Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pronajímatel bytu nás šikanuje

Od: michalkluk odpovědí: 57 změna:
Dobrý den, už nějakou dobu jsem se s mojí matkou nastěhoval do malého bytu v Praze a majitel bytu je náš soused. Od začátku byl na nás příjemnej a hodnej, bylo to kvůli tomu že se mu líbila moje máma, nedávno ho ale slušně odmítla a od ty doby je velice prisnej na to jak moc používáme elektřinu atd., začal ji odpojovat od 11ti hodin večer, že prý jít máme spát a nesvitit. Platíme 4000 poplatky za malý byt 1+1 25m2, dohromady platíme 14000, což si myslím že je víc než dost za takový byt. Moje matka si to bohužel nechává líbit a nestěžuje si, bojí se že nás vyhodí. Mě to ale vadí, že využívá toho, že moje matka je sama bez muže a tím pádem nemůže nic udělat. Já jsem si s ním včera slušně o tom promluvil i když jsem byl fakt kousek od toho abych mu ji vlepil, on řekl, že nemám proti němu argumentovat a za trest začne vypínat elektřinu už od 9ti večer a ukončil konverzaci tím, že jsem ještě 17ti lety dítě a ničemu nerozumím.
Co můžu s tím udělat? Dá se tohle nějak řešit? Nechci si nechat doslova sr*t na hlavu od majitele, který nás takhle "šikanuje".
Děkuji za vaše nápady

57 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

17x

rychle se odstěhovat a jednou by mi vypl elektriku tak bych mu vypl hlavu. on si nesmí dovolit vám vypínat cokoliv ani elektřinu hledejte si nové bydlení a když vám bude elektřinu vypínat volejte na něj měštáky a pak bych na něj vytáh občanskoprávní spor o náhradu škody že jeho soustavným vypínáním se vám zkazily třeba potraviny v lednici, mrazáku to je nějaky to porušování domovní svobody nebo jak se to jmenuje ostatní jistě doplní popř mě opraví

michalkluk
hodnocení

Nový byt jsme už našli, budeme se tam stěhovat v září. Ale do tý doby nechci, aby mi každý den v 9 vypínal elektriku. Jinak díky moc za radu, kouknu se na ty zákony a uvidím co s tím budu moct udělat.

hodnocení

2x
Tak mu tu elektriku vypněte taky určitě bude na chodbě nákej hlavní jistič
Jinak jak píše kolega todle mi udělat tak mu poprvý velmi dúrazně nahlas domluvim a podruhý bych mu dal po hubě
Pokud mu chcete kapku zaškodit tak věřte že vteřinové lepidlo za 10kč od větnamcú a jeho dveřní zámek je vynikající spojení *smich*
michalkluk
hodnocení

Na chodbě hlavní jistič je, ale bohužel zamknuty jeho zámkem :D

Hlavní jistič nesmí mít zamknutej zámkem musí být přístupný.

michalkluk
hodnocení

To bohužel majitel nedodržuje
Pronajímatel bytu nás šikanuje

Tak je to blbec ale to už víte :D Ale tak bych použit radu ďábla a to lepidlo mu dal do tohohle zámku :) A už vám nic nevypne :D

Tento zamek otevře jedna dobře mířená rána kladivem
To lepidlo bude efektivnější a méně hlučné *smich*

Tak ono by to šlo i pilkou ale to jsem si říkal že bude hlučný :D Navíc když to rozbije tak jim to vypínat může zalep to a na chvíly bude mít člověk pokoj než to rozbije on :D

michalkluk

Nejradši bych vzal kladívko a jebn*l mu po hlavě ale žijem ve 21. století a to asi není úplně legální, takže na to musím jinak no

Takhle tě u ničeho neuvídí a jen se může hádat že jsi to byl ty :)

joudic*
to foto poslete na CEZ

muz
hodnocení

2x
Já bych mu žádné naschvály nedělal. Brání vám v řádném užívání bytu, za který platíte. Tu situaci, že vám vypnul elektriku by bylo dobré nějak zadokumentovat. Natočit video nebo přizvat svědka. Klidně i přivoláním strážníků. A pak bych mu nezaplatil celý nájem ale jen část.
Navíc pokud vám vypíná elektriku, tak vám musí vznikat škoda na jídle v lednici a mrazáku. Začal bych mu nájem krátit o tyto škody.
michalkluk
hodnocení

Byt máme zaplaceny už předem až si konce srpna a potom se stěhujeme pryč. Ale bojím se, že kdybych např. zavolal strážníky, tak by si něco vymyslel napr. že jsme ještě nezaplatili, to je tenhle pán určitě schopnej udelat. platíme mu osobně a ne přes účet, takže nikde není dokumentace.

