Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypořádání po rozvodu?

Od: kajvo* odpovědí: 2 změna:

S odbornou pomocí (i se souhlasem býv. manžela) jsem připravila návrh na vypořádání SJM. Jediným spol. majetkem je obytný dům (lepší venk. chalupa) ještě v hypotéce, kterou on splácí z výtěžku mizivého podnikání. Také prý splácí jakousi exekuci. V domě dále bydlí (spíše vegetuje) s novou partnerkou, já s 3 malými dětmi jsem odstěhovaná do podnájmu. Připravené vypořádání SJM ale on tak dlouho nebyl schopen podepsat, měl výhrady či nereagoval na výzvy (dělal mrtvého brouka), až uplynuly 3 roky od rozvodu a věc se prý musí řešit jiným způsobem (?). Také na výživném mi dluží již několik desítek tisíc Kč. Nemám už sílu ani kapacitu sama to všechno znova zařizovat - navíc ani nevím jaký má být postup při jiném způsobu vypořádání SJM. Děkuji za rady.

Kajvo :(

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

1x

Dobrý den,

ano, je to tak, podle obč. zák. platí:

(4) Nedošlo-li do tří let od zániku společného jmění manželů k jeho vypořádání dohodou nebo nebyl-li do tří let od jeho zániku podán návrh na jeho vypořádání rozhodnutím soudu, platí ohledně movitých věcí, že se manželé vypořádali podle stavu, v jakém každý z nich věci ze společného jmění manželů pro potřebu svou, své rodiny a domácnosti výlučně jako vlastník užívá. O ostatních movitých věcech a o nemovitých věcech platí, že jsou v podílovém spoluvlastnictví a že podíly obou spoluvlastníků jsou stejné; totéž platí přiměřeně o ostatních majetkových právech, pohledávkách a závazcích manželům společných.

-

Ještě upozorním, že co se týče závazků, věřitel může vymáhat celý dluh po kterémkoliv z Vás.

mamcazmoravy*
hodnocení

0x

Nejsem odborník, můj laický názor je, že když do 3 let nedošlo k soudnímu vypořádání, tak jste pomyslně oba spokojeni se stavem, jak je. Tzn., že dům zůstane společným majetkem (nebude jako společné jmění manželů, ale každý máte ideální polovinu) a kdo splácí hypotéku by mělo být bezpředmětné (splácí ji dobrovolně, písemně Vás neupomínal - abyste splatila třeba každou druhou splátku, tak opět platí, že jste oba spokojeni a nemáte námitky). Na katastru si můžete ověřit, jak je vlastnictví evidované: nahlizenidokn.cuzk.cz/...

Výživné asi budete muset řešit samostatně podáním žaloby u soudu .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]