Nejste přihlášen/a.
To je různé. U některých bytů vracím kauci do 3 dnů, páč jim udělá ihned vyúčtování.
U jiných bytů, kde zůčtování provádí firma, část do 5 dnů a zbytek po zúčtování za dané období. Takže říkám každému, když se odstěhujete do 1.čtvrtletí, nevrátím nic, až po zúčtování období, to je následující rok, třeba březen.
Když ukončí v polovině roku, tak vrátím 1/4 kauce a zbytek po vyúčtování. Teď mi končila nájemnice a vrátíl jsem jí 3/4. Když skončí na konci roku, vrátím skoro celou, jen kouknu na minulé období, jak se jí vracelo minule.
Ale vždy je to po dohodě a vysvětlení situace. Páč když vrátím v březnu celou kauci, tak jí určitě vyskočí doplatek příští rok, a již je nedohoním.
Takovou mám letitou zkušenost.
Asi záleží i na vztahu pronajímatele s nájemníkem. Já tedy vracím kauci vždy v den ukončení v plné výši, s tím, že společně opíšeme stavy vody, elektřiny a nechám si zápis podepsat. Nikdy nebyl problém. Když mi přišel za rok doplatek pár stovek, po kontaktování bývalého nájemníka hned doplatil, dalšího jsem sice sháněl týden i přes realitku, ale tomu jsem ještě vracel 300 přeplatek.
Pardon, ale dát někomu čtvrtinu, nebo rovnou nic, a pak čekat rok s vrácením, mi přijde jako zhovadilost, obzvlášť pokud nájemník platil celé roky včas a nebyl problémový. Ano, máte na to právo a je to jistá ochrana, ale tohle bych nikdy neudělal.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.