Vy nemáte doklad o tom, že mu předáte peníze?

michalkluk
hodnocení

Bohužel ne, dáváme mu peníze osobně jelikož je to soused, platbu účtem ani nebere.
nov

Tak to si koledujete o další průšvih, peníze se vždy dávají proti podpisu...soused ne soused.

Penize z ruky do ruky bez dokladu pokud vas osočí že neplatíte máte problém v případe žaloby ma velký šance to z vas dostat ještě jednou

Toho by som sa nebál.Podľa mňa z tohto príjmu neodvádza daň.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, pronajímatel se tímto chováním dopouští trestného činu - podejte (Vaše matka) trestní oznámení na PČR (je to zdarma). Jinak doporučuji neoplácet, zůstat v klidu a vyčkat na jednání PČR (hlavně nedělat nějakou "partyzánskou" akci). Zdravím!

doplněno 17.07.20 10:40:

michalkluk - jak rychle pracuje PČR nemám přehled, ale jak to zde tak čtu, tak on je celý ten pronájem špatně. Máte vůbec platnou písemnou nájemní smlouvu? Snad už to nechte být a najděte si lepší pronájem.

michalkluk
hodnocení

A za jak dlouho by se takové trestní oznámení vyřešilo? My se za měsíc a půl budem stěhovat, tak nevím jestli to má ještě cenu.

To už cenu nemá to celé více rozdmychávat. Osobně si myslím, že z těch vybraných peněz daně platit nebude. Ale na druhou stranu vy nemáte platnou nájemní smlouvu, takže bude lepší se z bytu vytratit a nový nájem započít už se smlouvou.

jenda2*
hodnocení

2x

Jestliže mu dáváte peníze na ruku, tak to je ukázka vaší naivity a dál není co dodat. Nemáte žádný doklad o platbě a nakonec budete v případě nějakých tahanic znovu platit vše ještě jednou. A to je po dlouhé době opravdu hloupost nejhrubšího kalibru a patří na nástěnku lidských stupidit !

michalkluk

Ano, udělali jsme obrovskou chybu a s tím souhlasím. Pán byl na nás zezačátku opravdu hodnej a moje matka mu věřila, to že se to takhle celý pokazí jsme nečekali a už nikdy takhle platit nebudem.

re4zon
hodnocení

0x
Az to vypne, jit mu busit na dvere a az vyleze, vytahnout z nej priznani. U toho mit zapnute nahravani zvuku, skryte. Muze se to hodit. Nejspis to ale k nicemu nebude, protoze soudit se s nim asi kvuli tomu nebudete. Poplatky mate pevne nebo dle spotreby?
michalkluk
hodnocení

Poplatky máme pevné, proto nám vypíná elektřinu aby ušetřil, je to neskutečný škrt, furt kontroluje jestli ji moc nepoužíváme. Jinak o té nahrávce jsem přemýšlel, ale problém je, že oba jsme cizinci a mluvíme spolu rodným jazykem a ne česky, takže nevím jestli by k ničemu za nahrávka byla.
trtrtrtrtrr

no, tak u vás je všechno špatně. ale pokud on na vás takhle, tak bych mu celý den nechal zapnutý přímotop (2kW) pod otevřeným oknem.

nov

Jste snad Číňani? Mám dojem, že si z nás utahujete.

michalkluk
hodnocení

Nejsme Číňani a co přesně tím myslíte? Že si vše vymýšlím? Nemám absolutní důvod si vymyslet na anonymní pořádně :D
re4zon
Presne tak, jednou bych mu rekl at se chova slusne. Pokud by to nemelo uspech, tak by voda tekla nonstop, svitilo se vsude a neustale.
michalkluk
hodnocení

Ano, zkusím si s ním ještě slušně promluvit a říct mu, že pokud to takhle bude pokračovat že zavolám policii. Jinak ohledně té nahrávce, tak mě ještě napadlo, že bych anonymně nahrál naší konverzaci a zmínil bych, že nájem je již zaplaceny a on jelikož neví že nahrávám tak by netvrdil opak. Nevím ale jestli nahrávka ve vietnamském jazyku se dá kdyžtak použít jako důkaz.
drk*

To v jakém jazyku je nahrávka přece nemůže hrát roli. Práva a povinnosti mají všichni občané stejná je šumafuk jestli je člověk tatar, čech, moravák či eskymák. Jen se dá předpokládat že pro potřeby policie by tu nahrávku pak musel někdo přeložit do češtiny aby tomu rozuměli...

hodnocení

0x

A kdo je majitelem domu? Ten by měl zjednat okamžitou nápravu ohledně zámku na jističi.

Majitel bytu je také Vietnamec, když tady někde píšete, že spolu mluvíte vietnamsky?

Samozřejmě je to šikana, je to na trestní oznámení, ale máte vůbec sepsanou mezi sebou nájemnní smlouvu? Majitel bytu je tedy pěkný zmetek! Pokud by mi večer vypnul jistič, okamžitě bych volala policii.

