Ahoj opraváři, potřebuji opravit spáry dlažby ve sprchovém koutu. Co je na to asi nejlepší koupit? Používá se normální spárovací tmel, jako na běžnou dlažbu, nebo je do koupelny lepší použít nějaký speciální? Moc děkuji za rady, v tomto se nevyznám.
Normální cementovou spárovacku, pripade polyuretanovou. Do sprchace je sice lepsi epoxidova co se dava do bazenu, ale s tou je dost narocna prace a bez zkusenosti bych to nedelal. Do rohu siliko. Hlavne predtim spary dukladne vyskrabat.
A je možné podlahu sprcháče vyspárovat celou normální spárovačkou (bez použití silikonu po obvodu)? Máme sprcháč právě normálně vyspárovaný, ale po obvodu je silikon. Všechny spáry jsou OK, jen ta silikonová spára se odlepuje. Takže chci opravit jen tu obvodovou spáru, ale, že už bych tam silikon nedával a vyspároval bych to klasickou cementovou spárovačkou. Mám obavy, že silikon by zase po čase začal zlobit. Sprcháč je starý 6 let a kromě té silikonové spáry jsou všechny OK.
Lze i nelze. Ak je dôvodom odlepenia príliš veľká dilatácia spôsobená napr. sadaním podlahy alebo pohybom priečok, klasická špárovacia hmota vypraská ešte rýchlejšie ako sa silikón utrhne.
Příčky se nedělaly a podlaha taky nebyla nová. Jen jsme při rekonstrukci místo vany nechali udělat zděný sprcháč. Ten silikon se odlupuje jen v jednom místě (asi v délce 30cm). Osobně si myslím, že se neodlupuje kvůli dilataci, ale protože to bylo špatně uděláno (prach nebo mastnota ve spárách). Ale je to jen můj názor, o této problematice toho moc nevím.
mně se takto (ale na vaně ) na cca30cm taky odchlipoval silikon )Byla s ním přilepena koutová lišta kolem vany. Když jsem ten kousek chtěl opravit -šlo ko pryč okolo celé vany.Zbytek byl jen naoko OK skutečně ale nebyl. bylo to cca 16 roků.Tam ale nešlo použít spárovačku.U Vás jde ,zaspárujte spárovačkou a uvidíte=oracuje-li to brzy vypraská a budete silikonovat nebo bitumenem nebo purtmelem.ne-li pak to vydrží leta.
Já jsem právě připravený (resp. to předpokládám) i na tu horší variantu, kterou popisujete: ten silikon, který vypadá OK, nejspíš držet stejně nebude a bude muset pryč. Potom budu spárovat celý sprchový kout po obvodu.
Ještě mě napadlo, aby spára tedy mohla pracovat, použít místo silikonu, kterému moc nevěřím, něco jiného, pružného, voděodolného, ale lepšího. Vím, že by to byla "prasárna", ale zajímá mě Váš názor: co třeba místo silikonu použít lepidlo Mamut, nebo něco podobného?
kimbert*
Použijte silikon ,ale neutrální(na acetické bázi moc nedrží) třeba tento obi.cz/... , drží mi kolem vany dobře hodně roků.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.