Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze vyrobit/koupit dozický klíč bez originálu?

Od: tomatom odpovědí: 25 změna:

Dobrý den,

sorry za kostrbatý předmět, nic chytřejšího mě nenapadlo :) Otázka: Bydlím nově v Praze v bytě starém jak Metuzalém a ve dveřích pokoje mám dozický zámek. Jsem jenom podnájemník (nejsem ani nájemník), celá klika je taková divná, vysoká, hnusná, stokrát přemalovaná barvou, nemám to jak rozmontovat, ani jako podnájemník nesmím. Klíč samozřejmě není, ztratil se už za první republiky, předpokládám. (To je samozřejmě vtip, barák je z roku 1957.)

Je nějaká možnost pořídit dozický klíč na dozický zámek bez toho, aniž by se ten předpotopní zámkový máslostroj musel rozebírat? (Nevím sice jak, napadla mě nějaká plastelína, pokusit se o fotku skrz klíčovou dírku nebo loterie.)

Díky za odpověď.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kenav
hodnocení

1x

Pochybuji ze v tech dverich bude dosicky klic,bude tam jen tvarovy klic.Potom by ta plastelina pomohla pri koupi.

tomatom
hodnocení

Přiznám se, že nevím rozdíl mezi tvarovým a dozickým klíčem. Tvarový klíč slyším prvně. Teď se na to dívám na netu a asi je to ono. Těch klíčů je omezená množina?

google.com/...

Tvarový klíč neexistuje, jsou klíče obyčejné a dozické. Obyčejný klíč je jednoduchý, dá se otisknout třeba do mýdla, dozický klíč mívá drážku a zuby. Obyčejný se vyrobit dá podle otisku, dozický podle rozebraného zámku.

figurek*
hodnocení

1x

ono by to chtělo pohledat u sousedů a u příbuzných všechny staré klíče, které se válejí někde po šuplíkách a po sklepech. Já jsem jich tuhle vyhazoval asi padesát. Možná že by se některý takový nalezenec hodil.

A kdyby nehodil, na obrázku máte čísla a tvary všech klíčů, které se dají splašit v zámečnictví. Některý z nich by to měl být. Problém by nastal, kdyby v zámku byly i planžety napříč, kdy je potřeba do klíče vypilovat zuby. V tom případě by zámek musel ven a rozmontovat a tyhle planžety by musely pryč. Že byste ručně, na koleně, pomocí otisku do plasteliny vypižlal dozický klíč i se zuby? To nehrozí. Čekal by vás pouze marný boj.

Lze vyrobit/koupit dozický klíč bez originálu?
tomatom
hodnocení

Zkusil jsem to vyfotit...

Lze vyrobit/koupit dozický klíč bez originálu? #2

Dobře vyfocení klíčová dírka, která nikomu nic neřekne. Aby bylo něco vidět, musíte zakrýt z druhé strany díru a použít blesk.

vidim tam Z dle obrazku od figurek číslo 31

Podle té fotky to vypadá na obyčejný klíč (profil má zřejmě tvar Z, podle obr. 31). To by neměl být problém vyrobit, ale pro zkoušení je potřeba buď otisk klíče, nebo zámek vyjmout.

tomatom
hodnocení

Já to nechápu. Pokud by to byl ten vzor 31 (také mi to tak připadá), to se nedá prostě koupit?

Možná v nějaké speciální prodejně, kdysi se takové klíče běžně prodávaly v železářství. Dnes ještě lze možná někde koupit odlitek a klíč vyrobit. Jen upozornění, takový zámek lze otevřít ohnutým drátem, takže bezpečnost nula.

tomatom
hodnocení

Jasně, o bezpečnost nejde, ale takhle mám pokoj otevřený a spolubydlící (ona má pronajatý celý byt) tam může vlézt. Jde o určitý pocit ochrany, takový... standardní, řekl bych. Zkusím kontaktovat železářství. Každopádně díky, všem.

Tak udělat paklíč, a zkusit, zdali zámek vůbec funguje.

Jestli je to hodně starý zámek, nebude Vám tam pravděpodobně dnešní klíč ani se shodným tvarem a číslem pasovat. Na dnešních zámcích a klíčích se šetří a dělají se menší. Porozhlédněte se ve vetešnictvích a na blešáku. Tam je určitá naděje, že ho seženete.

hodnocení

0x

Podle mne, žádný starý zámečník neudělá klíč bez zámku. Mladý zámečník umí dělat na stroji jen kopii klíče.

S plastelínou jste to myslel jak? To jste určitě neviděl ani ve filmu.

doplněno 13.07.20 17:05:

Udělat paklíč, a zkusit, zdali zámek vůbec funguje.

tomatom
hodnocení

S plastelínou to byl vtip, melu z posledního.

hodnocení

0x

Fotku zámku (klíčové dírky udělat můžeš.

Pak zajdi do klíčové služby a tam se zeptej.

Do některých zámků se klíč koupit dá - už je vyrobený podle základních tvarů v zámku.

tomatom
hodnocení

Zkusím to blejsknout a půjdu se přeptat. Maximálně mě vyhodí.

tomatom
hodnocení

Tak klíč 31 to není :)

Mohl by to být i 35, ale možností je více, než jen ty na obrázku. Rozhodují detaily. Existovalo mnoho variant.

tomatom
hodnocení

Takže to mám už 5, 17, 23, 29 a teď nově i 35. No zkusím to zítra vrátit a koupit tyhle všechny s tím, že mu to vrátím zpátky. Snad to půjde...

hodnocení

0x
Zkuste si vyrobit jednoduchý šperhák. Ten jsem si dělával doma už jako malý, když jsem ztratil klíč.

tomatom
14.07.20 14:23
hodnocení

Ale jak? :)

Např. kulatina o průměru 5mm, ohnout do pravého úhle tak 1,5cm a konec rozklepat, podobně jako u šroubováku. Nebo rovnou použít nějaký levný starý šroubovák, který nebude tvrdý (kalený). Konec ohnete jak jsem uvedl.

Vezmete podobný starý klíč a obrousíte ho, aby byla jen rovná plocha. Páč se odemyká jen ploškou, nikoliv tím prohnutím.

lockpicktools.cz/...

tomatom
hodnocení

Tak pokud někoho zajímá, jak to dopadlo:

Zámek se vymontoval (se divím, že se ty dveře u toho nerozpadly), vevnitř bylo prasklé péro/pružina/prostě nějaký drát. Takže to nemohlo jít tak jako tak. Zámečník opravil. (Starý pardál, který z toho měl upřímnou radost - bez ironie.) Nicméně, jednalo se prý o německý zámek a tvarový klíč tam byl číslo 54! Takže mimo naši stupnici :) Ale díky všem za snahu pomoci mi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]