opraví? Proč myslíte, že to opraví špatně?
Takhle jsem minulý týden opravil sousedovi dvě topná zařízení, kde byla jen přepálená pojistka u větráku.
Nevím, zdali je zdatný, ale já taky dříve nevěděl a musel jsem se učit, pokus omyl. Vyzkouší, proměří a buď opraví, nebo vyhodí. Na něčem se musí naučit, jako každý začátečník.
Milane, nechce se mi do nějakého nesmyslného sporu, nechci mít pravdu, ale musím vám říci, že nemusí. Fakt nemusí! Vlastní zkušenost: koupila jsem šňůru-dvojlinku, průtokový vypínač a zastrčku a poprosila jsem, ať k tomu namontuje objímku v lampičce. Za dva dny průzkumu a rad kamarádů lampička svítila. Nešla vypnout a když jsem chtěla vytáhnout zástrčku, dostala jsem varování, že na ten štekr nemám sahat, protože strhnul hodně izolace a je zbytečné to stříhat, tak ty odizolované dráty namotal na ten štekr. A z nějakého důvodu je ten vypínač vadný, protože nefunguje.
Žádný hlupák, technik, titul před jménem, dva za jménem. Kdo neviděl . . .
Rad jsi již dostal dosti, ale...
Práce pod napětím, do nichž se počítá i měření na síťovém napětí, jsou pro laiky poměrně hodně nebezpečné a dokonce i zakázané. Ovšem bez problémů můžeš zkontrolovat funkčnost a zjistit závadu i bez tohoto (pokud Ti jde jenom o toto).
Pokud tedy vlastníš multimetr, pak si jej nastav měření odporů a postupně kontroluj jednotlivé komponenty a průchodnost kontaktů. Ovšem nejdříve musíš pochopit celý systém a propojení všech okruhů. Z obrázků Ti nikdo neporadí. Celý systém konvice je zapojený tak, že přes základnu je přiváděno ze šňůry napětí do konvice přes ty kroužky. Ty se vsouvají do zákadny, ve které jsou "třecí dotykové" kontakty, na něž je připojen přívodní kabel. Vodiče funkční jsou modrý a hnědý (N a L). Vodič ochranný (PE) je zelenožlutý a je rovněž velmi důležitý. V konvici je pak jeden kroužek připojený přímo na kovovou část - to je ten ochranný vodič. Fázový a nulový pracovní jsou pak připojeny přes hlavní spínací kontakt v rukojeti a přes bimetalové odpínací kontakty (teplotní a bezpečnostní). Ten teplotní je většinou příčinou poruchy konvice. Opálený, případně vyhřátý. Takže je nutné postupně proměřovat průchodnost jednotlivých kontaktů ohmetrem. No a tělesem začít, pokud na něm nenaměříš odpor kolem několika desítek ohmů (podle výkonu konvice cca 25-30), pak je těleso přepálené a konvici můžeš vyhodit. Pokud není průchozí některý kontakt bimetalových spínačů, pak je možné (někdy) systém spínačů opatrně rozdělat a občas se zadaří toto oparvit. Ovšem toto vyžaduje již opravdu šikovnost a trpělivost. ND na konvice nejsou, není zájem na jejich opravě.
Po opravě by měla být vždy provedena rovněž zkouška a měření jak izolačního stavu (funkční vodiče (N a L) oproti ochrannému PE), který by měl být min. v desítkách Mohm (měřidlo "Megmet") a měření přechodového stavu mezi vodivou částí-kostrou a ochranným vodičem (zdířka/pásek na vidlici), který by měl být minimální (skoro nulový). Ten by Bez tohoto by meměla být konvice předána k používání. To že konvice hřeje, ještě neznamená, že je vše OK a je její užívání bezečné. A na toto měřící přístroje většinou laik nemá. Já takhle opravoval již více konvic (i jiných zařízení), ale vzhledem k tomu, že mám veškeré potřebné přístroje i kvalifikaci (býv.RT), tak s tímto nemám problém.
A pokud tomu opravdu nerozumíš, tak se na to raděj vykašli, nestojí to za případný průšvih.
Tohle je skvělý návod, děkuji moc za něj. Mám trochu nejasno ve způsobu měření odporu v jednotlivých částech obvodu - například pokud chci změřit odpor topné spirály (na horním obrázku konvice Sencor, červená barva), tak jestli mohu mít i zbytek obvodu rozpojený/spojený a proč. Druhá věc která mi není jasná je který z těch bimetalů je ochranný a který teplotní. Jedny bimetaly přiléhají pomocí teplovodivé pasty k topnému tělesu a třetí bimetal je ve vzduchu. Mimochodem nenaměřil jsem na uvedených, červěně označených místech žádný odpor ani po rozpojení od obvodu (dotýkal jsem se kovu, ne červeně nalakované části), což znamená podle mých odhadů přerušenou spirálu (= rozebrání konvice do tříděného odpadu)? Mimochodem samotný obvod - jeho sepnutí funguje. Děkuji také za varování, uvědomuju si i díky tomu, že opravy elektrozařízení (zejména takových jako je el. konvice - díky které vzniká asi nejvíce požárů z elektrozařízení) by měl provádět někdo kdo tomu velmi dobře rozumí a nevytvoří tam podmínky k tomu aby to nějak probíjelo nebo začalo hořet. Chtěl bych poprosit zejména o potvrzení že to mé uvedené měření odporu znamená to, co si myslím, nebo jestli jsou i jiná vysvětlení. děkuji za případnou odpověď a také znovu za již přidanou odpověď.
