Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Do kuchyně dlažbu nebo dřevěnou podlahu?

Od: ribana odpovědí: 34 změna:

Mám dilema, co dát do kuchyně, dlažbu nebo prkennou podlahu? Uvítám názory a zkušenosti.

Případně doporučení na firmu, Praha- východ.

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

Ribano, zvažte i další okolnosti - zda máte děcka a nebo vnoučata. Já to hodnotím jako babička. Nevím, ale u nás se toho dost odehrává v kuchyni. Často vařím a tak mi plně vyhovuje lino. Mám pravnoučátka - 4 a 1 rok a nemusím řešit tu vylitou šťávu, kousky čokolády a v poslední době i modelínu. Z lina se to hezky setře. A navíc, jak už někdo psal, když něco upadne (to třeba i mně), tak není veliká škoda. Lino to pěkně ztlumí. A mám nový byt a nezaváhala jsem ani na chvilku, co dát do kuchyně. A mám vzor dlažby, fakt pěkné. Tak dobře zvažte a správně vyberte. *placni*

ladislavtikal*
hodnocení

1x

dobry den proc neudelat kmbinaci u kuchynske linky dlazba a zbytek drevo nebo obracene ale spise kvuli nejakemu vyliti cehokoliv a spadnuti bych radeji dlazba u linky a zbytek drevo

arimas*
hodnocení

1x

my mame vsude drevo jelikoz je kuchyne propojena s obyvakem vypada to lip a hlavne kdyby byla v kuchyni dlazba bylo by to jako pest na oko a jak uz nekdo napsal pusobilo by to studene!

ribana
hodnocení

přikláním se k tomu dřevu, ale je těžké se v tom orientovat, proto mě zajímá konkrátní zkušenost,

mám představu klasická prkna? z čeho? buk? dub? a kdo to udělá?

ar*

Z praktického hlediska bych rozhodně řevo nedával. Dnes jsou k dostání lina i dlažby které věrně napodobují dřevo a tak vlastně splníte oboje jak vzled tak i praktičnost na uklid a zatečení vody čehoš se v kuchyni dříve nebo později nevyvarujete.

arimas*

my mame masiv dub... ale neporadim firmu protoze byt jsme koupili uz s podlahou polozenou :(

josepha*
hodnocení

0x

dlažbu nebo lino ale hladke a ne ty s dražkama jak tedka jsou bo jsou na hoboj

jkonopasek*

ani jedno...dlažba je studená a tvrdá na došlap a dřevěná podl. je sice pěkná,ale v budoucnu vás čeká pravidelná investice (cca 200-300/m2) za broušení a lakování.

Rozumová volba : PVC :např. řada Jupiter od Tarkettu.

velvetkoberce.cz/...

15 let záruka a životnost 20 let a výše s tím,že jediné náklady jsou na saponát,kterým budete podlahu uklízet (samozřejmě ale ne každý saponát je vhodný).

jkonopasek*

hladké lino? To se používalo v érach komunismu. A teď mají hladkou nášlapnou vrstvu jen ty nejlevnější řady pvc. Mohu se zeptat,jaký problém máte s "hrubou" nášlapnou vrstvou - je totiž hrubá,aby se docílilo protiskluzovosti,dokonálého imitačního efektu dřevěné podl nebo dlažby atd... po pár letech prodeje a pokládání nemám jedinou výtku na úpravu hrubých nášlapných vrstev.

petr123*
hodnocení

0x

Dlažba bude studená, jakmile ti na ní něco křehkého spadne tak se to okamžitě rozbije. Zase se bude snáze udržovat a nemusíš se bát vody. Pravděpodobně bude mít i delší životnost.

Dřevo bude příjemnější na chození, podle mého názoru i hezčí, ale větší množství vody na zemi ti může udělat problémy.

Ideální volba neexistuje, rozhodni se podle toho co se ti víc líbí a hodí.

stfg
hodnocení

0x

Dlažbu určitě ne - je křehká a studená. Zkuste na klasickou dlažbu pustit kastrol a uvidíte jek se hezky štípne ;) Pokud dlažbu, tak lino se vzorem dlažby. Dřevo proč ne. Tvrdé dřevo (dub atd.) je odolnější, jinak to je spíš o vkusu a ceně. Udělat dřevěnou podlahu zvládne většina kutilů sama...

kytka*

Já osobně bych do kuchyně dlažbu nechtěla. Dnes se vyrábí krásná lina nebo marmolea,zkuste se porozhlédnout. Jsou teplejší,lepší ,měkčí na došlap a praktická.Ale záleží na vkusu.

jabraka*
hodnocení

0x

Je to otázka peněz.Když na to budu mít,nebudu nad dřevem váhat.U dcery si dělají z dubu všechny podlahy,A v chodbách z modřínu.Je to nádhera.

