Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
máme starou chalupu, která má střechu z betonových tašek, které tu jsou už asi 90 let. Výměra střechy je cca 170m2. Chtěli bychom renovovat jenomže nevím co za tašky. Na jednu stranu jsou plechové střechy levnější a lehčí ovšem prý se za 10 let ošoupou, někdo psal, že mohou být i problémy se šrouby atd. Normální tašky by byly zase dražší a těžší no a ty trámy na chalupě jsou v podstatě stejně staré. Zatím to kupodivu drží, ale chtěli bychom s tím už něco dělat. Chalupa je stará, nemá základy a víc věcí ovšem ta střecha je pro nás co se týče prvotních oprav takové nejschůdnější řešení. Nemáte někdo zkušenosti? Děkuji.
Vím že jsem hroznej konzervativec,ale na takovou chalupu plechová střecha? Teď se nebavím o životnosti nebo jiných věcech,ale prostě proto že se to k tomu nehodí. Když koupíš nějakou stylovou betonovou nebo pálenou tašku,bude to vypadat mnohem lépe.
Jestli jsou trámy zdravé,věkem žádnou pevnost neztratí a pokud jsou načaté,stejně je nepomůže překrýt něčím lehčím...protože nejde jen o váhu krytiny,ale i o sníh,vítr atd...
Běžně se používají také plechové střešní panely s imitací tašek, životnost 50 let. Třeba tyhle.
No ale jestli je krov načatý, jako že po devadesáti letech určitě je, pak vám můžu poradit jako nejschůdnější řešení tak leda generálku na celé střeše.
Nejlepší bude tam dát podobnou krytinu té původní i co se týče rozměru a hmotnosti. Pokud je laťování v pořádku, dá se využít se stejnou roztečí a nemusí se předělávat. Těžká betonová krytina zase vyžaduje místo latí 30/50 už 40/60 - např. Bramac.
Lehká pálená krytina je např. z bobrovek.
Pokud je laťování špatné, musí se vyměnit, ale i tady je třeba zohlednit zatížení krytinou, aby krovy neměly nadměrný průhyb.
Současné nové pokrytí už obsahuje pojistnou fólii, která musí být připevněna laťováním na krokve a pak teprve kontralatě napříč.
Pane Mareši, asi jsem nepochopil text, ohledně váhy, ale bobrovka je nejtěžší krytina, v přepočtu na metr čtverečný:
hmotnost 1m2 (1ks): od 64,8kg/m2 (1,8kg/ks)
Třeba Bramac je to :
hmotnost 1m2 (1ks): cca 43kg/m2 (4,3kg/ks)
zdroj:
Jak jste člověče přišel na to, že bobrovka je lehká krytina? Je cca o 20kg těžší, než betonka, jak již ostatně uvedl pan milancukrar.
Záleží na způsobu kladení, ale máte také pravdu, že pokud se použije šupinové nebo korunové položení, vyjde jako těžká krytina. Pokud se použije hydroiziolační folie a jednoduché kladení, vyjde jako lehká krytina.
Dřevěné štípané šindele. Údajně vydrží (při správné údržbě) až 80 let. Je to stylové a lehké, ale laciné to asi nebude.
Honzo, balhopřeji ke kvalitě střechy, ale já když poptával 10 firem na střechu, tak mne mimo jedné firmy odrazovali od plechu. Tak jsem dal Bramac Max.
Problém trošku je ten, že prakticky žádný dodavatel neuvádí, že by se měly šrouby každých 3 - 5 let přetahovat. O na dilatace plechu je pěkná mrcha a na délce panelu to už na šroubech pěkně šponuje. Nemluvě, že i dřevěný podklad, je neustále živý. Rozhodně bych neváhal a když je krov dimenzován na těžkou krytinu, tak případně poopravit a zase dát těžkou krytinu.
My to máme taky, místo původních červených eternitových šablon máme taky tuto krytinu - Capacco nebo jak se to jmenuje, takové tmavošedé, skoro do černa a vypadá to pěkně.
Je to lehké, ohebné a tak se po tom dá i šlapat bez rizika prasknutí. Vypadá to skoro jako břidlice.
Nevýhoda - musí mít podbití prkny.
Nevím no, tyto asfaltové šindele jsem už viděl, jako nové sice vypadají pěkně ale už po pár letech už tomu taky může být jinak.
Jsou tenké takže náchylné na trhání, a na severních stranách střech (nebo kde se drží déle vlhkost a stín) se na nich díky drsnosti povrchu usazují mechy a lišejníky, které zarůstají mezi přesahy šablon a ničí je. Pak je střecha jako hrbolatá, porostlá lišejníky, okraje šablon odstávají a silný vítr je odlupuje a trhá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.