Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, na co bych si měl dát pozor při výběru PPR trubek? Děkuji P.
Dejte pozor,ať máte správné trubky na teplou a na studenou vodu,je v nich rozdíl. A mám špatnou zkušenost s trubkama s baukrámu. Při stříhání se promačkávaly,při svařování šly do kopyta téměř bez odporu a v tvarovkách potom lítaly,jak čert v komíně. Zahodil jsem je a koupil nové v normálním obchodě. Jestli měď,záleží na Vás,já mám z PPR i topení...
Jak pan Cakl výstižně uvedl, musíte vybírat dle použití. Budete dělat vodovod, skleník, či kontrukci pro děti na dětské hřiště?
Hurá, na rozvod vody v domě.
Kupte ale PN 20, to je i na teplou vodu, dokonce má i červený proužek.
už je mi to jasný, použití do rozvodu teplé i studené vody do rod. domu.
p.s: ..mohu udělat rozvody i z CU trubek? je to lepší?
Milane v okolí na teplé vodě PPR praská často, hlavně větší průměry typicky stoupačka v paneláku.. Stáří ca 20 let už šedý PPR... Časem/ tepelným namáháním křehne a praská po délce..
Už se opakuju (stejně jako téma otázky). V našem panelovém domě trubky z PPR opakovaně praskají. Jasně, jednak je to rukama (sváry), ale za degradaci materiálu ruce nemůžou. Životnost 10 let max. V jedné polovině domu se za necelých 25 let mojí přítomnosti budou dělat rozvody potřetí. Problém - tlak, tlakové rázy, teplota. Nejnižší bod panelového sídliště s převýšením, nejblíž u kotelny. Nahoře se chtějí koupat v teplé vodě a my za to platíme.
Teď "zkoušíme" PP-RCT a firmu s opravdu profesionálním přístupem k práci. Zatím dobrý, ale ještě je trochu brzo (cca 3 roky).
totak, jen sluníčko je prevít, páč jsem před prázdninami prodlužoval trubku do studně a díl nad deklem byl tak zprašivělý, že jsem se obával svařování.
Ale vyšlo to.
amper: Ano, ve vašem případě může degradace potrubí být způsobena více faktory (včetně toho, že byl zřejmě použit ten "nejobyčejnější" typ PPR). Zkuste se podívat do manuálu na pevnostní izotermy..mezi PPR a PP-RCT je značný rozdíl.
Praskání trubek TUV v paneláku je obvykle způsobeno špatným uchycením trubky. Většina takových prasklin vznikla u úchytu po původních železných trubkách - mezi 2 U profily a přitažením "na krev". Po nějaké době se vlivem zkřehnutí a dilatace materiálu trubka prodřela. Při správném použití objímek tyhle problémy nejsou
@nunici: Máte pravdu, bohužel ale jen z poloviny. Aktuálně skutečně praskají stoupačky u 10 let starého rozvodu, zpravidla v místě zavěšení. Svěrná spojení na svislých rozvodech jsou problematická, mezi "padá vlastní vahou" a "utaženo na krev" je tenká hranice (jestli nějaká je), původní místa uchycení mají příliš velké rozeče. Předchozí kolo ovšem bylo jiné. Praskaly vodorovné rozvody v suterénu, uložené volně ve žlabech. Totální degradace plastu - podélné trhliny kdekoliv po obvodu. Při pokusu trubku střihnout a vyměnit za novou se v místě nastavení tvořily další trhliny. Trubky jsme museli opatrně řezat pilkou na železo, střižení znamenalo zárodky nových trhlin. Barák má 90 metrů na délku, jen ležatých rozvodů v suterénu je tedy nějakých 250-300 metrů. Aktuálně máme cca 3 roky v půlce objektu PP-RCT, optimalizované délky tras (původní projektant byl kretén), dilatační smyčky, vše ve vodorovných žlabech, stoupačky zavěšené prakticky bez svěrných spojení - zavěšení za čela spojek, spojka vždy v místě úchytu původního kovového potrubí. První práce instalatérů, která vypadá jako z propagačního videa. A že jsme těch firem a živnostníků za těch 25 let vystřídali... Druhá půlka baráku je v procesu.
Na topeni neni bezne potrubi PPR vhodne. Ani tlakova rada PN 20. Ono to vydrzi, ale PPR nema kyslikovou barieru a po par letech neupravene otopne vody vam zacnou odchazet ocelove radiatory. Na topeni je potrubi z cu nebo Alpexu.
clas,
Můžete prosím, definovat období: "a po par letech neupravene otopne vody vam zacnou odchazet ocelove radiatory"
páč já vodu nijak neupravuji, radiátory jsou mnoho let OK.
Kdy mi tedy začnou téci? Děkuji
Mám cca 10 let "provizorně" napojený bojler na primárním kotlovém okruhz přes PPR potrubí.Poslední zásah letos na jaře - zkrácení trubky , svařitelnost skoro jako u nového potrubí. "kyslíkovou barieru" si to potrubí za ty roky vytvořilo samo
Párkrát se podařilo kotel přetopit, trubka lehce změkla ale vzhledem k tlaku - max. 1 bar - vydržela
To, ze mate potrubi v PPR a zatim Vam nic netece, neznamena, ze system topeni nekoroduje. Zkusil jste si udelat proplach topeni, demontoval radiator , zmeril ph otopne vody nebo vycistil filtr pred kotlem? Na ruznych zakazkach vidim, jak to vypada, kdyz cesky remeslnik neco osuli, nekde usetri...jak jsem psal vyse... ono to bude fungovat, a nebo taky neale ten sajrajt v trubkach cistime my. Co bychom jinak delali, alespon mame vice prace...
clas, teď jsem si vzpomněl, že v práci máme topení PPR od roku 1992. Když jsem přidával před 4 lety další radiátory a vloni nový kotel, tak žádný problém nebyl. Vám přeji hodně práce se špatným topením z PPR, abyste měl vyšší výdělek.
K těm nečistotám - po povodních jsme dělali proplach jednoho utopeného systému,radiátory se začly drolit zevnitř, rozvody v mědi.A docela humus byl i ve starém ocelovém rozvodu kde se ani neměnila voda, jen se měnil kotel a dávalo čerpadlo.Takže bych problém viděl spíš jinde než v použití PPR potrubí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.