Nejste přihlášen/a.
Zdravím
Soused si to trochu popletl, povolení na menší stavbu (jsou tam podmínky do 25 m2 jestli se nepletu do 4,5 nebo 5 m výšky atd.) opravdu nepotřebuje ale stavba jak už tu bylo řečeno nesmí být blíže hranici pozemku než jsou 2m. Pokud to chce blíže, tak oficiálně potřebuje váš písemný souhlas, jinak mu SÚ stavbu nepovolí. Chce-li to neoficiálně tak aby se vyhnul případným komplikacím v případě že ho nahlásíte, také potřebuje váš souhlas že mu to "neoficiálně dovolíte" postavit blíž než 2m k hranici pozemku. On by tedy měl za vámi přijít v každém případě a požádat o váš souhlas tak jako tak, bez něj to nejde. Osobně jestli váš pozemek není malý, nebude vám to stínit apod., nevadilo by mi kdyby si to u plotu postavil také jsem to se sousedem řešil, ovšem podmínka z mé strany byla, že tam nebude dělat žádná okna průhledy apod., v tomto případě to pak může být výhodné pro obě strany, tj. plnou stěnou získáte soukromí (zvláště pokud je plot jen dráťák) klidně si můžete až k plotu vysadit třeba tůje či jakýkoli jiný strom a on s tím nic neudělá. Pokud mu to nechcete z jakéhokoli důvodu povolit sdělte mu to , nebo mu sdělte podmínky za jakých by vám to nevadilo, nebude-li s ním řeč, pak to nahlaste na úřad, předně mu ale sdělte, aby počítal s tím že bude mít problémy protože vy jste v právu. Je-li rozumný domluví se s vámi, je-li hlupák zaplatí za to.
Doplním nebo poopravím uvedené rady.
Ano - váš souhlas nepotřebuje pokud postaví 2 m od hranice pozemku stavbu, na kterou není potřeba ohlášení či stavební povolení.
Pokud stavbu (jakoukoliv) chce postavit blíže k hranici pozemku, váš souhlas také nepotřebuje, ale je dobré ho mít. Na takovou stavbu potřebuje získat VYJÍMKU a ta se uděluje pouze k stavebnímu povolení. Stavební úřad rozhodne i bez vyšeho souhlasu, k řízení o st. povolení můžete podat námitky, ale to je také vše.
To je nějaký nový zákon? letošní? Přijde mi to blbost, co to zase vymysleli. Kdekoliv vidím garáž nebo přístřešek, je to až k plotu, proč bych dělal 2m od plotu "chodník".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.