Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Na internetu jsem našla recept na domácí samotvrdnoucí hmotu, podobnou moduritu. Ráda bych to s dítkem vyzkoušela.
Jen by mě tak zajímalo, jak dlouho výrobek z takto vyrobené hmoty vydrží. Jasně, že jen v domácím prostředí. Třeba na Vánoce jako ozdoba na venkovním stromku by to asi ta hmota neustála. Ale, když budeme mít normálně výrobek uchovaný doma, tak jestli se třeba po roce nerozpadne. Nemá s tím někdo zkušenosti?
Děkuji za odpovědi.
Je to zo sody a (komplexného) cukru, vonku sa to na daždi rozpustí. V suchom prostredí to bude večné, aj keď asi nepríliš mechanicky odolné. Je možné, že sa na to budú chodiť pásť muchy. Dbajte ale na to, aby to nezatuchlo, radi si na tom pochutnajú kdejaké plesne.
Protože je hmota složena ze škroboviny,ztvrdnutí je založeno na vyschnutí hmoty.Vyschnutí je směrováno tak,že část materiálu tvoří suspenzi do doby,než přebytečnou vodu podtupně vsáknou suché škrobové částice,v ní obsažené.Protožwe se vytvoří slinutý povrch,který vodu bude přijímat neochotně,je výrobek vcelku tervanlivý.Měl jsem doma perníčky tvarované jako různé figurky,ze skříňky jsme je vyňali po 20 letech,bylY dokonce jedlé a chutné.Ovšem kousání bylo velmi složité.Lidové recepty uvádějí různé recepty jkde uje použita hladká mouka,což je vceku totožné.
Výrobky se musí jen uchránit od zvlhnutí a nakažení plísněmi.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.