JABRAKA

Do kuchyně dlažbu nebo dřevěnou podlahu?
lm®

Zkuste si odpovědět na otázku jak moc budete vařit,jak moc bude Vaše podlaha v kuchyni vystavena nebezpečí velkého vylití vody,časté mastnoty.Jste-li průměrná kuchařka,která něco ukutí po příchodu z práce ,aby rodina "přežila" a pořádný oběd se vaří jen o víkendu,tak se klidně vrhněte na dřevo,je teplé ,krásné,prostě bezva.

Jste -li však kuchyňka věčně něco míchající,pečící,pořádající časté hostiny,ne-li přímo zabijačky v kuchyni,berte raději tu dlažbu - je sice studená,ale lépe se udržuje,voda a mastnota jí nevadí.Jak tu však někdo psal,spadne-li Vám na ni třeba palička nebo něco těžšího,snadno vám dlaždička praskne,já mám dlažbu,budete-li mít dřevo,budu Vám ho tiše závidět ;).Lenka

kuchyň - dlažba(kvalitnější) + pod dlažbu topnou rohož ( tak to mám já)

obyv. - já mám plovoučku

přiložím fota

Do kuchyně dlažbu nebo dřevěnou podlahu? #2

a celk. pohled

Do kuchyně dlažbu nebo dřevěnou podlahu? #3

lidus*
hodnocení

0x

Tak já radím do kuchyně kvalitní lino. Sama mám dlažbu a vzhledem k tomu, že jsem invalida a občas, vlastně dost často mi něco upadne nestačí manžel dlažbu opravovat. Dcera nyní dávala do kuchyně lino, které vypadá jako dlažba,sestra má lino které vypadá jako plovoucí podlaha,kdo to necví tak to na pohled hned nepozná.

pt®

Tak nevím, zda jste si již vybrala, ale já doporučuji holandské PVC Novilon, je to vrstvené PVC s izolační vrstvou, něco, jako polystyren tenký, jako papír a nestudí. Vyrábí se v šíři 2,3,4, m a o tloušťce 2,4 mm, nebo 3,2 mm . Má pěkné vzory, jak dřevo, tak dlažbu a jiné. Toto PVC má paměť a pokud se od těžšího nábytku vytlačí nožky, vrátí se do původního stavu. Píšu z vlastní zkušenosti. PT /stařenka/

lidus*

Pravda pravdoucí, já si jen nemohla vzpomenout na název Novilon.

kiaransalee*
hodnocení

0x

při rekonstrukci domu jsem řešila podobné dilema.

Nakonec jsem našla v prodejně dlažbu vzoru dřeva. A bylo rozhodnuto. Pod podlahou mám topení a je to paráda. Samozřejmě mě i několikrát upadla tu sklenička, temhle poklička a přesto že je podlaha už tři roky "stará" není na ni sebemenší poškození.

Do kuchyně dlažbu nebo dřevěnou podlahu? #4

kiaransalee*
hodnocení

0x

ještě detail

Do kuchyně dlažbu nebo dřevěnou podlahu? #5
pt®

kiaransalee, je to moc pěkná dlažba, výhoda je podlahové vytápění, ale nevýhoda je tvrdost na došlap, záleží, kolik času člověk v kuchyni na dlažbě stráví času. Jelikož jsem starší, tak upřednostňuji PVC, z důvodu měkčího došlapu aby netrpěla páteř. PT /stařenka:)

doplněno 25.01.10 19:52:

Ještě chci dodat, že je dobrý i korek, na podlahu do kuchyně.

kiaransalee*

to ano, dlažba je určitě tvrdší, ale mela jsem zkušenost s linem, kdy se pod ním držela plíseň a zatuchlina (byl to starší domek) sousedům zase plovoučka "nabobtnala", prostě tomu že se občas něco vyleje, nebo upustí se nedá vyhnout. Ale já jsem spokojená.

