Nejste přihlášen/a.
Jak vyvrtat otvor o pruměru 30mm hluboky cca 60 mm do ocelové kulatiny? V domacích podminkach pouze s velkou profi ruční vrtačkou.
V každým případě to ruční vrtačkou bude peklo.
Opravdu nejde dojet s tím někam do zámečnický dílny?
Blahé paměti vrtali v rusku díru o průměru 15 mm jednoduše. Napřed sedmičkou vrtákem a potom osmičkou.
Souhlasím s ostatními z průměru 15 na 30 to vyžaduje několika kilowatový stroj...
Síly jsoiu v tisících Newtonů to v ruce nemá nikdo šanci dát.
Pokud to jde tak na soustruhu.
Pokud, jak tady čtu, nemá vybavení a nejde s tím hýbat tak existuje způsob jak "vyvrtat" díru třeba i do kamene praktikovali to už v době kamenné. Jen to zabere fakt hodně času. Je k tomu potřeba nástroj klidně i z měkkého materiálu a jemné brusivo. Tenkrát používali třeba jemný křemenný písek. Nástrojem, která mohl být třeba i dřevěny se v díře točilo a pod něj se dávalo brusivo. No a tímto způsobem bylo možné "vyvrtat" na tu dobu neskutečné přesné kruhové hluboké otvory i do tvrdé skály (dneska z toho mají hledači dávných "ufounů" na zemi senzaci).
Čili teoretická možnost pro zoufalého kutila tu je :0))
tak nějak jsem postupoval dostal jsem se na 16 mm otvor větší vrtak nemám šroubovitý... pak jsem nasadil stupnovitý vrtak 30mm max, ale asi už je po něm protože nevrtá a přitom byly nové HSS RECA. A jak takovej vrtak nabrousit to nemám páru.
Pokud to nejde upnout ani nikam odvezt, tak si v pujcovne naradi pujcte magnetickou vrtacku a k tomu postupne osazene vrtaky az do 30.
Asi se to prodrazi.
Rucne by vam ale 30mm vrtak stejnak nejspise utrhl ruce a nebo by dira stala stejnak uplne za prd.
-
Dalsi moznost, pokud dira nemusi byt echt presna, je postupne material odfrezovat rucni frezkou a pak dobrousit. To ale pujde puze na mekke oceli a bude to prace na cely den.
Kdysi jako mladí a blbí, jsme vrtali do ocelových kotoučků díry na osu činky.
Průměr kolem 20mm.
Sehnal jsem vrták průměr 20 se staženou stopkou na 13mm abych to chytnul do vrtačky a vrtalo se.
Starou poctivou Narexku jsem držel já i brácha tak pevně, že když se v díře kousla, ohnuli jsme ozubenou hřídel, která jde do převodovky. A bylo po vrtačce.
Troufám si tvrdit, že vrták průměr 30mm neudržíte v ruce při vrtání a buď zničíte vrtačku, nebo vám to urve ruce.
Zkuste dát fotku co a kde vrtáte. I když si myslíte, že to nemá jiné řešení, nemusí to být pravda.
Pokud vás mrzí zdravé ruce, tak se pokusit o tento nesmysl můžete. Ve skutečnosti nemáte šanci. Ještě tak průměr 20 po 2mm by šel. Pak se vám ale zamotá vrtačka i s rukama.
750W motor zvládne 22mm při upnutí ve svěráku . Pak už na to nemá točivý moment. Máte pevnějšíí sevření rukama než svěrák? Tak to asi ne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.