Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych se přeptat, jak opravit vrata u stody. Vrata jsou originalní, tedy starší minimálně 40 nebo více.
Vrata si letech sedla a vrchní část točnice je níže než tyčová ocel. Vypadá to, že spodní část točnice je ztrouchnivělá.
Dají se vrata opravit?
Dobrý den. Stejný problém jsem řešil asi před 20. lety. Chtěl jsem na chalupě, z jisté nostalgie po předcích, zachovat velmi stará vrata u stodoly a zachovat jejich "retro" vzhled. Po srovnání /vyrovnání svěšení/, utažení čepů a výměně uhnilých částí jsem vadné točny a panty nahradil, nebo zpevnil a vyztužil kovovými díly. Spoje byly vyztuženy ocelovými příložkami. Železné části byly vyrobeny z různých zbytků starých kovářských dílů z vyřazených zemědělských strojů /opotřebovaných a zkorodovaných/, aby to "ladilo" se stářím a patinou dřevěných i železných částí vrat. Aby byl zachován vzhled "vyžilého" dřeva byl povrch ošetřen lazurou. Stodola na chalupě je využívána, jak je to běžné, jako skladiště na všechno možné i nemožné, a jako garáž na traktůrek a auta. Vrata od opravy fungují bez problémů. Bližší - viz obrázky vrat a detailů opravy.
Dobrý den!
Pánové "ferax" a "dexolux", oba máte pravdu! Jak vidíte, to je ta takzvaná "zvyková" slepota. Děkuji za námět, již dnes dopoledne jsem nalezl vhodné, povětrností 100 let ošlehávané prkno na sjednocení vzhledu starožitných vrat stodoly. Ona totiž ta vrata bývají úplně, jako na fotce zavřená jen, když na chalupě nejsme, nebo v noci a za deště. Pravá vrátnice bývá stále pootevřená, stodolou se prochází ze dvora do zahrady. Levá vrátnice je původní, z roku 1876, vodorovné prkno zakrývající jistou "únavu" spodní části vrat od odstřikující vody z okapu, tam někdy ve válce nabouchal děda. Pravá vrátnice byla v té době nahrazena novou - odnesla častější používání a ataky deště. Tehdy ještě nebyly na stodole okapové žlaby. Vše to potvrzuje fotka z konce čtyřicátých let, kdy jako předškolák sedím před vraty stodoly na koni, děda mě jistí, abych nespadl a to prkno již tam je.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.