Ono taky není žádná výhra mít třeba v paneláku nad sebou sousedy s plovoucí podlahou, nebo dlažbou a ještě navíc když mají děravé ruce... Tam bych asi volila lino, mají spousty pěkných a odolných druhů a vzorů.

hodnocení

0x

Dlažba už v žádném případě není moderní, resp. její aplikace do kuchyně. Dnes se užívají naprosto jiné materiály - moderní lina, plovoucí podlahy a pod. Známá je profesionálním pracovníkem v restauratérství a lituje, že kdysi dlažbu doma položili. *plac*(navíc také bez vytápění pod dlažbou).

ruku na srdce - do bytu si dám to co chci a co se líbí mně

a je mě osobně jedno jestli to je nebo není moderní

jít za každou cenu s dobou je VELKÁ ZHOVADILOST! *bzum*

toť můj názor

P.S. jdu večeřet, za chvíli jsem tu zase ;)

lucinkaf*
hodnocení

0x

řešíme stejný problém, hlavně z důvodu, kdy máme propojenou kuchyň s obývákem, kde budou prkna. přemýšleli jsem nad dlažbou, ale v tom případě s podlahovým topením, nebo všude prkna. Probírali jsme to s různými odborníky i domácími kutily a nakonec to nejspíš dopadne tak, že všude budou prkna, ale rozhodně se vyhneme lakování a dáme přednost speciálním voskům a olejům.

rv*
hodnocení

0x

Nevylučujte korek, pokládka se zvládne svépomocí, je teplý, sklenice se na něm nerozbije a při chůzi je tichý. Epoxidový lak ho chrání proti vlhkosti.

lucinkaf*

korek jsme měli doteď, byl prima, sandno omyvatelný, ne tvrdý, tichý, to je pravda, ale vadilo mi, že byl docela studený...Ale jinak mi korek vyhovuje víc než třeba právě ta dlažba a kromě chladu jsem si za ta léta na nic nepostěžovala*placni*

pt®

Tak už zbývá jen teplé ponožky a teplé bačkory, opravdu. Nebo podlahové vytápění. PT /stařenka/

sarkad*

Korek je krásný, to je pravda. Je i příjemný na chůzi. Ale musím z vlastní zkušenosti říct (měli jsme korek v kuchyni 12 let), že nám tam jednou zateklo a od té doby byl problém. Korkové dlaždice se "zduly" a postupem času se mezi jednotlivými dlaždicemi (podle ročního období) dělaly 3-4 mm spáry, takže to nevypadalo hezky.

Teď jsme nechali položit Novilon, zatím velká spokojenost ;) Navíc se to ani nelepí, což je narozdíl od dlažby velmi pozitivní. Takže pokud by se stala nějaká větší nehoda, lino smotáte a vyměníte za jiné, žádné trhání nebo bouchání. Máme dekor dlažby a na první pohled nikdo nepozná, že jde o lino, je tam krásná struktura a dokonce i profil spáry ;)

Navíc v blízké budoucnosti budeme zařizovat domek (s podlahovým vytápěním), kde bude propojená kuchyň s obývákem i chodbou a pokud vybereme pěkný dekor, tak dáme Novilon asi všude.

rybana*

Korek je tam dosud cca 15 let a mám uplně stejné zkušenosti, příjemný, ale odlepí se vlhkem a dělají se spáry, které vypadají

nehezky, navíc tam kam svítí slunce je vyšisovaný, proto měním. Dlažbu nechci mám zkušenosti, je tvrdá, jestli nemodrení je mi srdečně jedno, plovoucí podlaha- nechci, je tvrdá a hlučná, možná přeci jen to lino...

teri*
hodnocení

0x

dlažbu jsme v kuchyni pokládali asi před půl rokem když jsme přišli do bytu, po sundání plovoučky, dvou lin a vybourání dlažby, než se začala dělat kuch. linka. Teprv pak jsme si rozmýšleli kde budou zásuvky, voda se předělávala...takže se pak i bouralo, ani tak na dlažbě není jediný škrábanec, i když je to jedna z těch levnějších. Je sice pravda, že když jsme se rozhodovali, co za podlahu, tak já jsem byla pro lino a přítel mi to rozmluvil...nikam vám nezateče voda, nehnije to pod tím (měli jsme problém s plísní na zdi tak ta obava byla celkem oprávněná), nebudou pod tím žádní broučci, lehce se udržuje paráda, nemusíte mít superrovnou podlahu, lepidlem na dlažbu se to vyrovná. Studené to sice je, ale to mi přijde i lino. Pokud zvolíte např ten dekor dřeva, vypadá to úžasně. Takže jediné co můžu radit, je zohlednit samozřejmě estetiku, případnou vlhkost v bytě, abyste nemusela celé lino vytrhávat. A když mi na to spadne hrnec s polívkou a dlaždice se rozbije? Pokud vím tam se dá relativně snadno vymlátit a nalepit nová, jen na to někoho sehnat. U nás je ta výhoda, že když přítel dokázal podlahu položit, zvládne i jednu dlaždici vymlátit a dát novou :)

A prkna bych nedávala určitě, špatně se to udržuje, stačí mi udržovat parkety, i to je občas fuška

hodnocení

0x

Já hlasuji pro dřevo. V exponovaných místech včetně kuchyně mám podlahu z merbau, v méně namáhaných kaučukovník (hevea).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]