Děkuji. Budu teď řešit tu konvici na horním obrázku (Sencor), jejíž dioda je napojená na koncovky (vodiče) které se zdají vycházet z topného tělesa (na obrázku zhruba tam, kde je červená barva). Pokud ta dioda svítí, nerozumím tomu proč bych měl měřit napětí el. obvodu za oběma bimetalovými plechy. Také nevím jak byste to udělal když konvice stojí dnem dolů na podstavci. Docela dobře se dostanu k měření napětí na těch koncovkách asi topného tělesa (červená barva) kam je také připojena dioda, která svítí. Tam naměřeno (pro člověka životu nebezpečné) napětí asi 220V. Proč by ta dioda svítila když by před tím směrem k bimatalovým plechům nebylo napětí..
Pak píšete že mohu měřit odpor na tělese (asi topném), takže to jsem zkusil (zhruba tam jak je na obrázku červená barva - samozřejmě mimo ní tam kde je kov) a odpor (Ohmy) jsem NEnaměřil. Na multimetru mám předvolby odporu 2M, 200k, 20k, 2k a 200. Dal jsem tu nejnižší 200. Když ale takto měřím odpor na samotném topném tělese asi 10 cm od sebe, ne na jeho vývodech, tak naměřím velmi zhruba hodnotu 3.0. Podle tohoto popisu je 100% jistota že je topné těleso špatné, co v něm? Nebo jsou další alternativy a jak zjistit dále příčinu? děkuji
když se dívám na ty dvě fotky, není to jedna a tatáž konvice a viděl bych závadu v pojitce, neb pojistný termostat tam nevidím
jo aha přehlédl jsem že jsou dvě...rozebrány
ještě by měl být jeden termostat v držadle...
Děkuji. Je to možné, ale u té Sencor (horní obrázek) z držadla žádý kabel nevede, pouze mechanické táhlo od vypínače. A na tom táhlu je na fotce vidět oválný bimetalický plech který když se asi teplem prohne tak jeho středová pacička zatlačí na táhlo, které vyskočí a rozpojí obvod. Jak už někdo psal, tak je tam min. 1 další oválný bimetal, který doléhá pomocí teplovodivé pasty k topnému tělesu, to je možná (možná ne) ochrana proti spuštění konvice bez vody. Jinak zatím ještě doufám, že někdo odpoví na moje komentáře ohledně způsobu proměření konvice a zjištění kde vězí problém.
no ono ani na jedné fotce neí pořádně vidět co kam vede, na horní není vidět připojení bimetalu o doutnavky ani jestli je něco navíc k přívodům na topení, na dolní vedou někam 2 bílé vodiče a zase se neví kam...tak c chcet radit, pohnout drátama a nafotit pořádně co kam vede, Pak možná, a měřit se bude Ohmetrem
Bohumile, dříve se tahalo z Německa podobných zařízení a spotřebičů, zde jsme je kuchli opravili a některé slouží doteď. Říkali jsme si, co to tam je za hlupáky, že to neopraví.
Dneska jsme jinde, spoustu věcí taky neopravuji, ale vyhodím je. Opravuji jen něco a hlavně z výzkumných důvodů.
Pan Frita napsal jen jeden příspěvek, místo rady nás "informuje" a poučuje, za co jsme právně zodpovědní. Má na to právo, ale mýlí se.
Ahoj, toto je stará diskuze, ale zrovna jsem opravoval konvici Rohnson se stejným chováním co je zde popsán. Problém byl způsobený odehnutým knotaktem tepelné pojistky. Pokud je to tento problém tak se dá jednoduše identifikovat změřením jestli kruhový kontakt ve středu konvice je propojený s kontaktem vodíče ke spirále. Každý kruhový kontakt musí být propojený s jedním z kontaktů. Pokud není, odšroubujte matíčky kterými je celý modul přišroubovaný ke dnu konvice. Bimatalové kolečko tlačí přes plastový kolíček do kontaktů, které rozepínají obvod. V mém případě jeden z kontaktů byl odehnutý, nedostatečně napružený, a obvod byl rozpojený i když bimetal na kontakt netlačil. Stačí kontakt odšroubovat a znova napružit, vyčistit kontakt a zpět sešroubovat a konvice je zas funkční. Odpor topné spirály je 28 ohmů. Doporučuji také všechny kontakty vyčistit, u naší konvice byly trochu opálené. Na bimetalech je teplovodná pasta, pokud máte doma tak ji doplňte, pokud ne tak jí nestírejte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.