Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povrchová úprava stěn

Od: sidonius odpovědí: 34 změna:

Rád bych se poradil.Mám starou dřevostavbu.Stěny jsou z dřevěných panelů na kterých jsou tapety.Mám v plánu místo tapet použít překližku kterou bych přišrouboval ke stěně,namořil na tmavo a nalakoval či navoskoval.Nejsem si však jistý jakou sílu překližky použít.Je mi jasné že se silnější se nic nezkazí ale také koukám na úsporu jelikož bude hrát roli pouze estetickou.Myslíte že 4mm budou vhodé a že na stěnách nebude dělat překližka problémy?

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
No, nebude to hezký. Uvidíš šrouby v překližce, napojení desek bude taky hodně vidět.
Já bych zůstal u tapety.
sidonius
hodnocení

Ty spáry a šrouby se zamaskují z boku frézovanýma prknama.Mám představu že by to mělo dělat dojem kazetového obložení.

No, to malinko mění situaci, ovšem zásadní otázka je, kolik do toho chceš investovat?

Překližka není moc pohledová, neb je většinou buková a buk je pěkně škaredý dřevo a jeho škaredost je u překližky ještě násobena loupáním a nikoliv krájením dýhy z klády.

Zkus se podívat na dýhovanou dřevotř/.... Nejslabší se dělá 9 mm silná a to by mohlo stačit aby se to moc nekroutilo.

Jinak kazetový obložení se dělá trochu jinak. Na závěsný lišty. A to by asi musela být silnější deska. Pak necháš mezi deskami dva tři milimetry mezeru a do drážky v hraně vložíš pero. Nikde žádný šroubky, žádný lišty.

sidonius
hodnocení

Mě přijde těch 9 mm moc.Jestliže bude šroubovaná ke stěně po např.60-ti cm a přes to přijdou ještě ta prkna tak si myslím že by to nic dělat nemělo ne?Když se buk přežene tmavým mořidlem tak mi to taky špatné nepřijde.

Zas nie je taký problém zohnať preglejku s brezovou krájanou dýhou. Samozrejme je to za iné peniaze ako stavebné preglejky s lúpanými dyhami.

hodnocení

1x

Překližka má zvláštní strukturu. Je to asi dáno způsobem lepení vrstev. Vždy bude poznat, že to je překližka. Lak ani vosk ti nepomůže.

jabraka*
hodnocení

0x

Tam,kde jsou stěny tapetovány,je tapeta výhodou.Vzzhled stěny je dán na nové tapetě mnoha možnostmi dekorativnosti tapet.Může se začít i nalepením tapety,která nabídne vzhled štukované stěny,kdy další,pozdějšíúpravy jsou stejné jako u zděných domů.Tapeta PESTRUKTA je levná a práce je s ní rychlá a jednoduchá.Typy tapet jsou rozličné,tapety VINYL jsou zase dekorativně působivé a jsou velmi odolné mechanicky.Můžeme dojít i k povrchům přírodním.Rozhodně se dá vybrat něco,co zaujme i fajnšmekra.

JABRAKA

sidonius
hodnocení

U mě jedině tapety látkové ale zde jsem chtěl obložení dřevem.

hodnocení

0x

Pokud použiješ překližku 4 mm silnou, pak záleží na velikosti plochy. Pokud bude větší, bude nutno ji uchytit k podkladu i v ploše. Což by, podle mne šlo přilepením i terčovými body, třeba mamutem. Je částečně kontaktní, takže není většinou nutné lepené fixovat a dá se s deskou i částečně pohnout, oproti klasickým "kontaktním" lepidlům. Ale v místě lepení každopádně původní tapetu odstranit. A pokud by spáry byly zalištovány, pak bych problém neviděl. Důležité ale rovněž je, aby v místnosti nebyla dlouhodoběji vysoká relativní vlhkost (třeba od vaření). Překližka by pak mohla "pracovat" a dilatací se deformovat.

sidonius
hodnocení

Chtěl bych pouze šroubovat.Přes překližku půjdou ještě svisle a vodorovně z boku frézovaná prkna aby to dělalo dojem kazet.

hodnocení

0x

Pokud chcete použít překližku 4mm, volil bych menší formát kazet, šířkově max 40 cm. na větším formátu se to už bude kroutit a různě boulit.S větší tloušťkou překližky si můžete dovolit větší formát kazet.

sidonius
hodnocení

Myslíte že by se ta deska mohla kroutit ikdyž by byla přišroubovaná po cca 40-ti cm?

janh*
hodnocení

0x
To už raději palubky...
sidonius
hodnocení

Palubky ve mě vyvolávají pocit cirkusové maringotky.

janh*
A překližka né...?
Klidně tam dejte sádrokarton a na to tapetu...
sidonius
hodnocení

janh...já se ptal jakou sílu překližky použít a odpověď je ať tam dám tapetu nebo sádrokarton.

