Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dvířka místo luxferu

Od: magdon® odpovědí: 9 změna:

Mám těsně nad chodníkem okno do sklepa zazděné skleněnými luxfery (19 x 19 cm). Potřeboval bych místo jednoho luxferu pevná uzamykatelná dvířka (stačí na běžnou kličku), která by přiměřeně odolávala vandalům. Na internetu jsem nic takového nenašel. Vyrábět je svépomocí se mi zrovna nechce. Kde hledat?

doplněno 17.07.20 13:28:

Takže upřesním - Potřebuju tím otvorem občas protáhnout hadici, takže pevná mřížka ne. To okno je 1/2 metru nad frekventovaným veřejným chodníkem, musí vydržet kopanec okovanou botou ožralce jdoucího z hodpody. Takže tenký plech, ani běžný plast ne. Dvířka musí jít otevřít zvenku jen pomocí nástroje, nejlépe ne příliš běžnou kličkou (zámek na klíč není ideální). Nejlepší by bylo něco litinového (což asi neexistuje), nebo svařeného z ocelových profilů. V nejhorším případě si to vyrobím sám, ale upřímně řečeno, nemám na to ani čas, ani náladu:(.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, a nestačila by jen větrací mřížka? Jinak se podívejte viz odkazy a třeba si tam vyberete, resp. možná ten (asi vnější rozměr 190 mm x 190 mm) není modla a dvířka tam "napasujete". Zdravím!

. palmat.cz/...

.

palmat.cz/...

doplněno 17.07.20 13:57:

magdon - Vám radit je vždy docela slušný zážitek a dobrodružství .

hodnocení

To bude tím, že s jednoduchými problémy tady většinou neotravuju ;). Když už se tu ptám, tak už si fakt nevím rady :(.

figurek*
hodnocení

0x

v Uni Hobby jsem jakási větrací dvířka do luxferů viděl. Ale je fakt, že jsou z plastu a zrovna moc odolně nevypadají.

72mona
hodnocení

0x

id
hodnocení

0x

Pokud napíšu blábol, tak pardon. Litinová jsou komínové dvířka, rozměry nehledám a zavírání by nešlo pouze zevnitř na původní kličku jako třeba u krbovek?

hodnocení

Komínová dvířka jsou příliš vysoká. Otvírání zevnitř nepřiní možné, tam je okno u stropu. Musí se to otvírat ven a zvenku. A napadlo mě, že to ani nemusí být na kličku a mít panty. Bude se to otvírat jen zřídka, klidně to může být zašroubované.

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud vyjmu jednu luxferu ,aby se nepoškodila,dá se zpět vložit,případně i do gumového těsnění a zevnitř zalistit ocelovým ůhelníkem,zasunutým do postranních zámků.Úhelník může být i přilepen k luxferu,aby ten nešel vysunout ven.

JB

hodnocení

Tak vyjímat luxferu tak, aby se nepoškodila nemusím. Okno v současné době totiž vypadá takhle.

Na obrázku vpravo je pohled na okno ze sklepa. Je cca 3,5 metru nad podlahou, navíc v úzké šikmé šachtě. Přístup prakticky nemožný, jakékoliv zavírání z této strany je naprosto nereálné.

Dvířka místo luxferu

hodnocení

Tak jsem dostal jednocduhý nápad *ua*. Vzhledem k tomu, že se to bude otvírat velmi zřídka, nemusí to v podstatě být ani dvířka. Svařím z vinglů rámeček potřebných rozměrů, vyříznu do něj 2 závity (řekněme M10), zazdím ho místo jedné luxfery a na něj pak přišroubuju dekl z 3 mm ocelového plechu. Nebude to sice zrovna žádná nádhera, ale leccos to vydrží a účel to splní. Když pak někdy budu potřebovat protáhnout hadici, dekl prostě odšroubuju. Že by to někdo jen tak cestou kolem otvíral se nebojím, ožralové s sebou do hospody obvykle golu nenosí ;).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]