Ale pokud i platbu za byt dáváte "z ruky do ruky" a nemáte vlastně nic v ruce, nevím, jak to chcete prokazovat? Osobně bych se sbalila a okamžitě odstěhovala, na nic nečekala.

Doufám, že už si příště dáte pozor, sepíšete smlouvu a platit budete převodem, nebo proti podpisu.

michalkluk

Ano, majitelem domu je také vietnamec.

Nájemní smlouvu jsme měli sepsanou na rok, ale ten rok už je pryč a nevím jak to teď dál funguje.

Nemám to bohužel jak dokázat, jedině že bych si s ním o tom promluvil a anonymně nahrál nahrávku a zmínil bych tam ten nájem a on by to potvrdil.

Ano, udělali jsme obrovskou chybu že jsme mu věřili a už jsme se ponaučili a vždy budem od každého nájemníka vyžadovat podpis.

davidz*
Zveřejni jeho jméno a adresu až se odstehujete
mirek37

Celé, od začátku je to špatně. V podstatě nechápu člověka, který dnes pronajme u cizince, nemá smlouvu a platí cash, bez dokladu a není oddělon "čistý nájem a platby za zálohy na energie a služby. Pak k tomu není co dodat.

fialka2
hodnocení

0x

Každopádně třeba na kousek papíru, že jste předali ...Kč na nájem, energie atd. Datum a jméno maminky. Ať podepíše on taky, že převzal. Jinak tzv. doklad o příjmu. Aby jste měli vůbec něco v ruce. Mohl by třeba požadovat znovu, když nemáte čím doložit.

Lidi jsou různí.

asd1
hodnocení

0x

1. smlouva pokud se automaticky prodlužuje.

2. plaťte prokazatelně tj. z účtu nebo potvrzení o převzetí. Odmítne potvrdit = nedávat prachy z ruky. (Bez dokladu po vás může vymáhat nájem zpětně ještě jednou a u soudu uspěje - nemáte žádný doklad že jste už platili)

3. odpojit el. je trestný čin, můžete zavolat policii. Hodí se nahrávka kde o odpojování mluví. Vietnamsky OK, jen se pak musí řešit překlad.

4. zamknout rozvaděč nesmí, klidně můžete nechat ho otevřít, nejlíp za asistence policie.

5. odstěhoval bych se jinam, výpovědní lhůta ze zákona je 3 měsíce. Pokud máte zaplaceno předem bez dokladu tak je to problém, možná bude výhodnější tiše vydržet a s požadavkama naběhnout až potom.. Ovšem elektřinu vypínat bych si líbit nenechal.

hodnocení

0x
Argument, ze neplatite, tak vam odpoji proud-neexistuje. Na to ma pravo leda distributor.. platit na ruku problem neni ale musi vam vystavit nejaky prijmovy doklad.
jenda2*

V případě soudu je příjem platby na ruku problém naprosto zásadní. Soud bere jako důkaz poštovní složenku nebo výpis z účtu. Jinak je nějaký papír nezajímá. Nikdo nebude dělat pro pár tisíc grafologické zkoumání podpisu.

Takze ve vsech pripadech hotovostnich plateb bych se mel mit napozoru, protoze v pripade sporu nemam u soudu s prijmovym dokladem sanci. Hmm zajimave. Radeji spalim vsechny penize a budu pouzivat jen karty.
mirek37

Dnes je s jinou než bezhotovostní platbou problém i při vyplácení dávek a při prokázání platební morálky u žádosti o městský byt, DPS, atd. Platba převodem je platba převodem.

hodnocení

0x

Platby na ruku a jejich soudní vymáhání pro údajné nezaplacení? To si tu fakt všichni myslí, že by tenhle pronajímatel šel k soudu něco takovýho vymáhat? Jediný důvod, proč vyžaduje platbu na ruku je, že z toho neplatí daně. Takže tenhle ptáček si oficiálně stěžovat nikam nepůjde.

hodnocení

0x

Na druhé straně - kdyby po vás chtěl znovu nájem, jak dokáže, že jste tam vůbec bydleli, když nemá podepsanou nájemní smlouvu? Navíc by si nepěkně naběhl u finančáku. To je taky jistá cesta - pochybuju, že přiznává příjem z pronájmu v daňovém přiznání. Můžete se ho zkusit zeptat. Riskujete ale, že mu prdne cévka.

jenda2*
To bude tim, ze nemusi byt pisemna forma. Platba ve vlastnim zajmu ano.

Zákon č. 89/2012 Sb.

2237Smlouva vyžaduje písemnou formu; pronajímatel však nemá právo namítnout vůči nájemci neplatnost smlouvy pro nedostatek formy

jenda2*

To bylo.

