Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, Chtěl bych se prosím optat kolik by měl být polystyrén mezi základní deskou a podlahovým topením. Projektatnt mi napsal v projektu 15cm a zdá se mi to zbytečné. Bude to v roubence kde trámy mají 26 cm. Děkuji
Uvědomte si základní věc . Do podlahy už nikdy více nepřidáte . Na zed se běžně dává cihla 30cm (to je jako 10cm polyše) a na to 15cm polyše jako izolace . Celkem tedy nástřelem 25cm polyše (R 6,5)
Vy dáte do podlahy 15cm a vlastně ještě dáte na něj tepelný zdroj co bude zářit do země. Tudíž rozhodně nejdětě u podlahového topení pod 20cm polyše. Kdyby to bylo bez podlahového topení tak těch 15cm je dostatečných.
Záleží také na tom,jestli chalupu obýváte jen v létě,nebo celoročně.Pak se uvažuje o návratnosti nákladů za topení.Když jedu na chalupu,trvá jeden den,než se celý systém podlahového tepení ustaví a podlaha začne topit.Druhý den se začne vyhřívat zdivo a stěny a když odjíždíte z víkendu,tak je chalupa akumulována a teplo,které jste pracně dodali,jen po vypnutí podlahovky zbytečně vychládá-.Zde se uplatní rychlé vytápění ,tedy ohřev vzduchu uvnitř.Aby si obyvatelé tepla domova užili.
Pokud jde o trvalé bydlení,pak se základová deska,samozřejmě s kvalitní hydroizolací,zateplí proti úniku tepla pro krtky,aspoň 20 cm deskou z polystyrenu.Na něj jen systémová deska s a co nejslabší krycí nášlapná deska.Ja preferuji záklop podlahovou deskou RIGIDUR.
JABRAKA
Josko,
Je pravda, že se Vám to zdá, že je to hodně, v poměru k špatně izolavané stěny, ale opravdu 15 cm není nic moc. Když už stěnu máte mizernou, dejte alespoň do podlahy pořádnou izolaci. A kvalitní okenní zasklení.
Jenyku, my spolu často souhlasíme, takže Vás nemusím přesvědčovat. Občas tazatelům sdělím, že dvojskla jsou ty nejhorší okna, co se vyrábějí. Opravdu chcete ty nejhorší okna?
Projektant má uvažování typu - dodržení tepelné normy a přes to vlak nejede. Z vašeho pohledu, kdy trámy mají 26 cm, je pak 15 cm polystyrenu hodně. Přes trámy vám unikne více energie , než se protopí do země. Tedy uvažujete správně a můžete s klidem ubrat, pokud to ovšem nejde s projektem na stavební povolení.
Děkuji za rady takže opravdu 15 cm nechám , popř. zvednu na 20 cm ještě uvidím, okna budou samožřejmně dřevěná , žádný plast , na podlaze lino atd.
Josko, omlouvám se za upřimnost, ale horší okna již nekoupíte. Víte to? Takže Vy si namontujete na 40let ty dnešní nejhorší zasklení?
Nezlobím se , jsem rád za každý názor, co se týká izolačních vlastností tak 3-skla jsou určitě lepší ale taky o dost težší a co se týká izolačních vlastností a namáhání tak jim moc nevěřím, ztráty na celý dům jsou 9,5 kw což není pro mě zas tak špatné
Vše lze zdůvodnit, i ta váha skel. Ale zkusíte mi sdělit, o kolik to je těžší? Je pravda, když máte málo izolovanou stěnu, tak trojskla to již nezachrání.
9,5KW ztráta? To si děláte srandu v dnešní době . Vždyť to nemuže vubec projít přes uřady. Dnes se běžně dostávají domy k 5 KW. Takové tepelné ztráty byly běžné na začátku století.
Vloni to přes úřady prošlo , dnes už by ne, jak píšete když je izolace baráku jaké je tak je zbytečné 3-sklo, Ano jsou domy s podstatně nižšími ztrátami , pak je zapotřebí rekuperace atd. což jsou náklady a další prostory. Můj dům bude dýchat. V dnešní době když vidím jak všude plácají polystyrén tak mi je z toho tak nejak ... Je to každého věc , ale než abych izoloval a pak řešil výměnu vzduchu atd. tak jsem šel do dřeva . Už jsme byli v pár roubenkách ubytovaný a nadchlo mě to natolik že si ji nakonec postavím.
Nesmysl . Na takovou ztrátu nepotřebujete rekuperaci . Uprava co přišla letos tak nebyla o izolacích , ale spíše neobnovitelné energii. Největším vaším problémem je srubová stěna. 10cm vaty izoluje jak 40cm stěna srubu . Proto máte tak velké tepelné ztráty. Zatímco podlahu už nikdy nebudete moci více zaizolovat , tak na stěnu srubu pak mužete klidně dát těch 10cm vaty , na to paropropusnou folii a pak prkený obklad . Stěna tak bude mít poloviční ztráty oproti dnešku . Nevím čím budete topit . Doufám že né elektřinou , jinak vás lituji . Asi si každý rok naštípete 10 až 12m3 dřeva do kachláku . To je teď velká moda.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.