Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přístřešek na auto 30cm od plotu

Od: laudi odpovědí: 14 změna:
Dobrý den, soused se chystá na stavbu dreveneho přístřešku na auto hned vedle plotu. Presah do výšky bude asi 1m,má připravené tzv. patky. Požadujeme výkres stavby, druh krytiny. Stavbu nechce ohlasit a tvrdí nám, že nase povolení nepotřebuje.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

janm*
hodnocení

3x

Zdravím

Soused si to trochu popletl, povolení na menší stavbu (jsou tam podmínky do 25 m2 jestli se nepletu do 4,5 nebo 5 m výšky atd.) opravdu nepotřebuje ale stavba jak už tu bylo řečeno nesmí být blíže hranici pozemku než jsou 2m. Pokud to chce blíže, tak oficiálně potřebuje váš písemný souhlas, jinak mu SÚ stavbu nepovolí. Chce-li to neoficiálně tak aby se vyhnul případným komplikacím v případě že ho nahlásíte, také potřebuje váš souhlas že mu to "neoficiálně dovolíte" postavit blíž než 2m k hranici pozemku. On by tedy měl za vámi přijít v každém případě a požádat o váš souhlas tak jako tak, bez něj to nejde. Osobně jestli váš pozemek není malý, nebude vám to stínit apod., nevadilo by mi kdyby si to u plotu postavil také jsem to se sousedem řešil, ovšem podmínka z mé strany byla, že tam nebude dělat žádná okna průhledy apod., v tomto případě to pak může být výhodné pro obě strany, tj. plnou stěnou získáte soukromí (zvláště pokud je plot jen dráťák) klidně si můžete až k plotu vysadit třeba tůje či jakýkoli jiný strom a on s tím nic neudělá. Pokud mu to nechcete z jakéhokoli důvodu povolit sdělte mu to , nebo mu sdělte podmínky za jakých by vám to nevadilo, nebude-li s ním řeč, pak to nahlaste na úřad, předně mu ale sdělte, aby počítal s tím že bude mít problémy protože vy jste v právu. Je-li rozumný domluví se s vámi, je-li hlupák zaplatí za to.

id
hodnocení

3x

Doplním nebo poopravím uvedené rady.

Ano - váš souhlas nepotřebuje pokud postaví 2 m od hranice pozemku stavbu, na kterou není potřeba ohlášení či stavební povolení.

Pokud stavbu (jakoukoliv) chce postavit blíže k hranici pozemku, váš souhlas také nepotřebuje, ale je dobré ho mít. Na takovou stavbu potřebuje získat VYJÍMKU a ta se uděluje pouze k stavebnímu povolení. Stavební úřad rozhodne i bez vyšeho souhlasu, k řízení o st. povolení můžete podat námitky, ale to je také vše.

hodnocení

2x

Existují sice předpisy, ale ve výsledku je vše na dohodě. Nemá smysl se se sousedem přít o nepodstatné věci. Jde o dobré vztahy. Já např. jsem se se sousedem domluvil a máme oba garáž na hranici pozemku, prostě jsou přilepené na sebe. Ušetřili jsme tak místo.

id
hodnocení

2x

Záleží jak velká bude zastavěná plocha, to nepíšete, ale určitá pravidla musí soused dodržet.

Třeba vám pomůže v rozhodování tento odkaz.

domky-delta.cz/...

hodnocení

2x

Pokud mezi vámi není rozumná domluva, zajděte na stavební úřad a požádejte je o zásah. Oni sousedovi už vysvětlí co podle Stavebního zákona musí dodržet.

re4zon
hodnocení

2x
Jestli vam to hodne vadi a naopak vam nevadi ho nastvat, reknete mu ze vam bud vyhovi nebo to tam nebude. Do 2m od plotu to nema co delat.
oadlas

To je nějaký nový zákon? letošní? Přijde mi to blbost, co to zase vymysleli. Kdekoliv vidím garáž nebo přístřešek, je to až k plotu, proč bych dělal 2m od plotu "chodník".

re4zon
Ne, tohle plati uz davno. Ze se to tak dela neznamena ze s tim nemusi majitel sousedniho pozemku souhlasit.

asd1
hodnocení

2x

Blíž jak 2m = potřebuje stavební povolení.

laudi
hodnocení

Děkuji za odpovědi. Znamená, ze pokud soused potřebuje stavební povolení, musíme písemně douhlasit?
re4zon
Ne nutne stavebni povoleni,muze to byt ohlaska, uzemni souhlas nebo taky nic, ale kazdopadne pokud to bude do 2m od plotu, mel by mit vas souhlas. Podstatne je taky ale proc vam to vadi.

tepic
hodnocení

2x

K čemu bude vadit, že bude garaž 30 cm od plotu? já bych to dal právě až úplně k plotu ne? k čemu tam potom bude těch 30 cm?

hodnocení

2x

Nepotřebuje povolení, ani ohlášení, pokud zanechá mezeru 2 metry od Vás.

Pokud chce blíže, musí mít s Vámi dohodu.

111®
hodnocení

0x

jde také o přístup k plotu pro údržbu, ať je váš nebo jeho...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]