janh*
Prostě překližku NÉ !
To,co máš na fotce jsou dřevěná prkna se strukturou suků...
To prostě překližkou nedáš.
OSB desky aspoň 2cm.
sidonius
hodnocení

janh..já psal "v tom duchu".Navíc jsem se neptal zda se to někomu líbí či nikoliv.

hodnocení

0x

Udělejte si výlet do nějakého velkého marketu, třeba OBI, Hornbach atd. Podívejte se, co trh nabízí. Já jsem takhle uvažovala o modré plovoučce na dveře a prodavač začal přemýšlet se mnou. Ani jsem netušila, kolik je na trhu věcí, které by to na těch dveřích, zdi držely a ukončily. To jsem přemýšlela o něčem, na co by se věšely kabáty.

doplněno 04.08.20 18:29:

Já si myslím, že místnost s tou překližkou bude vypadat jako vesnický fotbalový klub. Cokoliv jiného, ale překližku ne.

sidonius
hodnocení

No ale ono to právě nebude vypadat jako překližka.

sidonius
hodnocení

Zde je také překližka.Myslel jsem něco v podobném duchu.

Povrchová úprava stěn
janh*
To je cirkusová maringotka jak vyšitá...
sidonius
hodnocení

janh...věc názoru,ale vy tam semnou bydlet nebudete.

Sidonie, nečilte se! Chtěl jste názor, máte ho.

Sidonie, pokud by byly ty desky překližky takového formátu jako na fotce, tak by musely být určitě silnější než 4 mm, nebo, jak už jsem říkal, uchyceny k podkladu i na ploše.
Druhá připomínka je, že bych každopádně neztmavoval přírodní barvu namořením , bylo by to moc tmavé a překližka (dřevo) ti po čase samo trochu ztmávne.
No a poslední, ono se taková úprava po čase dost "okouká".
Ale názorů už máš asi dost, tak už je to pouze na Tvém rozhodnutí.
sidonius
hodnocení

babkazov...já právě ale nechtěl názor na to jestli se to někomu líbí...viz.otázka.

senior
hodnocení

0x

Pokud tam budete bydlet s rodinou, sedněte s paní manželkou a domluvte konečnou úpravu stěn s ní.

Za mě, jako ženu, bych překližku jako konečnou úpravu nechtěla, působí lacině a natřená na tmavo přímo depresivně.

Nepíšete, jestli bude obklad pouze někde a zbytek bude řešen jinou úpravou. Pokud nejste architekt, designér, velice lehce sklouznete do kýče a obydlí na Vás bude padat, nebudete se tam cítit v pohodě.

Nebude soulad, bude to jako na chatě.

Zadejte odborníkovi.

Podívejte se na google, na obrázky na obklady stěn překližkou. Není to žádná sranda vše sladit do pěkného, nerušivého, odlehčeného, moderního bydlení.

sidonius
hodnocení

Tak na to vám mohu říci pouze to,že se jedná o můj dům a mé stěny.Rozhodně nikdo mi nebude mluvit do toho zda je něco kýč nebo ne.Od nikoho si nenechám poroučet jestli si mám dát to co já chci.Na internetu jsem koukal,ale to co já chci jsem nikde nenašel.P.s.Moderní bydlení je relativní pojem pod kterým třeba já vydím obrovský nevkus.

hodnocení

0x

Přidávám se k ostatním, co se týče vzhledu na tmavo namořené překližky, i když jako kazet. Bude to hodně tmavé. Když tak bych ji spíše ponechal v přírodním odstínu. Jinak by opravdu bylo snad lepší, na stěny našroubovat sádroš a buďto dobře zaspárovat a bíle vymalovat, nebo tapetu. Na chatě (rovněž dřevostavba) mám také v místnostech bíle natřený sádrokarton a spáry překryty, po cca 60 cm od sebe, dřevěnými prkny, šíře asi 10 cm (bor v přírodní barvě a nalakovaný-"imitace" trámů) a není to špatný.

sidonius
hodnocení

No ale já chci použít dřevo

janh*
Já chci...já chci...já chci...
Poradit si nenechá...
sidonius
hodnocení

janh...Ano...já chci...je to totiž můj dům.Proč bych měl řešit co se líbí někomu cizímu?

Sidonie, Tvá základní otázka začíná větou:"Rád bych se poradil".A tak Ti píšeme své názory a je zbytečné se dohadovat. Myslím, že všichni "rádcové" se snažili pouze vyjádřit svůj názor. A už je jenom na Tobě, co si z nich vybereš.
Tož hodně zdaru a ať se ti výsledek líbí.

chodec
hodnocení

0x

Jestli momentálně není nikde tapeta flekatá od vlhkosti,tak je to v pohodě.Bude úplně stačit 4mm a olištovat.Sice bych to nemořil-jen lakoval,ale to je vaše věc.Tak ať se daří a jste spokojenej.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]