Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zajet lozisko

Od: testament odpovědí: 7 změna:

Dobry den, koupil jsem si nove kulickove loziska. Jakym zpusobem mam tyto loziska "zajet" aby mely co nejvetsi valivost? Dekuji.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

4x

Brusle, kolo, bagr? *zed*

Obecně - zásadní vliv má montáž, pokud se seřizujou tak seřízení (např. konusy na kole)

hodnocení

3x

Pár nejrůznějších kuličkových ložisek už mi v životě rukama prošlo, ale že by se měly nějak "zajíždět" jsem ještě neslyšel.

Možná nějaká speciální, viz odpověď od "promon"

doplněno 30.07.20 09:04:

Teď mě tak napadlo, že by se "valivost" (taky prapodivný termín) dala zvýšit tak, že by se odstranily případné kryty kuliček a z ložiska by se pečlivě vymylo veškeré mazivo, třeba benzínem. Valivý odpor by se tím určitě zmenšil, ložisko by se otáčelo volněji, ale asi by moc dlouho nevydrželo *smich*.

jofa*

Tak jak píšete. Ale pravdou je, že se u nás ve výrobě nářadí, kde je třeba i 23 000 ot/mmin. po montáži "zabíhalo" a nejen k vůli ložiskám tak dlouho, aby se dostalo na požadovaný výkon. U kola to ale potřeba rozhodně není. Stalo se, že se ložisko za pár vteřin "zadrbalo".

jofa*

...je třeba i 100 000 ot/min.

hodnocení

2x

Žádným. Jezdi a hotovo.

"Valivost" je nesmysl.

hodnocení

1x

No on to zase až takový nesmysl není - resp existují ložiska, která se zabíhají. Mám tim na mysli např vřetena CNC center, která jsou opatřena keramickými ložisky. Tam se provádí záběh postupně od nejnižších otáček - typicky 10min točení, 10min dochlazování, pak zvýšení otáček atd.

Možná taková ložiska existují, ale kdyby s takovou specialitou tazatel přišel do styku, určitě by o nic něco věděl a asi by se tady neptal. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]