Stávající (takzvaně nový) občanský zákoník respektuje životní realitu, když na těchto formalitách nebazíruje. Nájemní smlouva k bytu musí být nadále písemná. Pokud však není písemná forma dodržena, může se neplatnosti smlouvy dovolat pouze nájemce, nikoli pronajímatel. Neplatnosti se navíc lze dovolat jen do doby, než začne být smlouva plněna. Jakmile tedy nájemce zaplatí první nájemné a pronajímatel peníze přijme, je smlouva platně uzavřena, i když ji nikdo "nedal na papír".

Toto je nový občanský zákoník,

Z kterého čerpáte informace Vy? Dáte příslušné znění?

Děkuji

normalguy
hodnocení

0x
Napíšete sem adresu? Mám sto chutí vám pomoci a vyřešit to sám osobně.. Udělal bych si výlet do Prahy.. Určitě bych to řešil, bude vám líp, začal bych Cezakama, fotku, poslat, zavolat, vysvětlit plus PČR to samé. Jelikož jste do teď nezaplatili nájem (peníze na ruku) tak bych se do nějaký akce nepoustel.
Ovšem jedna dobrá zpráva tu je, nevím jak dlouho to je, ale když nájem neplatí, tak je tam promlčení lhůta, on má povinnost do určité doby to řešit, pokud neplatíte dlouho, tak byste neplatili všechno.. Ale nevím teď, jaká doba to je. Taky sem to řešil. To si zjistěte. Nejlepší je, než se hrabat v Googlu normálně napsat dotaz na právníka, který toto řeší, dotaz zdarma.. Mailem. Aha teď čtu, že nemáte sjednanou smlouvu? Tak to je jednoduché, normálně ho prasknete, porušuje zákon a ne jeden. Šel bych do toho.
michalkluk
Děkuji za vaši radu a ochotu pomoci, smlouvu máme, ale byla jen na rok ale zjistil jsem, že se automaticky prodlužuje. Jinak už jsem si s ním promluvil, nahrál jsem náš hovor kde i on sám přiznává že jsme mu platili peníze. Řekl jsem mu že mám všechno nahraný a že jestli jeste jednou nám vypne elektřinu, tak že to začnu řešit. Nejradši bych to řešil hned ale bohužel nemám tolik času abych se s tím zabýval, ale pokud nám vypne elektřinu tak nemám na výběr.

itguru*
hodnocení

0x

Už to tu bylo několikrát, ale já bych hned vyběhl z bytu a bušil mu na dveře, dělal scény ať vylezou další sousedi. Zamknutou skřínku bych mu teda pěkně rozfklákal kladivem. Kdyby si stěžoval, řekl bych že jsem potřeboval vypnout pojistky, že mi probíjí lustr či cokoliv. Já chodím spát ve 2, do té doby si potřebuji minimálně svítit, nemluvím o nabíjení telefonu přes noc. Bych mu i dveře vybil, pokud by mi vypl elektřinu a já musel přes den do práce. Mám na mobilu lítačku, kartu do práce, budík. Určitě bych zavolal policii a natáčel si ho.

michalkluk
Dneska nám zase vypl elektřinu a taky jsem mu hned šel bušit na dveře, promluvil jsem si s ním a mám celou nahrávku, takže až ještě jednou mi vypne elektřinu, tak to začnu řešit s policií. Jinak já naštěstí mám powerbanku, kdybych ji neměl tak bych asi fakt vzal kladivo a elektřinu bych si zapnul sám protože potřebuju budík a taky mám v telefonu lítačku atd. :D

A zapnul tu elektriku?

michalkluk
Zapnul nám ji až ráno, ale ještě jednou ji vypne tak to začnu řešit policií.
asd1

Když si necháš na hlavu... Policajty jsi k tomu měl zavolat hned potom co to okamžitě nezapnul.

Příště po vypnutí nebouchej na dveře, ale rovnou to oznam. Jinak budeš za trubku co si nechá všechno líbit, jen vyhrožuje ale jinak je neškodnej...

michalkluk
To máte pravdu no, já je chtěl už zavolat ale moje máma mi to nechtěla dovolit jelikož nechtěla zbytečné to řešit. Příště jim ale prostě už zavolam tohle si nechat líbit nechci, video mám, audiozaznam taky, tak nevidím problém.
mirek37

Jo, přátelé, opravdu jasná a účiná pomoc je problém.

Protože: Policie se do tohohle nebude montovat, a zásah proti "menšině", no to už vůbec ne.

Pokud proběhne "kladivo" a rozbití rozvaděče, jsou to body pro něj, protože Vy nebudete mít důkaz, že Vám záměrně vypnul proud (On řekne porucha a nikdo mu nic nemůže), ale on bude mít důkaz, že jste mu rozbili rozvaděč, Ale hlavně tohle není záležitost, kterou by měl řešit nezletilý, navíc, který není smluvní strana.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]