Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyvrtat otvor do ocelové kulatiny, velký průměr?

Od: huz odpovědí: 18 změna:

Jak vyvrtat otvor o pruměru 30mm hluboky cca 60 mm do ocelové kulatiny? V domacích podminkach pouze s velkou profi ruční vrtačkou.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

V každým případě to ruční vrtačkou bude peklo.

Opravdu nejde dojet s tím někam do zámečnický dílny?

Blahé paměti vrtali v rusku díru o průměru 15 mm jednoduše. Napřed sedmičkou vrtákem a potom osmičkou. *smich**smich*

drk*

Souhlasím s ostatními z průměru 15 na 30 to vyžaduje několika kilowatový stroj...

Síly jsoiu v tisících Newtonů to v ruce nemá nikdo šanci dát.

Pokud to jde tak na soustruhu.

Pokud, jak tady čtu, nemá vybavení a nejde s tím hýbat tak existuje způsob jak "vyvrtat" díru třeba i do kamene praktikovali to už v době kamenné. Jen to zabere fakt hodně času. Je k tomu potřeba nástroj klidně i z měkkého materiálu a jemné brusivo. Tenkrát používali třeba jemný křemenný písek. Nástrojem, která mohl být třeba i dřevěny se v díře točilo a pod něj se dávalo brusivo. No a tímto způsobem bylo možné "vyvrtat" na tu dobu neskutečné přesné kruhové hluboké otvory i do tvrdé skály (dneska z toho mají hledači dávných "ufounů" na zemi senzaci).

Čili teoretická možnost pro zoufalého kutila tu je :0))

hodnocení

0x
Ja bych to postupně předvrtával menšíma vrtákama
huz
hodnocení

tak nějak jsem postupoval dostal jsem se na 16 mm otvor větší vrtak nemám šroubovitý... pak jsem nasadil stupnovitý vrtak 30mm max, ale asi už je po něm protože nevrtá a přitom byly nové HSS RECA. A jak takovej vrtak nabrousit to nemám páru.

Z 16 mm na 30 mm to je ještě strašně velkej skok.

Stupňovitý vrták není určen pro takové vrtání, je na plechy a plasty. Řeší se to tak, že se postupně běžným vrtákem odvtrává materiál a pak se díra vyseká křížovým sekáčem. Nakonec se vybrousí "cigárem" ve fortunce.

hodnocení

0x

S ruční vrtačkou otvor průměru 30 mm do železa sotva vyvrtáte. Máte dvě možnosti - navštívit zámečnickou dílnu nebo ten problém obejít jiným řešením. Stupňovitý vrták jste odrovnal, protože se jím vrtají díry pouze do plechu a ne do kulatiny

huz
hodnocení

nejde to vzít a někam odnést a i kdyby stejne by to nikdo neupl nějak ke stroji... no škoda doufal jsem že dnes už by mohlo něco být vymyšlené ...

huz
hodnocení

Ještě jsem pozdeji zjistil právě na plechu 2mm ze ty stupnovite vrtaky nevrtají ma jednou stupni neprovrta 20 a výš a ten druhy ani 12 otvor neprovrta. Asi to nejde nabrousit že? No skoda levné nebyly...

Příště si napřed zjistěte k čemu je stupňovitý vrták určen. Viz můj příspěvek výše.

hodnocení

0x
Ono by také bylo dobré napsat na čem to je, když to očividně nejde sundat a k čemu to je, může a nemusí to mít úplně primitivní řešení bez vrtání, jen to člověk nevidí. No a jinak, tak půjčit velké vrtáky, udělat vratidlo, nějakou zátěž a vrtat ručně...jednou jsme takhle na traktoru protahování taky díru asi 26 na 30 průměr...hrozna pakarna.

hodnocení

0x

Jedné strojně.

Ručně je to téměř nemožné. A ručně vrtat průměr 30 prakticky nelze.

A nevíme jaký má ta kulatina průměr. A nelze to řešit trubkou?

A nevíme k čemu to má sloužit.

hodnocení

0x

Pokud to nejde upnout ani nikam odvezt, tak si v pujcovne naradi pujcte magnetickou vrtacku a k tomu postupne osazene vrtaky az do 30.

Asi se to prodrazi.

Rucne by vam ale 30mm vrtak stejnak nejspise utrhl ruce a nebo by dira stala stejnak uplne za prd.

-

Dalsi moznost, pokud dira nemusi byt echt presna, je postupne material odfrezovat rucni frezkou a pak dobrousit. To ale pujde puze na mekke oceli a bude to prace na cely den.

hodnocení

0x

Kdysi jako mladí a blbí, jsme vrtali do ocelových kotoučků díry na osu činky.
Průměr kolem 20mm.
Sehnal jsem vrták průměr 20 se staženou stopkou na 13mm abych to chytnul do vrtačky a vrtalo se.
Starou poctivou Narexku jsem držel já i brácha tak pevně, že když se v díře kousla, ohnuli jsme ozubenou hřídel, která jde do převodovky. A bylo po vrtačce.
Troufám si tvrdit, že vrták průměr 30mm neudržíte v ruce při vrtání a buď zničíte vrtačku, nebo vám to urve ruce.

Zkuste dát fotku co a kde vrtáte. I když si myslíte, že to nemá jiné řešení, nemusí to být pravda.

hodnocení

0x
Dvacitku das a pak dobrousit stopkovou bruskou.

Tohle bude platit třeba i v 10mm plechu, ale v slepé díře délky 60mm? Na to padnou desítky kotoučků, bude to dělat hodiny a hodiny a díra bude jak od prasat.
Proto pánovi píšu, ať nám nafotí a popíše co to je, půjde to třeba vymyslet lépe.

jenda2*
hodnocení

0x

Pokud vás mrzí zdravé ruce, tak se pokusit o tento nesmysl můžete. Ve skutečnosti nemáte šanci. Ještě tak průměr 20 po 2mm by šel. Pak se vám ale zamotá vrtačka i s rukama.

750W motor zvládne 22mm při upnutí ve svěráku . Pak už na to nemá točivý moment. Máte pevnějšíí sevření rukama než svěrák? Tak to asi ne.

hodnocení

0x

Ta kulatina je někde přirostlá? Nejde odmontovat? Nebo uříznout a po vyvrtání nějak přimontovat nebo přivařit?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]