Nejste přihlášen/a.
Dobry den. Potrebuji poradit od nekoho, kdo ma zkusenost s plynem a bydlenim ve starem studenem cinzaku (ja jsem byla vzdy zvykla na bydleni v teplouckym panelaku. Nastehovali jsme se do pronajateho bytu a cca za mesic nam vymenili plynomer. Za ten mesic jsme meli spotrebu cca 1m3 za den, moc se jeste netopilo (rijen), ikdyz ale trochu jo. Mame plynovy ohrivac vody (ale sprchujem se malo, s pritelem oba vetsinou nekde na treninku) a varime tak stredne. Na prazske plynarenske mi doporucili na byt o rozloze cca 50 m2 (dvoje wavky, sporak a plyn.ohrivac vody) 600 Kc zalohy. JENZE! Nainstalovali nam novy plynomer a spotreba razem stoupla na mnoho m3 denne (jsme-li cely den doma, tak az 7m3, za predpokladu ze 1m3 stoji cca 14 korun je to 100 Kc denne! a to opravdu na topeni setrime jak jen to jde, na zachode, v koupelne a i v kuchyni, pokud v ni nejsme mame teplotu asi 10 stupnu a vytapime vlastne jen obyvak). Cili muj dotaz, je to zcestne nebo je to realna spotreba v prizemi stareho cinzaku? Takhle bychom platili cca 1800 Kc v zimnich mesicich a ty zalohy co nam poradili by byly opravdu nedostatecne. A co je pravdepodobnejsi, ze meril spatne stary plynomer (byl tam asi 10 let) a nebo ze spatne nakalibrovali ten novy? (ja slysela ze se to dnes stava bezne). Predem mnohokrat dekuji za pripadne odpovedi, s pozdravem Marcela z Prahy
Maciku, ale to přeci nelze stanovit na dálku. Nemůžeme poznat který měřák je vadný. Podle počtu spotřebičů taky ne. Podle statistik je zvýšení teploty o 1°C zvýšení nákladů o 7%.
Pro příklad, moje tchyně byt 2+1, vytápí obyvák kuchyň a koupelnu. Aby "nemrzla" tak si topí jak se jí líbí. Vyúčtování : přes 40 000Kč za rok.
Ale měla teplo.
Jedině co mě napadlo, hlídat si denní spotřebu, zapisovat, reklamovat plynoměr, oni ho zkontrolují a víte na čem jste.
Moc dekuji za odpoved. Je jasne, ze na dalku se radi tezko, ale je tady ten jasne dany fakt, ze se starym plynomerem bychom platili mozna pulku toho co ted. Cili byl vadny ten stary nebo tenhle? To porad zkoumame. A reklamace plynomeru? Pokud zjisti, ze tam zavada neni, uhradime to my sami-a to 2000Kc... takze se to zatim bojim riskovat a sonduju, kde se da Jeste jednou diky!
je to těžké radit ale, když nebudete reklamovat, nevíte že tento měří OK. Když ale bude měřit OK, zaplatíte (nevím kolik) a MÁTE JISTOTU, že jste předtím platili méně a již máte reklamaci zaplacenou?
Co si vyberete? j
Váš problém může být úplně klidně ve starých plynových kamnech, která mají obrovskou spotřebu. Ale průšvih je v tom, že jste se stěhovali na podzim. Nestačili jste si na zimu "našetřit". Já jsem se před 15ti lety také stěhovala na podzim a byla jsem na mrtvici z doplatku. V bytě cca 50čtver. m, vytápím kuchyň a obývák, ložnici jen temperuji. Koupelnu a wc jen bleskově přímotopem před sprchováním. Voda i myčka přes karmu. Zálohy mám 1.100kč, tedy za rok 13 200. Ale plynárna mi vracela 1 500. Takže nějakých 11 700.
To všechno píšu pro srovnání. Ale jak máte vysoké stropy? A chodíte doma ve svetru nebo v prádle? A v hrubých ponožkách?
Nejsem zlomyslná, ale když příjdou moji mladí, zvyklí na vyhřátý panelák, stěžují si, že mám zimu, ikdyž jsem zatopila mnohem více než normálně. Je to zvyk.
Ale co je pravda, ikdyž takhle topí všichni v baráku, není slyšet ani kašlání, ani smrkání po celá léta.
Můj bratr byl na týdenní návštěvě v Holandsku u rodiny. Milionáři. Pán po transplantaci srdce. Brácha si stěžoval na zimu a proč prý si nezatopí více. Bylo mu řečeno, že to není zdravé, že když je zima, má být chladno. Ať si vezme svetr a nemate tělo.
Tak koukam z tech reakci tady, ze na plynomer to asi svadet nemuzu No stropy vysoke, mozna pres 3,20... A pravda je ze spousta tepla je nahore (na patre na spani je to jako v peci, kdyz je dole vytopeno tak akorat). A chodime doma opravdu v mikine a teplakach, ponozticky hunate
Jak clovek vidi tocit se ten plynomer, rychle se jeho naroky na komfort snizej, uz si i myju ruce ve studeny vode
Problem asi urcite bude v tech wavkach, nevim proc jsem si myslela, ze je to relativne levny zpusob vytapeni (jedny wavky jsou ale uplne nove, ty by snad mohly "zrat" min?!) A asi taky to prizemi hraje roli, prece jen zezdola nam sem bohuzel nikdo zadne teplo neposila
No asi tedy byla vada v tom starem plynomeru, ta pani co tu bydlela pred nama mela totiz i v zimnich mesicich spotrebu treba jen 70 m3 za mesic... No mozna ze hodne jezdila na chalupu
Ale rikam si, predstava ze tu bydli nejaka stara babicka, co je tu od pondeli do nedele, od rana do nocu a nechce tu na stary kolena mrznout, to si neumim predstavit, kolik ta by platila (my pritom furt oba nekde litame). No buh vi, ale asi se zacnu pomalu smirovat s tim, ze zimni provoz bytu neni zadna sranda a pujdu zvysit zalohy na plynarenskou
Dekuji vsem za odpovedi!
Zkuste honit vzduch dolů, u známých jsem čučel, jak to funguje - elektro.bazos.cz/...
(Našel jsem jen inzerát, omlouvám se)
Pokud plynaři nainstalují nový plynoměr,ten je nastavený podle norem.Pokud se ti zdá,že měří špatně,můžeš to reklamovat.Měli by ti dát jiný.Na tuto odpověď nic nepotřebuji vidět.Pokud máš určité plynové spotřebiče,je u nich dokumentace a v ní také průměrná,nebo maximální spotřeba.Z toho můžeš dost přesně odhadnout,kolik spotřebuješ.Také se na to se nikdo nemusí chodit koukat.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.