Nejste přihlášen/a.
Zdravím, vím, že stačí trocha asertivity - ale zase: bonton je bonton... přesto: je či není povinnost přijmout neohlášenou návštěvu? Stalo se to nedávno, slavili jsme v rámci rodiny oslavu svátku a nečekaně zcela bez ohlášení přijel i 80letý "strýc", který se našich nedělních rodinných sedánků nikdy neúčastnil... je vdovec, sám... Návštěva se přece ale musí vždycky ohlásit, ne?
@svatoslav - Návštěva se přece ale musí vždycky ohlásit, ne?
Nemusí, ale přijít bez ohlášení se považuje za nezdvořilost. Nicméně starému osamělému příbuznému by to tolerováno být mělo - obzvlášť, když přijde výjimečně.
Zdravím. V osmdesáti letech už je člověk rád, že se s rodinou může setkat jak to jen jde. Nějaký bonton je mu ukradený. A rodina by to tak měla brát a chápat. Kdo ví, kolikrát se ještě setkáte...Není povinnost ohlašovat se předem a zrovna tak není povinnost rodinného příslušníka přijmout, pozvat, či pohostit. Vše je otázka slušnosti, tolerance, vzájemného respektu a vztahů v rodině. Jaké jsou ty vaše, to víte nejlépe sám.
Dřív se to tak nebralo a říkalo se "host do domu, bůh do domu", dnes spíš čagan do ruky. Moje bývalá tchýně, původem ze Slovenska, k nám často vpadla do bytu dokonce i bez formálního zaklepání. Takže osmdesátiletému strýci bych to odpustil a srdečně jsem ho přijal jako každého jiného hosta. Třeba neměl ani možnost se nějak ohlásit, mobilu nemaje? Asi se to v městech, zvláště v Čechách bere jinak, já jsem z Valašského Království.
Spíš dnes, kdy má v podstatě každý telefon, je to ohlášení mnohem jednodušší než dříve a umožní i hostitelům se lépe připravit na návštěvu. Já mám taky raději ohlášené návštěvy, ale určitě bych nikoho nevyháněla kvůli neohlášení.
No právě ti starší senioři vůbec mobil nemají, protože jej už nedokážou ovládat. Ne každý je ještě v osmdesáti mentálně čiperný, spíš už mají stařeckou demenci, nebo takový telefon prostě odmítají.
Já teď mluvím obecně - samozřejmě, jsou skupiny lidí, kterých se to až tak netýká a je třeba na brát ohled.
No,mám to tak,že se vždy bez výjimky ohlašuji předem. Dokonce i když se vracím domů,píši přítelkyni,že už jedu. Toto mě naučil jeden kolega. Vždy,když se vracel,zavolal manželce - jsem ve městě,do půl hodiny jsem doma. Bydlel na sídlišti,kterému se říkalo "jelení vršek". Jako jeden z mála tam měl šťastné manželství...
Přesně tak, my, v rámci rodiny, se ohlašujeme, tento strýc a teta k našim ovšem vždycky, vždycky přijížděli dle svého uvážení - BEZ ohlášení, celé roky... kdykoliv... což je nevhodné... díky za názory
Já také neohlášené návštěvy nemusím, ale tohohle strýce bych nějak tolerovala. Víte, ono spousta lidí ke stáru najednou začne vyhledávat kontakty a bavit se s lidmi, o které by třeba v 50 neměli ani zájem. Prostě už cítí, že se jim to krátí. Jinak jeden člověk ještě jde. Známí zažili, že k nim přijela na chatu 1. července sestřenice s dvěma dětmi a odjeli kolem 20. Přitom se neviděli několik let a od té doby zase ne. Je to již dlouhá doba a dodnes nevědí, co to mělo znamenat.
Vychytralí Pražáci o nás Jihomoravanech rozšiřují fámu jak jsme pohostinní a jakou radost máme, když můžeme někoho hostit. Sami se vnutí, sami zasednou a že noste, ulejte – a potom výslužku na cestu nám zabalte a nejenom červené, ale i bílé nám nachystejte. Takhle nám pra pra pra příbuzní (pražská náplava) .... Ve Strážnici mají nad vraty – viz foto
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.