Nejste přihlášen/a.
Dobry den, koupil jsem si nove kulickove loziska. Jakym zpusobem mam tyto loziska "zajet" aby mely co nejvetsi valivost? Dekuji.
Pár nejrůznějších kuličkových ložisek už mi v životě rukama prošlo, ale že by se měly nějak "zajíždět" jsem ještě neslyšel.
Možná nějaká speciální, viz odpověď od "promon"
Teď mě tak napadlo, že by se "valivost" (taky prapodivný termín) dala zvýšit tak, že by se odstranily případné kryty kuliček a z ložiska by se pečlivě vymylo veškeré mazivo, třeba benzínem. Valivý odpor by se tím určitě zmenšil, ložisko by se otáčelo volněji, ale asi by moc dlouho nevydrželo .
No on to zase až takový nesmysl není - resp existují ložiska, která se zabíhají. Mám tim na mysli např vřetena CNC center, která jsou opatřena keramickými ložisky. Tam se provádí záběh postupně od nejnižších otáček - typicky 10min točení, 10min dochlazování, pak zvýšení otáček atd.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.