Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vrácení kauce - do kdy?

Od: ondtom odpovědí: 3 změna:
Dobrý den, mám otázku ohledně vrácení kauce za byt, ze kterého se stěhuji. Do kdy má majitel povinnost kauci vratit?
Ve smlouvě je napsáno toto "Kauce bude nájemci vrácena nejpozději do jednoho měsíce ode dne, kdy pronajímatel obdrží od příslušných dodavatelů vyúčtování za jednotlivé služby"
Jenže mi majitel říkal nedávno něco o tom, že jim vyúčtování chodí jednou za rok či dokonce dva roky, tak jak si to mám vyložit? Musí opravdu kauci vrátit do jednoho měsíce od vystěhování, jak se to uvádí jinde?
Děkuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

To je různé. U některých bytů vracím kauci do 3 dnů, páč jim udělá ihned vyúčtování.

U jiných bytů, kde zůčtování provádí firma, část do 5 dnů a zbytek po zúčtování za dané období. Takže říkám každému, když se odstěhujete do 1.čtvrtletí, nevrátím nic, až po zúčtování období, to je následující rok, třeba březen.

Když ukončí v polovině roku, tak vrátím 1/4 kauce a zbytek po vyúčtování. Teď mi končila nájemnice a vrátíl jsem jí 3/4. Když skončí na konci roku, vrátím skoro celou, jen kouknu na minulé období, jak se jí vracelo minule.

Ale vždy je to po dohodě a vysvětlení situace. Páč když vrátím v březnu celou kauci, tak jí určitě vyskočí doplatek příští rok, a již je nedohoním.

Takovou mám letitou zkušenost.

shape
hodnocení

0x

Asi záleží i na vztahu pronajímatele s nájemníkem. Já tedy vracím kauci vždy v den ukončení v plné výši, s tím, že společně opíšeme stavy vody, elektřiny a nechám si zápis podepsat. Nikdy nebyl problém. Když mi přišel za rok doplatek pár stovek, po kontaktování bývalého nájemníka hned doplatil, dalšího jsem sice sháněl týden i přes realitku, ale tomu jsem ještě vracel 300 přeplatek.

Pardon, ale dát někomu čtvrtinu, nebo rovnou nic, a pak čekat rok s vrácením, mi přijde jako zhovadilost, obzvlášť pokud nájemník platil celé roky včas a nebyl problémový. Ano, máte na to právo a je to jistá ochrana, ale tohle bych nikdy neudělal.

schape, až se Vám odstěhuje nájemník v březnu, těsně po skončení topné sezóny, kdy ještě nemá "naspořeno" na zálohách na topení, Vám příští rok naskočí nedoplatek 6000-7000Kč. Takového člověka po roce již nedotlačíte k doplatku.
Jak jsem psal, v jiných bytech to jde za 2 dny udělat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]