Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spojovaci lista rohova diagonalne?

Od: joudic* odpovědí: 3 změna:

Zdravim, renovuju si kuchyn sam, ale lista pro kuchynskou desku evidentne predpoklada lehke zapusteni a spojeni v pravem uhlu, coz se mi uplne nelibi, ikdyz by slo jen o cca 25cm... Resil to nekdo a bude roh zboku vypadat ok pri diagonalnim rezu, kdyz hlinik nepokracuje az dolu? Rekl bych, ze moc ne...

Spojovaci lista rohova diagonalne?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Tieto lišty nevyžadujú žiadne zapustenie, iba kolmý rez. Je však potrebné kúpiť správnu výšku, typ a stranovú orientáciu.
Ukončovacia - pripevní sa na bok dosky a je pohľadová. Pozor - rozlišuje sa pravá / ľavá.
Priebežná - spojenie dvoch dosiek orientovaných v jednej ose.
Rohová - spojenie dvoch dosiek v rohu - bez odfrézovania prednej hrany na doske.
Lišty majú na hornej časti drobnú prírubu, ktorá po namontovaní vystupuje nad povrch dosky. Pred priskrutkovaním naneste do spoja transparentný neutrálny silikón. Pri správnom zatmelení fungujú veľmi spoľahlivo a montáž je veľmi jednoduchá. Rozhodnite sa akurát, či ich tam chcete aj napriek tomu, že budú pretŕčať. Pri ukončovacích to až tak nevadí, pri spojovacích nemusí byť vystupujúci pásik hliníku v ploche pracovnej dosky každému po vôli.
Alternatívou pre ukončovaciu hliníkovú lištu je nalepovacia / nažehľovacia hrana. A pre spojovacie lišty zase zafrézovanie rohu a použitie špeciálneho stahovacieho kovania. Spoj je nutné precízne utesniť polyuretanovým tmelom určeným pre spájanie kuchynských pracovných dosiek alebo aspoň silikónom, inak do neho bude vnikať voda a doska časom nabobtná.
doplněno 23.07.20 12:48:

Po prečítaní odpovede od @ingjirimares som si uvedomil, že som možno nepobral, ako presne to chcete rezať. Skúste to nakresliť. Predpokladal som, že potrebujete ukončiť dosku 38 mm vysokú, máte 28 mm lištu a následne k linke z boku prirazíte vysokú skrinku hlbokú 45 cm = z lišty by bolo viditeľných 25 cm. Pokiaľ chcete vyrobiť skosený roh, tak pozor na ovalitu okraja lišty a na to, že . Budete ju musieť zabrúsiť. To by síce nemal byť žiaden problém, ale podľa mňa to nebude vyzerať pekne. Použite hranovaciu pásku. Roh prípadne aj zaoblite za pomoci priamočiarej píly s kruhovým vodítkom a rez následne začistite pásovou bruskou.

hodnocení

0x
Osobně bych pohledovou hranu řešil nalepením hrany ve stejným dekoru jako je pracovní deska.
Mě se tady ty hliníkový prostě nelíbí.

hodnocení

0x

Při diagonálním řezu získáte trochu jiné zaoblení okraje desky než je na hliníkové liště.Takže budete nucen upravovat pilováním lištu a pak záleží na vašem umu, jak to dokážete opracovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]