Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co s pískovcovým soklem pod podřezaným zdivem?

Od: ptera odpovědí: 6 změna:

Rád bych věnoval samostatnou otázku tomuto tématu - máme starší domek na cca 30 cm viditelného soklu z pískovcových bloků (jinak je pískovec až k základům do cca 90 cm). Nad pískovcem bude vložena nová, dodatečně dělaná izolace. Nicméně samozřejmě pískovec je pod ní a minimálně na jednom místě je namáhán vlhkostí. Snažil jsem se pátrat, ale nic jsem k tomuto nenašel - je vůbec něco možné s takovým soklem udělat? Nebo bych měl nechat podřezat i viditelnou část soklu? To jsem ale nikde neviděl.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

olinl
hodnocení

0x

Vodorovná hydroizolace+podřezání popř. vybourání cihel či kamenů před hydroizolací se provádí v úrovni okolního venkovního terénu nebo maličko nad. Pískovec by šlo také "říznout" a po vsunutí např. IPY, plastového pásu nebo nerezových desek "přilepit" zpět k "domu" (pata pískovce musí sedět na hydroizolaci!). Řešením by bylo i vytahat ten pískovec při podřezávání ven a buď ho tam zpět nedávat nebo dát zpět s tím, že za pískovcem bude mezírka na provětrávání(nic moc, leze tam hmyz, práší se tam,- použít lze nopovou fólii) nebo se tam vytvoří "zvednutá svislá" hydroizolace až po horní část pískovce, aby vlhkost nešla zpět do zdi odizolovaného domu (lepší řešení).

ptera

No já nevím, vidím, že všude se izoluje mezi soklem a zdivem...ne u země.

olinl

Je to tvá volba, kde to chceš odizolovat. Záleží na tom v jaké je výši podlaha uvnitř domu oproti venkovnímu terénu a kde končí pískovec. To neuvádíš, takže předpokládám, že podlaha domu a okolní venkovní terén jsou zhruba ve stejné úrovni a pískovec se dělá jako "rantl" proti stříkající vodě při dešti, takže bývá výš než podlaha i venk. terén a z toho jsem vycházel. Pokud je pískovec ve stejné výši jako podlaha, potom bych tu případnou hydroizolaci udělal těsně nad pískovcem. Pokud je v domě vlhko, odizoloval bych i podlahy (pokud už nejsou).

hodnocení

0x

Je třeba zjistit, zdali onen pískovec je jen "krytí" základů, nebo je z toho celý základ. Pokud se jedná jen o "obklad" z kvádrů, dají se izolovat zvlášť, ale to je jen na místní prohlídku a sondu. Taky je dobře pátrat proč je " na jednom místě je namáhán vlhkostí."

prera

A pokud je z toho celý základ? Vidím, že většina domů má izolace nad soklem.

Tak dáte izolaci nad pískovec. Máte foto? Sondu?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]